2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Fitymafék-rövidülés műtét (frenulotomia) helyi érzéstelenítésben

  A frenulotomia a pénisz hegyét borító bőr (praeputium, fityma) függelékének (fitymafék) műtéti bemetszése. Az eljárás szükségessége meglehetősen gyakori, főleg szexuálisan aktív életet élők körében, illetve többszöri fitymafék berepedést követően.

  Mikor, miért szükséges fitymafék rövidülés műtéti megoldása?

  A beavatkozás oka panaszok, személyes higiénia, vagy megelőző egészségügyi ellátás kérdése is.

  A fájdalmas rövidült, heges fitymafék berepedezése a pénisz tisztántartását akadályozhatja, továbbá a nemi életben is problémát jelenthet. Egyes esetekben a heges, szűk fitymafék bőrterületének hirtelen berepedése a húgycső sérülését is eredményezheti. A frenulotómiának számos egészségügyi előnye lehet, beleértve:

  • Könnyebb higiénia. A beavatkozás megkönnyíti a pénisz tisztítását.
  • Csökkenti a húgyúti fertőzések kockázatát. A korai életkori, súlyos húgyúti fertőzések később veseproblémákhoz vezethetnek.
  • A péniszproblémák megelőzése. Esetenként a fityma nehezen mozgatható, beszűkült, vagy lehetetlen visszahúzni (phimosis). Ez a fityma vagy a pénisz fejének gyulladásához vezethet.

  A fitymafék rövidülés műtéti megoldásának többféle változata ismert. Ezek a használt eszközökben, a bemetszett bőrmennyiség, esetleg alkalmazott varróanyagok tekintetében eltérnek.

  Felnőttek esetében a beavatkozás leggyakrabban helyi érzéstelenítésben, de altatásban is kivitelezhető.

  A beavatkozás elvégzése nem ajánlott bizonyos véralvadási rendellenességek, vérhígítás esetén. A frenulotómia nem befolyásolja a termékenységet, továbbá a beavatkozásról nem állíthatjuk, hogy ez fokozza vagy rontja a férfiak vagy partnereik szexuális örömét.

  Kockázatok

  A fitymafék rövidülés műtéti megoldásával járó leggyakoribb szövődmények a vérzés és a fertőzés, valamint az érzéstelenítéssel kapcsolatos mellékhatások is lehetségesek.

  A frenulotomia következtében fellépő ritka problémák:

  Kozmetikai eltérés. Előfordulhat, hogy a fitymafék visszaheged, vagy nem gyógyul megfelelően. Ez ismételt kisebb műtéti beavatkozást igényel.

  A területen futó érképletek érintettsége esetén öltés válhat szükségessé.

  Sérülhet a bőrfelszín közelében futó húgycső, illetve sipolyjárat alakulhat ki. Ez további összetettebb műtéti beavatkozást, vizelési problémát eredményezhet.

  Hogyan készüljön fel?

  A fitymafék rövidülés műtéti megoldása előtt az orvos elmagyarázza az eljárás kockázatait és előnyeit. Akár a kiskorú fia frenulotómiáját tervezi, akár önnek végzik, írásbeli hozzájárulást kell adnia az eljáráshoz. Amennyiben vérhígítót szed, annak megfelelő le/átállításáról egyeztessen kezelőorvosával. Amennyiben cukorbetegségben szenved, a vércukorprofil beállítása szükséges a beavatkozás elvégzése előtt.

  A beavatkozást követően:

  A pénisz gyógyulása általában hét-tíz napig tart. A pénisz hegye először valószínűleg fáj, és a pénisz vörösnek, duzzadtnak tűnhet. Kis mennyiségű sárga folyadékot észlelhet a pénisz hegyén is.

  A pénisz általános tisztavizes tisztítása, kamillás öblítése megengedett. A területet áztatni (pl. fürdőzés) azonban a sebgyógyulás ütemétől függően 3-4 hétig nem szabad. Vizelést és tisztálkodást követően mindig meg kell szárítania a területet. Fizikális kímélés is javasolt erre a periódusra.

  A fitymafék rövidülés műtéti megoldása utáni problémák nem gyakoriak.

  Forduljon orvoshoz, ha:

  • A normális vizelés a beavatkozástól számított 12 órán belül nem folytatódik.
  • Belázasodik.
  • Tartósan vérzik a sebterület.
  • Rossz szagú folyást, vizeletet észlel a pénisz hegyéből

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!


  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!