2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Herevisszér műtét (varicocelectomia)

  Herevisszeresség esetén a heréből a hasi fő vénához visszafolyó here vénás hálózatának visszérszerű kitágulása figyelhető meg. A herevisszeresség (varicocele) majdnem mindig a bal oldali vénafonatban képződik, a jobb oldalon ritka. Kékesen fénylik a herezacskó bőrén át, és mint elasztikus zsinór tapintható. Varicocelét a vénabillentyűk hiánya vagy általános kötőszövetgyengeség okozhat.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Az elváltozás a herezacskóban vagy a lágyékban fájdalmat okozhat. A károsodott hímivarsejt-termelődés következtében nemzőképtelenség alakulhat ki. A műtét során a pangó, kitágult vénás köteg lekötésre kerül. Ezt követően a környezetben lévő, normális tágasságú, megkerülő járulékos vénák biztosítják a here egészséges vérkeringését, zavartalan ellátását. A műtéti beavatkozás a varicocele által okozott fájdalmak csökkenéséhez vezethet, és a nemzőképesség helyreállítását is eredményezheti.

  A fenti okok miatt javasoljuk a varicocele műtéti megoldását.

  Milyen műtéti eljárások vannak?

  Magas lekötés

  Az alhas oldalsó részén altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végzett bőrmetszés, réteges behatolás után felkeressük és lekötjük a kitágult herevénát. Bizonyos esetekben a közvetlen közelben lefutó hereartéria is lekötésre kerül, aminek a here táplálására nézve semmiféle hátrányos következménye nincsen, mivel a here vérellátása más megkerülő artériák felől is biztosított.

  Lágyéki lekötés

  A lágyéki beavatkozás során a lágyékhajlatban vagy a herezacskó bőrén ejtett bőrmetszést követő feltárásból keressük fel és kötjük le a kitágult vénás hálózatot.

  Laparoszkópos leklippelés, lekötés

  A laparoszkópos beavatkozás során, a hasfalon keresztüli csatornákon át (trokár) jut el az operatőr a lágyékcsatorna belső kapujához, ahol felkeresi és speciális klippel (műanyag vagy fém) leköti a kitágult vénás hálózatot.

  Mit tudunk a kezelés sikerességéről?

  A lekötés után néhány hét, esetleg hónap alatt a varicocele visszafejlődik. A műtét után, legkorábban három hónappal végzett ondóvizsgálattal állapítható meg a beavatkozásnak a nemzőképességre kifejtett hatása.

  Az esetek egy részében (20-30%) előfordul, hogy a panaszok a beavatkozás után továbbra is fennállnak vagy később kiújulnak vagy a nemzőképtelenség nem változik. A tünetektől, panaszoktól függően ezekben az esetekben ismételt műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

  Mi várható a beavatkozás után?

  • A műtétet követően egy napig ágynyugalom javasolt.
  • Ügyeljen arra, hogy a sebgyógyulás 8 napos időtartalma alatt tisztálkodása során víz ne érje a sebet, mert ezzel a zavartalan sebgyógyulást veszélyeztetheti.
  • A műtét után hat hétig javasolt az erős fizikai terhelés kerülése.
  • A megbeszélt időpontban kontrollvizsgálaton jelentkezzen kezelő orvosánál.

  Azonnal jelentkezzen urológiai szakrendelésen, ha lázas, ha fájdalmai vannak vagy a here fokozottan megduzzadt!

  Otthonába bocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!