2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Művi meddővé tétel (sterilizálás, vasectomia)

  A művi meddővé-tétel (sterilizálás) az ondóvezeték megszakítása, amely jelenleg a legbiztosabb módja a nemzés megakadályozásának. Ez a beavatkozás más, mint a here eltávolítása, mert a sterilizálás elvégzése után a szexuális tevékenység lehetősége megmarad, de tartós meddőség alakul ki.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A megszakított ondóvezetéket ugyan mikrosebészeti beavatkozással ismételten egyesíteni lehet, de ennek ellenére a meddőség rendszerint továbbra is fennmarad.

  Ön a művi meddővé-tétel mellett – alapos átgondolás és a partnerével történt megbeszélés után
  – csak fontos okok miatt döntsön. Mérlegelje döntésében azt is, hogy családi viszonyaiban előre nem látható változások is bekövetkezhetnek, mint pl.: haláleset, válás, ismételt házasság. Körültekintően döntsön, hogy később se bánja azt, hogy a műtétet választotta.

  Ahhoz, hogy jobban mérlegelhessen, elmagyarázzunk Önnek a betegtájékoztatóban és felvilágosító beszélgetés során a beavatkozást, annak lényegét, következményeit és kockázatát.

  Hogyan zajlik a műtét?

  A műtét jóváhagyásához a protokolláris beleegyező dokumentumok megfelelő kitöltésén túl szükséges spermavizsgálat, mely ha igazol élő spermiumokat, a vasectomia elvégezhető.
  Helyi érzéstelenítésben vagy általános altatásban a herezacskón ejtett két kicsi metszésből felkeressük az ondóvezetékeket, ezekből egy kis darabot eltávolítunk, amelyeket szövettani vizsgálatra küldünk.

  Az ondóvezeték végeit lekötjük. Ezzel megszakítjuk az ondónak a heréből mellékheréből az ondóvezetéken át a húgycsőbe jutás útját. Igen ritkán, mint fejlődési rendellenesség dupla ondóvezeték is előfordulhat, amelyre, ha a beavatkozás során nem derül fény, fennmarad a megtermékenyítő képesség lehetősége. Ezért is fontos a beavatkozás utáni spermavizsgálat, illetve az addigi megfelelő védekezés.

  Sikerkilátások és utókezelés

  A műtét után fogamzásgátlás szükséges, mert a meddőség akkor alakul ki, ha a lekötött ondóvezeték utáni szervekből is kiürülnek a hímivarsejtek, ezért kell a műtét után három hónap múlva andrológiai kontroll során spermavizsgálatot végezni. Ha hímivarsejtek már nem mutathatók ki, illetve a szövettanra küldött ondóvezetékben sem találnak eltérést akkor lehet a fogamzásgátlást felfüggeszteni. Ezt kezelőorvosával a kontroll során egyeztetik.

  Ritka, kivételes esetekben az ondóvezetékek spontán ismét egyesülhetnek, ezáltal megtermékenyülés jöhet létre. Ilyen esetben ismételt műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

  A műtétet követő 3-4 hétben tartózkodjon a nehéz fizikai megterheléstől.

  Fontos a felvilágosító megbeszélés

  Ezzel az ismertetővel csak általános tájékoztatást tudunk nyújtani. Amennyiben további kérdése van, ill. a betegtájékoztatóban nem volt minden az Ön számára egyértelmű, kérje orvosa segítségét további felvilágosító beszélgetés keretében.

  Az orvossal történő felvilágosító beszélgetés során tegyen fel minden kérdést, amit fontosnak tart vagy nem teljesen egyértelmű az Ön számára. Pl.: Mennyire szükséges a vizsgálat? Személyes kockázatok fennállnak-e esetemben? Stb.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!