A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gasztroenterológia-endoszkópia

Az endoszkópos vizsgálatok a tápcsatorna (a nyelőcső, a gyomor és a nyombél, valamint a vastagbél) betegségeinek felismerésére és a szükséges szövettani mintavételre szolgálnak. A vizsgálatokat gasztroenterológus szakorvosaink végzik.

Polipok eltávolítása - polipektómia

A polipektómia egy endoszkópos műtéti megoldás, melynek során a vastagbélben növekedő polipok eltávolítására szolgál hasi műtét elkerülésével.


Endoszkópia


Az ellátás előjegyzés alapján történik, a Budai Egészségközpont Szakkórházában (1126 Budapest, Királyhágó u. 1-3). A kezelés előtt speciális előkészítés szükséges, melynek pontos betartása nélkül a beavatkozás nem végezhető el! A kórházi tartózkodás időtartama körülbelül 4-6 óra, egyes esetekben ennél hosszabb is lehet!

Hogyan jelentkezzek endoszkópiára?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot és jelentkezzen be gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra! Szakorvosunk részletesen kikérdezi és megvizsgálja Önt, majd szükség esetén további diagnosztikai eljárást javasol (ami nem csak tükrözéses vizsgálat lehet!).  

Fontos, hogy ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, melyről orvosunk tájékoztatja Önt.

Tükrözéses (endoszkópos) vizsgálatot nem minden gasztroenterológus szakorvos végez, bejelentkezés előtt erről kérjük tájékozódjon a „Gasztroenterológia – endoszkópia” szakrendelések alodalon.

Bejelentkezés, fizetés

Kérjük, hogy telefonon, vagy személyesen a recepción kérjen időpontot a vizsgálatra. A megadott időpontban a Budai Egészségközpont Királyhágó utcai rendelőjében (Királyhágó utca 1-3, B épület földszint) kell jelentkeznie. A kezelés díját itt tudja befizetni. Lehetséges fizetési módokról itt tájékozódhat. Amennyiben szövettani mintavétel történik, annak árát a vizsgálat után tudja kifizetni pénztárunkban.

Előkészület endoszkópiára

 • Gyomortükrözés előtt 6-8 órával már ne egyen, ne igyon!
 • Vastagbéltükrözés esetében a vizsgálatot megelőző napon csak folyékony étrendet tartson, rosttartalmú (zöldség, gyümölcs, hús), különösen apró magvas (kivi, paradicsom, szőlő, stb.) ételt már a vastagbéltükrözés előtti 3 napban ne egyen! Az Önnek felírt előkészítő oldatot a mellékelt útmutató szerint fogyassza el!
 • Elengedhetetlen gyógyszereit bármely endoszkópos vizsgálat előtt reggel, kevés vízzel vegye be!
 • Amennyiben a beavatkozást altatásban végezzük, akkor a vizsgálatot megelőzően 4 órával már folyadékot (vizet) sem fogyaszthat, valamint szükséges előre elvégeztetnie az alábbi vizsgálatokat: teljes vérkép, ionok, kreatinin, EKG.

Részletes tájékoztatónkat az endoszkópos vizsgálatokról itt olvashatja.

Endoszkópos beavatkozás utáni teendők

 • Ha nyugtató injekciót kapott, a vizsgálat napján már nem vezethet.
 • Ha garatérzéstelenítésben részesült, a vizsgálat után egy óráig nem étkezhet.
 • Ételt, italt mértéktartóan fogyasszon a beavatkozás után!
 • Ha altatásban részesült, gyalogosan nem ajánlatos az utcán egyedül közlekednie. Kérjük, hogy hozzátartozó kíséretében, vagy taxival térjen haza. Az altatás utóhatása miatt leghamarabb csak 24 óra elteltével vehet részt aktívan az utcai forgalomban, dolgozhat gépen, fogyaszthat alkoholt, és tanácsos szerződést, megállapodást kötnie.
 • Szokatlan panaszok jelentkezhetnek közvetlenül a beavatkozás után, melyeket okozhatják például az érzéstelenítő-, vagy nyugtatószer iránti túlérzékenység, vagy az előkészítéssel összefüggő folyadékvesztés. Ilyenkor az Ön biztonsága érdekében kórházi megfigyelés válhat szükségessé, de ez általában néhány óránál nem tart tovább.
 • Amennyiben panaszai lassabban szűnnek, szükség esetén gondoskodni kell az Ön otthoni ellátásáról, ápolásáról.
 • Ha szükséges az otthoni fájdalomcsillapítás, akkor arra szokványos gyógyszerei alkalmasak, hacsak az altatóorvos egyéb készítményt nem ajánl.
 • Ha otthonában vérzést tapasztal, kérjük, hívja központi számunkat: 06-1-887-7900, mondja el a bejelentkező munkatársunknak, hogy kinél és milyen vizsgálaton vett részt, és hogy mi a pontos panasza. A hívást fogadó kolléga értesíti orvosát, aki rendelkezik a további teendőkről. Kérjük, hogy minden esetben adja meg pontosan nevét és elérhetőségét, amin vissza tudjuk hívni!
 • Amennyiben szövettani mintavétel történt a vizsgálat során, az eredmény visszaérkezését követően a kezelőorvos dönt a szükséges teendőkről.
Polipectomia betegtájékoztató
A polipectomia betegtájékoztató innen letölthető >>

A cikk dr. Demeter Pál közreműködésével készült. 

Gyakran ismételt kérdések

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.