2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Vérlebocsátás terápia

  Hazánkban 50 ezer ember él a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenességgel, amelynek során a szervezetben túl sok vas szívódik fel. Az aluldiagnosztizált kór cukorbetegséget és akár májdaganatot is okozhat.

  Vérlebocsátás terápia - Budai Egészségközpont

  A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem kezdik el időben kezelni. A betegség nem jár jellegzetes tünetekkel, hiszen a fáradtság, a depresszió és az ízületi fájdalmak más betegségre is utalhatnak, ezért nehéz a felismerése.

  Mivel a hemokromatózissal élő betegek szervezetéből nem ürül ki a vas, ezért esetükben a gyakori – akár heti-kétheti rendszerességű – véradás lehet a terápia egyik eszköze, hiszen a vérben lévő és véradással távozó hemoglobin tartalmazza a vasat. Vérlebocsátás során a betegektől 4 dl vért veszünk, ezzel a mennyiséggel az érintettek 100 mg vastól szabadulnak meg.

  A betegségben a fiatal férfiak veszélyeztetettebbek, mint a nők, hiszen a hölgyek a havi ciklus során természetes módon is vasat veszítenek. Az időben fel nem ismert, több évtizedig hordozott betegség az ötvenes éveikben járó betegeknél májzsugorral és májrákkal is jelentkezhet.

  A páciensek több mint háromnegyedénél a vérlebocsátással stabilizálható a vasraktár szintje, azoknál, akiknek a vénája nem teszi lehetővé a gyakori vérvételt, úgynevezett kelát szereket kell alkalmazni, ami megköti a vasat. Jelenleg az Egyesült Államokban újabb hatóanyagok eredményességét vizsgálják, így néhány éven belül várhatóan további gyógyszerek is az érintettek rendelkezésére állnak majd a terápia részeként.

  A vérlebocsátás javasolt továbbá olyan pácienseinknek, akiknek a vörösvérsejt száma és a hemoglobin értéke magas, vagyis sűrű a vérük.

  A kezelés

  A kezelés egy erre kialakított infúziós kezelőben történik. Kérjük, hogy az első alkalommal hozza magával az infúziós terápia adatlapot!

  A kezelés előtt különleges előkészület nem szükséges. Az Ön szokásos gyógyszereinek bevétele és a vérlebocsátás között minimum 2 óra teljen el! A kezelés előtt étkezhet, folyadékot fogyaszthat! Az infúziós terápia időtartama körülbelül 45-75 perc, mely után még 30 percig megfigyelés alatt tartjuk Önt.

  Vérlebocsátás után nincs szükség a folyadékpótláson (fél liter víz fogyasztása) és a fél óra pihenésen kívül egyébre - vezethet, alkoholt fogyaszthat, de kerülje a megerőltető fizikai munkát!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Várja a tavaszt egészségesen!

  Fül-orr-gégészeti, sebészeti és neurológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel