2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mellékherevízsérv műtét (spermatocele)

  A mellékherevízsérv (spermatocele) veleszületett elváltozás, gyulladás, sérülés, daganat következménye lehet, de nagyon gyakran a betegség kialakulásának oka ismeretlen. A folyadékgyülem nagyságától és kiterjedésétől függően zavarhatja a mindennapi tevékenységében, fájdalmakat, visszatérő lágyéktáji fertőzéseket okozhat, a megtermékenyítő képességet károsíthatja, nyomásérzetet, illetve későbbi követekezményként herekárosodást is eredményezhet.
   

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  A spermatocele kezelésében a gyakorlatban kétféle eljárási módszer létezik. Az egyik a folyadékgyülem leszívása, a másik lehetőség annak műtéti megoldása. Leszívás esetén injekciós tű, illetőleg fecskendő segítségével a spermatocele-folyadék leszívással eltávolítható. Ez a beavatkozás csak rövid távú eredményt hoz, mivel a folyadék gyorsan utántermelődik. A szúrás során észrevétlenül sérülhetnek az erek, idegek, a here és mellékhere is. Ezért a legtöbb eseteben műtéti megoldás mellett döntenek.

  A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető. A herezacskón vagy a lágyékhajlatban történő metszéssel a here burkaival együtt feltárásra kerül. A burok megnyitása után a folyadék leszívásra kerül, majd a kifordított (amennyiben szükséges megkisebbített) burkok összevarrásával az esetek döntő többségében a mellékherevízsérv kiújulása megakadályozható. Kis számban a mellékhere szöveti területén a beavatkozást követően máshol is kialakulhat újabb spermatocele.

  Ritkán előfordulhat, hogy egy eddig nem diagnosztizált lágyéksérv a műtét során kerül felismerésre. Miután altatásban végzett műtét során ennek elvégzését Önnel már nem áll módunkban megbeszélni, kérjük előzetes hozzájárulását az esetleges lágyéksérv műtéti megoldásához is.
   

  Milyen szövődmények léphetnek fel?

  Gyulladás következtében kialakuló lágyrészek szöveti duzzanata és a seb gyógyulásának zavarai biztonsággal nem zárhatóak ki. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a mellékhere vagy a here, az ondóvezeték vagy a mellékherét, illetve a herét tápláló véredények és idegek sérülhetnek. A műtét területének gyógyulása, hegesedése kevés esetben tartós fájdalom kialakulásához vezethet, mely kapcsán további beavatkozás, elhúzódó fájdalomcsillapítás válhat szükségessé. Egy esetlegesen műtét közben felfedezett lágyéksérvben húzódó bélkacs megsérülhet a beavatkozás alatt. Ennek kapcsán a műtét kiterjesztése, igen ritka esetekben hasi feltárás is szóba jöhet. A beavatkozás, illetve gyulladás okozta következmények vezethetnek a nemzőképesség csökkenéséhez is. Mellékheregyulladás után általában akkor léphet fel meddőség, ha a másik here már korábban károsodott. A lágy szövetek között ritkán vérömleny alakulhat ki, ami általában spontán felszívódik, ritkán műtéti feltárást igényel. A műtéti beavatkozás igen kivételes esetben a here elvesztését is eredményezheti.

  Minden sebészeti beavatkozást követően fennáll a thrombosis (véredényekben képződő vérrög) képződésének veszélye. Amennyiben megelőző vagy kísérőbetegségek (szív, keringési, tüdő, máj, véralvadási zavarok) szerepelnek a kórelőzményben a thrombosis kialakulásának veszélye fokozott. A fentiek miatt a műtét alatt és azt követően thrombosist megelőző beavatkozások alkalmazására kerül sor.

  A kórházi bennfekvés során a műtéti előkészítő és kísérő beavatkozások egyike sem tekinthető kockázatmentesnek. Az injekciók és infúziók ritkán helyi szöveti károsodásokat (injekció okozta tályog, hegesedés, ideggyulladás, vénafalgyulladás) okozhatnak. Amennyiben vér vagy vérkészítmények adása válik szükségessé a fertőződés lehetősége pl.: hepatitis vírussal (májgyulladás), és rendkívül ritka esetben (kb. 1:1 millióhoz gyakorisággal) HIV vírussal (AIDS) abszolút értelemben nem zárható ki.

  Minden fent megnevezett szövődmény további kezelést tehet szükségessé, adott esetben újabb műtéti feltárásra is sor kerülhet.

  Otthonába bocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Január a sebészet hónapja

  Vegye igénybe sebészeti, proktológiai, kéz- és érsebészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!