2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Prevenció

  A prevenció mindenkinek szól, aki szeretné rendeltetésszerűen, fájdalom nélkül használni testének tartóoszlopát.

  Elsődleges prevenció

  Mivel a gerincbántalmak népbetegségnek számítanak, szükséges az előre gondolkodás, a tudatos gerincvédelem akkor is, amikor a gerinc fájdalom- és tünetmentes. A gerinc sérüléseinek megelőzése az ergonómiai szempontok betartása mellett, a kornak és az aktuális fizikális állapotnak megfelelő mozgásforma rendszeres gyakorlásával érhető el. Nem elegendő az ergonómiailag megfelelő otthoni és munkahelyi élettér kialakítása, elengedhetetlen az odafigyelés, ugyanis tudatos és aktív résztvevői kell legyünk gerincünk védelmének.

  A gyógytorna során elsajátított gyakorlatok között sok olyan van, amelyeket akár munka közben vagy otthon, reggel-este végezhetünk. Ezek elsősorban nyújtó, lazító, légző, óvatos törzsmobilizáló, valamint a helyes tartást megéreztető, a gerincünket nem megerőltető gyakorlatok. A reggeli torna célja a gerinc és a vázizmok felkészítése az egésznapos függőleges terhelésre, a munka közben végzett gyakorlatok a keringés javítására, a túlfeszült izmok nyújtására, a statikus terhelés megszakítására, stresszoldásra, ezáltal általános felfrissülésre szolgálnak.

  Gyógytorna, fizioterápia - helytelen tartás
  Gyógytorna, fizioterápia - helyes tartás

  Másodlagos prevenció

  A gerincbántalmak többsége spontán vagy speciális kezelések hatására elmúlik, a hátterükben meghúzódó elváltozások jellegéből adódóan azonban a kiújulás lehetősége nagy százalékban fennáll. Ezért fontos a gerincproblémák kiújulásának megelőzése, a másodlagos prevenció.

  A gerincbántalmak valódi okát nem kell sokáig keresnünk. Az iskolapad, az ülőmunka, illetve az ülő helyzetben számítógép vagy tévé előtt töltött szabadidő, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a pszichés túlfeszítettség és sok más körülmény már az egészen fiatalok gerincét is megviseli. A gerinc helytelen vagy túlterhelése kezdetben a vázizmok működésében okoz zavart. A tartásért felelős izmainkat ilyenkor egyenlőtlen terhelés éri, ami az izomegyensúly felborulásához, valamint az izomfunkció romlásához vezet. Egyes izmaink kórosan, görcsösen túlfeszülnek, más izmaink ellazulnak, elgyengülnek, helytelen tartás alakul ki
  Célzott kezelés hiányában mindez fájdalom, gyulladás forrásává válhat, valamint a gerinc és a végtagízületek degeneratív elváltozásainak előidézője, komolyabb gerincbetegségek előjele lehet.

  Korai prevenció a gerinc védelmében

  A gyerekkori mozgásigény kielégítése és az ergonomikus környezet kialakítása elengedhetetlen a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéshez. Vonatkozó felvilágosító tartalmakért látogasson el az Országos Gerincgyógyászati Központ honlapjára.

  Várja a tavaszt egészségesen!

  Fül-orr-gégészeti, sebészeti és neurológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel