2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Vastagbéltükrözés

  Mi a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

  A kolonoszkópia a vastagbél tükrözéses vizsgálatát jelenti. Ez jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek (gyulladás, polip, daganat, bélfali sérv) felismerésére. A vizsgálat során szövettani mintavételre is van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis. A kolonoszkópia (latin kifejezéssel colonoscopia) a leghatékonyabb módszer a vastagbélrák korai felismerésére is. Ez azért fontos, mert a polipok korai megtalálása és eltávolítása megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Továbbá felismerhetőek a panaszt vagy tünetet még nem okozó, úgynevezett korai rákok, melyek gyógyulási esélye megközelíti a 100%-ot.

  A vastagbél tükrözéses jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek felismerésére.

  Hogyan jelentkezzek vastagbéltükrözésre?

  Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot és jelentkezzen be gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra! Szakorvosunk részletesen kikérdezi és megvizsgálja Önt, majd szükség esetén további diagnosztikai eljárást javasol (ami nem csak tükrözéses vizsgálat lehet!).  

  Fontos, hogy ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, melyről orvosunk tájékoztatja Önt.

  Tükrözéses (vastagbéltükrözés) vizsgálatot nem minden gasztroenterológus szakorvos végez, bejelentkezés előtt erről kérjük tájékozódjon a „Gasztroenterológia – endoszkópia” szakrendelések aloldalon. 

  Bejelentkezés, fizetés

  Kedves páciensünk! A vastagbéltükrözéses beavatkozásokra kérjük, hogy telefonon, vagy a recepción személyesen szíveskedjen időpontot kérni. Az időpontfoglalás 34.000.-Ft előleg befizetésével lehetséges, amit közvetlenül a recepción készpénzzel, vagy bankkártyával kérünk kiegyenlíteni. Telefonos időpontfoglalás esetén, ill. kérésre díjbekérőt küldünk e-mailen és átutalással tudja befizetni az előleget. Amennyiben az nem érkezik be a díjbekérő kiküldését követő 48 órán belül, az időpont törlésre kerül. A beavatkozás elvégzése után az előleg összegét a végszámlából levonjuk.

  Szíves tájékoztatására jelezzük, amennyiben a beavatkozás időpontját megelőző 72 órán belül mondja le a vizsgálatot, vagy lemondás nélkül nem jelenik meg, úgy az előleg összegét sajnos nem áll módunkban visszatéríteni.

  Köszönjük megértését és együttműködését!

  Milyen előkészületet igényel a vastagbéltükrözés elvégzése?

  A vastagbéltükrözés sikeréhez rendkívül fontos a vizsgálat előtti diéta és béltisztítás. Ha nem megfelelően tiszta a vastagbél, az meghosszabbítja a vizsgálat időtartamát, növeli a szövődmények kockázatát és csökkenti a diagnózis pontosságát. Orvosa egy speciális előkészítő szert ír fel Önnek receptre, valamint szóban és írásban is tájékoztatást kap a használatáról.

  Mit tehet Ön az előkészítés sikeressége érdekében?

  Fontos, hogy amennyiben szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, amelyekről orvosa tájékoztatja Önt.

  Az altatáshoz mindenképpen szükséges vérvétel és EKG. Ha Ön 6 héten belüli leletekkel rendelkezik és orvosa ezeket megfelelőnek találja, akkor nem szükséges újabb vizsgálat. Természetesen az altatás előtt az altatóorvos megvizsgálja Önt és áttekinti leleteit.

  Amennyiben Önnek valamilyen krónikus betegsége (szívbetegség, cukorbetegség stb.) van, amely az altatás szempontjából kockázatot jelenthet, akkor orvosa a vizsgálatot megelőző konzultációt javasol az altatóorvosnál annak eldöntésére, hogy altatható-e és ha igen milyen további előkészületek szükségesek.

  Az altatásos vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot (vizet sem) fogyaszthat!

  Amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjük előre jelezze a vizsgáló orvosnak!

  Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

  A vizsgálat során egy speciális műszert, úgynevezett kolonoszkópot vezetünk a vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül. A kolonoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben fényforrás és egy videokamera is található. A vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. A kolonoszkópia során a vizsgáló alaposan áttekinti a vastagbelet és amennyiben szükséges és technikailag lehetséges, a vékonybél utolsó szakaszát is. A talált elváltozásokból szükség szerint szövettani mintavétel is történik. A vizsgálat időtartama általában 15-30 perc.

  Éber állapotban a vizsgálat fájdalmas lehet a levegő befújása és a vastagbél kanyargós részein történő áthaladás miatt.

  A vizsgálat altatásban teljesen fájdalommentes! A Budai Egészségközpont Intenzív Osztálya kórházi szintű szakértelmet és biztonságot garantál az altatáshoz.

  A vizsgálatokat szakembereink hétfőn, kedden és csütörtökön délután 2 órától végzik. A beavatkozást követően, amennyiben nem lép fel komplikáció, a páciens kísérővel még aznap hazamehet. (Autót viszont még nem vezethet.)

  Hol történik a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

  A BEK-Endoexpert endoszkópos laboratóriumban. Egységünk modern Fujinon videoendoszkópokkal, a biztonságos fertőtlenítést garantáló endoszkóp mosógéppel és az altatáshoz szükséges eszközökkel, valamint a szükséges gyógyszerekkel felszerelt.

  A Budai Egészségközpont az első olyan hazai magánintézmény, amely rendelkezik ezzel a korszerű, a vastagbél vizsgálatot minden eddiginél hatékonyabbá tévő rendszerrel. A vizsgálatokat tapasztalt szakemberek, a terület elismert specialistái végzik, a páciensek biztonságát a kórházi környezet, az aneszteziológiai és intenzív osztályos háttér garantálja.

  Mennyibe kerül a vizsgálat?

  A vastagbéltükrözés árairól itt tájékozódhat.

  Az emésztőszervi endoszkópos vizsgálatok (gyomor- és vastagbéltükrözés) során gyakran történik mintavétel (biopszia), szövettani vizsgálat céljából.

  Ennek indoka többféle lehet:

  • Mintát veszünk ép nyálkahártyából is, ha csak mikroszkóposan kideríthető elváltozást, betegséget keresünk (pl. mikroszkópos vastagbélgyulladás gyanúja esetén).
  • Mintát veszünk, ha a gyomor- és/vagy a bélnyálkahártya gyulladásos jeleket mutat. A mikroszkópos vizsgálatból megtudjuk a gyulladás aktivitását és természetét. A gyomor gyulladása esetén vett szövettani mintából külön festéssel mikroszkópos Helicobacter pylori meghatározás is történik.
  • Mintát veszünk minden daganatos jellegű elváltozásból (pl. bél polip, idegen szövet), hogy eldöntsük annak jó- vagy rosszindulatú jellegét. A kisebb vastagbél polipok, amelyek speciális optikával megtekintve sem mutatnak rosszindulatúságra utaló jegyeket, endoszkópos eltávolításuk után egészében kerülnek szövettani vizsgálatra.   

  A vizsgálat után orvosa tájékoztatja Önt, hogy miért vett szövettant és a felmerülő kérdéseket megválaszolja. 

  Az eredmény Intézetünkbe történő megérkezését követően a szövettani leletet gasztroenterológus szakorvos látja és amennyiben az eredmény nem igényel azonnali személyes vagy telefonos megbeszélést, akkor kiadható jelzéssel és orvosi pecséttel látja el. Ezt követően a Budai Egészségközpont a leletet megküldi Önnek. Amennyiben kérdés merül fel, vagy kezelőorvosa kontrollvizsgálatot, illetve további kezelést javasolt, kérjük foglaljon időpontot kezelőorvosához.

  Amennyiben a szövettani lelet rosszindulatú, akkor orvosa vagy helyettese telefonon fogja keresni. Ha a vizsgálat után, az endoszkópos kép alapján kezelőorvosa már jelezte, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó, akkor küldjük az aláírt leletet és azzal a megbeszéltek szerint kell jelentkeznie a további ellátásra. 

  A szövettan eredményének érkezése és szakorvosi jóváhagyása átlagosan 2-3 hét. 
   

  Kapcsolódó cikkek


  Gyakori kérdések a vastagbéltükrözéssel kapcsolatban

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>