2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Keresztszalag műtét

  Amennyiben a panaszok az egyik legfontosabb térdízületi stabilitásért felelős szalag, az elülső keresztszalag (ligamentum cruciatum anterius, LCA) károsodására utalnak, akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség.

  A térdízület anatómiája - Budai Egészségközpont
  (1. ábra) A térdízület anatómiája

  Az elülső keresztszalag (LCA)

  A térdízület az emberi szervezetben található egyik legösszetettebb felépítésű ízület. A térdízület elhelyezkedésének köszönhetően számos alsó végtagi mozgásban vesz részt. A mozgások gördülékeny kivitelezéséhez elengedhetetlen az ízület aktív (izmos), illetve passzív (szalagos, csontos és porcos) stabilitása. Az elülső keresztszalag a térdízület egyik stabilizátora, amely a térdízület belsejében helyezkedik el a combcsont és a sípcsont között. Az elülső keresztszalag anatómiai helyzetéből adódóan meggátolja a lábszár előre-hátracsúszását, valamint a lábszárcsont befelé forgatását (berotatio). Az elülső keresztszalag rostjaiban található helyzet és egyensúly-érzékelő idegvégződések (proprioceptív receptorok), fontos visszajelzésekkel szolgálnak a szervezet számára, ezért kiemelten fontosak a mozgáskoordináció szabályozásában. Ezen funkciók kiesésének köszönhetően a térdízületben instabilitás jön létre, amely mind a hétköznapi életben mind pedig sporttevékenységek végzése során kellemetlenséget, illetve nehézséget jelent. Emellett, mivel az instabil térd nem csak gördülő mozgást végez, hanem csúszik is, hosszútávon gyorsítja a térdízület kopását.

  Általános ismeretek a keresztszalag szakadásról, térdízületi instabilitásról

  Az elülső keresztszalag, leggyakrabban a térdet érő erőteljes forgató (rotációs) erők hatására sérül. Ezen típusú sérülések gyakran köthetők sporttevékenységekhez, úgymint labdarúgás, kézi- és kosárlabda, síelés, küzdősportok, tánc. A szabadidős sportok népszerűségének növekedésével a térdsérülések száma is nő, melyek közül leggyakoribb az elülső keresztszalag sérülése. Jellemzően a térdet érő oldalirányú (valgus) stressz, túlzott nyújtás (hiperextenzió), valamint kiforgatás (kirotáció), csavarodás közben jön létre. A térdízület szalagsérülései főként olyan mozdulatok hatására következnek be, amelyek meghaladják az ízület normál mozgástartományát. A szalag sérülése során igen gyakran komplex sérülések alakulnak ki, vagyis egy időben más képletek is sérülhetnek az ízületben, mint például a térdízületi porcgyűrűk (meniszkuszok) vagy az ízületi porcfelszín, esetleg egyéb szalagok. Az ízületi instabilitásnak köszönhetően a későbbiekben további sérülések veszélye állhat fenn, ezért a kezelés során célunk az eredeti anatómiai viszonyoknak megfelelő ízületi stabilitás helyreállítása, ezzel csökkentve a térdízületi felszíneket érintő terhelést. A műtéti beavatkozás ezen sérülések kezelésére egyszerre nyújt megoldást.

  Melyek az elülső keresztszalag szakadás, térdízületi instabilitás lehetséges tünetei?

  Az elülső keresztszalag szakadásakor leggyakrabban egyéb, térdízületet érintő sérüléskor tapasztalható tünetek észlelhetők, úgymint:

  • duzzanat
  • instabilitás
  • fájdalom
  • ízületi mozgáskorlátozottság

  Az elülső keresztszalag szakadásának specifikus tünetei lehetnek a következők:

  • Térdízületi instabilitás
  • Pattanó hang (szalagrostok szakadásakor).

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Alapvetően kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A nem műtéti (konzervatív), illetve a műtéti beavatkozás.

  A konzervatív kezelés célja

  Kezelések alapvető célja a fájdalommentesség és a térd mozgástartományának, valamint stabilitásának visszanyerése. Sajnos a konzervatív kezelés során a szakadt ín nem gyógyul meg ezért igen gyakran a fájdalom, térdízületi instabilitás, valamint az időszakosan jelentkező duzzanatok nem szűnnek meg. Emellett arra kell számítani, hogy hosszabb idő alatt fokozódik a térdízület kopása, mely évek alatt egy fájdalmas, a köznapi életben is nehezen használható térdízületet eredményezhet. Ezért fiatal korban a konzervatív kezelés helyett lehetőség szerint a műtéti helyreállítást (rekonstrukciót), az elülső keresztszalag saját ínnal való pótlását javasoljuk.

  A konzervatív kezelés eszközei

  Gyógytorna, valamint a fizioterápia egyéb eszközei: PNF-technika, kinemetic taping, kryoterápia. A jegelés fontos a gyulladás elkerülése, a fájdalom csökkentése, az ízületi folyadékgyülem megszüntetése érdekében. A gyógytornával, izomerősítéssel és a PNMF technikával az aktív stabilizátorokat erősítjük, ezzel biztosítva egy elfogadható stabilitást a műtét elvégzéséig.

  Műtéti kezelés

  Az elülső keresztszalag pótlása során a test más területén található ínszalagokat használunk. Leggyakrabban a combhajlító izmok felhasználásával készítjük el a beültetendő oltványt (graftot). Emellett gyakran használatos még a térdkalács ina is. A beavatkozás után 7-10 nap tehermentesítés szükséges. Problémamentes esetben műtét után 2-3 nappal a betegeket otthonukba engedjük. A plasztikát leggyakrabban gerincérzéstelenítésben, ritkábban altatásban végezzük, vértelenségben, amelyet a combtőnél helyezünk fel. A műtét során antibiotikus és kóros véralvadás elleni megelőzést alkalmazunk. Otthon a megtanult gyógytorna rendszeres végzése, segédeszközzel való tehermentesítése szükséges. A műtét után meghatározott ideig véralvadásgátlás alkalmazandó, amelyet a beteg saját maga is be tud adni. Előfordulhat bizonyos esetekben, hogy ez a rekonstrukció nem vagy csak részlegesen kivitelezhető. Ebben az esetben, másik műtéti megoldás, vagy konzervatív terápia választandó. A beavatkozással, az páciens izomereje átmenetileg csökkenhet, de ez általában a hétköznapi életvitele szempontjából elenyésző.

  Mi történik a térdszalag műtét során?

  Keresztszalag műtét
  (2. ábra) LCA furatelhelyezés

  A műtét mente

  Először egy artroszkópos beavatkozás során megtisztítjuk az új beültetendő szalag helyét, a gyulladt szöveteket eltávolítjuk, illetve az esetleges porcgyűrű- (meniszkusz) és porcfelszín sérüléseket ellátjuk. Ezután a már korábban említett ínak kivétele történik. A műtét során, a graft kivétele érdekében combhajlító inak használata esetén a lábszár belső oldalán 3-4, a térdkalács ín használata esetén a térdkalács alatt ca. 7-8 cm-s bőrmetszést ejtünk.

  Ezt követően a combcsont és sípcsont állományába készítünk furatot, majd artroszkópos módszerrel húzzuk be a kivett inakat, melyeket a combcsonton egy fémlemezkével (endobutton), valamint a sípcsonton ácskapcsok segítségével rögzítünk. (2. ábra)

  Térdkalács ín használata esetén csavaros, vagy ú.n. press fit rögzítést alkalmazunk. A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le. Több rétegben bevarrjuk (zárjuk) a sebet, és steril kötéssel fedjük azt.
  A műtétet követően egy külső rögzítő (brace) kerül felhelyezésre.

  Keresztszalag műtét
  (3. ábra) Rögzítő (brace)

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  Az instabilitás fokozódhat, ezért a sportolás kivitelezhetetlenné válhat, valamint térdízületi instabilitás hatására, az ízületi porcfelszín is károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához vezethet (artrózis). Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami sokszor csak műtéti úton kezelhető. Kezelés nélkül a fájdalom fokozódhat, az instabilitás a napi mozgásait is akadályozhatja.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!