2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Kardiológia

  Óvja egészségét nyáron is!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.22., hétfő

  A kardiológiai vizsgálat célja a szívbetegségek felismerése, a rizikófaktorainak meghatározása és lehetőség szerinti kiküszöbölése. Továbbá feladata a szívbeteg gondozás, állapot felmérés és a kezelési módok meghatározása. Mindemellett a kardiológia foglalkozika a nem szív eredetű műtétek előtti kardiológiai szempontú rizikófelmérésével (műthetőség) és a nem kardiológiai betegségek szívizomzatot érintő kezelésének ellenőrzésével (pl. kemoterápia, besugárzás) is.

  Mikor forduljunk kardiológushoz?

  • egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén

  • időszakosan jelentkező mellkasi fájdalom, mellkasi diszkomfort esetén

  • jelentős túlsúly, dohányzás, fokozottan stresszes, mozgásszegény életmód esetén

  • alkalmankénti heves fejfájás, szédülés, légszomj, dagadó alsó végtagok esetén

  • "rendszertelen" szívverés érzése esetén

  • amennyiben tudatosan szeretnénk életmódunkon változtatni, biztosak szeretnénk lenni abban, hogy választott mozgásprogramunk megfelelő

  Elsődleges a betegségek megelőzésében a helyes táplálkozás, a rendszeres testedzés, valamint a rendszeres, minimum évenkénti orvosi vizsgálat, állapotfelmérés, melyek során olyan rejtett, tünetet még nem adó, későbbiekben komoly gondokat okozó betegségekre derülhet fény, amelyeket, ha időben kezelünk, még visszafordíthatunk, ezzel csökkentve a veszteségeket.

  A kardiológia szakrendelés a szívbetegségek felfedezésével és gondozásával foglalkozik.

  Mi történik a kardiológiai vizsgálaton?

  • a beteg anamnézisének felvétele

  • jelen panaszok (pl. mellkasi fájdalom, ritmuszavar-érzés, légzési panaszok, magas vérnyomás, stb.) körülményeinek tisztázása

  • fizikális vizsgálat

  • EKG készítése

  Amennyiben szükséges, további vizsgálatok javasoltak

  Ergometria - terheléses EKG

  A páciens meghatározott protokoll alapján fokozatosan emelkedő terhelésnek van kitéve folyamatos EKG monitorozás és gyakori vérnyomás kontroll mellett. Mellkasi fájdalmak esetén, azok kardiális eredetének igazolására, valamint koszorúér-szűkület gyanújának és a szívizom oxigénellátási elégtelenségének kimutatására javasolt a vizsgálat alkalmazása. A vizsgálat alkalmazható terhelés kapcsán provokálható szívritmuszavarok, illetve kóros vérnyomás reakciók vizsgálatára, melyek életmódbeli, illetve terápiás konzekvenciával járhatnak. Igazolt koszorúér betegség esetén a gyógyszeres, illetve invazív (műtét vagy tágítás) eljárás hatékonyságának lemérésére alkalmas a módszer. Terheléses EKG vizsgálat előtt a kardiológus gyakran végez tájékozódó szívultrahang vizsgálatot.
  A terheléses EKG ajánlott rendszeres fizikai tréningprogram esetén a terhelési kapacitás lemérésére, veszélyeztető tényezők kiszűrésére (40 év feletti férfiaknál, illetve 50 év feletti nőknél, pozitív családi anamnézis esetén vagy több rizikófaktor jelenlétében fiatalabb korban is).

  Betegtájékoztató terheléses EKG vizsgálatról (kerékpár ergometria)

  A vizsgálat célja a szervezet terheléshez való alkalmazkodásának megítélése, esetleges koszorúér betegség kizárása, bizonyítása.

  A vizsgálat feltételei: A terheléses EKG-t kardiológus szakorvos végzi és értékeli, folyamatos monitorozás történik. A vizsgálathoz kivitelezéséhez defibrillátort is biztosítani kell a rendelőben. A korábban bevett gyógyszereket regisztrálni kell. A vizsgálat csak stabil állapotú, kompenzált keringésű, közel normális vérnyomású betegen végezhető el.

  A vizsgálat folyamata: A vizsgálat előtt EKG elektródákat csatlakoztatnak a testre, a karra vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek fel. A pácienst arra kérik, hogy hajtsa a szobakerékpárt eközben EKG készülék rögzíti az elektromos jeleket, a terhelést fokozatosan emelik, miközben vérnyomását is mérik. Amikor a kornak megfelelő szubmaximális pulzusszámot eléri a páciens, a vizsgálatot befejezik. Ezt követő pihenőfázis végén a vizsgálat eredményét összegezik.

  Figyelem!

  • A vizsgálat előtt a beteg által szedett gyógyszereket fel kell jegyezni!
  • Mozgásszervi, ízületi betegségek, magas vérnyomás, keringési elégtelenség esetén a vizsgálatot nem végezzük el!
  • Amikor a bőrt megnedvesítik vagy géllel bekenik az kellemetlenül hűvös lehet!
  • A vérnyomásmérő mandzsetta felfújáskor szoríthatja a felkart!
  • A vizsgálat közben észlelt mellkasi fájdalmat, nehézlégzést azonnal jelezni kell!

  A cikk dr. Wladika Zsuzsanna közreműködésével készült. 


  Kapcsolódó cikkek


  Tudja meg Dr. Bencze Ágnes kardiológus, belgyógyász szakorvostól, hogy melyek a leggyakoribb tünetek, amelyekkel a páciensek felkeresik a kardiológia szakrendelést, milyen eszközöket alkalmazunk a pontos diagnózis megállapításához, miért fontos a páciensek egészségtudatossága az egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából, miért szükséges a kardiológiai vizsgálaton való rendszeres részvétel és azt, hogy milyen elv alapján végzik a gyógyítást tapasztalt szakorvosaink!

  Nézze meg filmünket, melyben Dr. Menyhárt Orsolya bemutatja, milyen tünetekkel keresik fel legtöbben a kardiológiát, valamint korszerű rendelőinkben milyen vizsgálatokra van lehetőség!

  Dr. Wladika Zsuzsanna, intézetünk kardiológus főorvosa ismerteti a leggyakoribb szív- és érrendszeri problémákat, a kardiológiai állapotfelmérés menetét és a tárgyi környezetet, mely lehetővé teszi a komplex kardiológiai problémák kivizsgálását és gyógyítását.

  Alábbi videónkban Dr. Wladika Zsuzsanna a páciensek egészségtudatosságát és a leggyakrabban előforduló szív- és érrendszeri panaszokat veszi górcső alá.

  Páciens visszajelzés kardiológiai szakrendelésünkről


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>