2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Gyermekortopédia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.03.26., kedd

  A mozgató- és támasztószervek, a csontok, ízületek, csigolyák, izmok és a körülöttük lévő lágy részek veleszületett vagy a gyermekkorban később kialakult elváltozásaival, rendellenességeivel foglalkozó orvosi szakterület a gyermekortopédia. Érdekes módon nem a felnőtt ortopédiából vált ki, hanem inkább fordítva, hiszen a tudományág görög neve (az orthos 'egyenes', és a paidos 'gyermek' szavak összetétele) is arra utal, hogy ezekkel a problémákkal először a gyermekeknél kezdtek foglalkozni.

  Mi történik a gyermekortopédiai szakrendelés során és milyen idős korban ajánlottak a gyermekortopédiai vizsgálatok?

  A gyermekortopédiai vizsgálat menete attól függ, hogy konkrét panasszal, vagy tünetmentesen, szűrővizsgálatra érkezik a gyermek.
  Az első szűrővizsgálatok ajánlott időpontja a hathetes és a négy hónapos kor.

  A gyermekortopédiai vizsgálatok során a szakorvos megvizsgálja a teljes mozgatórendszert, különösen figyelve a csípők, végtagok fejlettségére, hogy kiszűrhesse az esetleges tartási, fejlődési rendellenességeket.

  Később is ajánlott a szűrővizsgálat, amikor már a baba stabilan jár, ez általában a járáskezdést követően 3-4 hónap múlva, majd 3 éves korban, iskolakezdést megelőzően, 10, és 14 éves korban. Ennek során követjük a mozgásszervek fejlődését, az éréssel, növekedéssel összefüggésben. Nagyobb gyermekek esetében a vizsgálat mozgásszervi anamnézis felvételével kezdődik, születéstől kezdve áttekintve az eddigi kezeléseket, történéseket, esetleges baleseteket, műtéti beavatkozásokat, stb.

  Gyermekkorban később kialakult elváltozásaival, rendellenességeivel foglalkozó orvosi szakterület a gyermekortopédia.

  A fizikális vizsgálat kiterjed a talp, a járás, a testtartás, a mellkas, a gerinc és az ízületek alaki és funkcionális vizsgálatára és a reflexekre. Amennyiben szakorvosunk úgy ítéli meg, további laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, CT, MR) javasolhat.

  Milyen tünetekkel érdemes felkeresni a szakembereinket?

  A csecsemőkori szűrővizsgálatokon kívül ajánlatos gyermekortopédus szakorvoshoz fordulni, ha bármi gyanús eltérésre, funkciózavarra figyelnek fel. A csípőízület nem megfelelő fejlettségére utalhat például, ha a csecsemő popsija alatt a redők két oldalt nem egyformán helyezkednek el. A nyakizmok merevsége, a rendellenes test- és lábtartás, a kezek-lábak beszűkült mozgásterjedelme, a baba elhúzódó passzivitása szintén figyelmeztető jel lehet.

  Bár minden gyermek mozgásfejlődésének más és más az üteme, azért, ha a baba feltűnően sokáig nem fordul meg, nem kezd el kúszni, mászni, mielőbb ellenőriztessék szakemberrel. Minél korábban derül ki egy esetleges rendellenesség, annál eredményesebben kezelhető.

  Melyek a leggyakoribb gyermekkori ortopédiai betegségek?

  Az újszülötteknél nem ritkák a veleszületett rendellenességek, a lábdeformitások (például előlábdeformitások, felcsapott láb, dongaláb), a csípő éretlensége vagy a csípőficam, a ferde törzstartás, ferdenyak stb. Gyermekkorban előfordulnak túlterheléses kórképek, a növekedési porc- illetve csontmagproblémák (osteochondritisek), a serdülőkorban pedig csontosodási zavarok és a gerincferdülés.

  A gyermekortopédia foglalkozik a lágyrész-, porc- és csontsérülések után visszamaradt elváltozások kezelésével, a veleszületett csontanyagcsere-betegségekkel is.

  Miben más a gyermekortopédia, mint a felnőtt?

  A gyermekortopédiának az ad különleges jelleget, hogy a fejlődésben lévő tartó- és mozgatórendszer elváltozásai – különösen a problémák korai felismerése és kezelése esetén – sokkal eredményesebben kezelhetők, mint a felnőttkori ortopédiai betegségek.

  Ezért van nagy jelentősége az aktuális és a soron kívüli szűrővizsgálatoknak, szakorvosi ellenőrzéseknek.

   

  A leírás dr. Lajos Éva közreműködésével készült. 

   

  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Várja a tavaszt egészségesen!

  Fül-orr-gégészeti, sebészeti és neurológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel