2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Sérvműtétek (lágyéksérv, köldöksérv, hasfali sérv)

  Még karácsony előtt szeretné szükségessé vált műtétjét elvégeztetni? Ügyfélközpontú szervezési folyamatainknak köszönhetően gyors határidővel fogadjuk pácienseinket. Gyógyuljon magánkórházi részlegünkön biztonságosan, hogy az ünnepeket már otthona kényelmében tölthesse!
  Telefonálok +3614895200
  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Sérvnek nevezzük a hasfal veleszületett vagy szerzett hiányának (defektusának) következtében kialakuló betegséget, mely során a hasüregi szerv a sérvkapun keresztül a hashártyát maga előtt tolva (sérvtömlő) a hasüregen kívülre kerül. Megkülönböztetünk hasfali, lágyék-, comb- és ritka sérveket.

  A hasfali sérvek alatt leggyakrabban a köldök- és epigastriális (gyomortáji) sérveket értjük. Hasi műtétek hegében szintén hasfali sérv alakulhat ki a hasfal hegessége, gyengesége következtében. Ezeket a sérveket hegsérvnek nevezzük. 

  A lágyékcsatornán át kitüremkedő lágyéksérv a hasfal egy természetes nyílásában alakul ki: a lágyékcsatornában. A férfiaknál a lágyékcsatornán át száll le a here, itt halad az ondóvezeték és a herét ellátó artéria és véna. Amennyiben a lágyéksérv megnagyobbodik, ún. inguinoscrotalis, azaz heresérv alakul ki. Hölgyeknél a kerek méhszalag halad át a lágyékcsatornán.  A combsérv ritka, de gyakrabban fordul elő hölgyeknél. A lágyék szalag alatt combra futó érképletek csatornájában alakul ki.

  Hasfali, gyomortáji, lágyék-, comb- és ritka sérvek elhelyezkedése.

  A műtéti kezelés leírása

  A sérvek műtéti megoldása során a sérvkapun keresztül előboltosuló sérvtömlőt és tartalmát a hasüregbe visszahelyezzük, majd a sérvkaput szűkítjük vagy zárjuk. A beavatkozást végezhetjük laparoszkópos módon vagy nyitott műtéti technikával. Az optimális műtéti megoldás kiválasztása a páciens és sebész konzultációja során történik, az egészségügyi dokumentációk áttekintését és a részletes fizikális vizsgálatot követően, szem előtt tartva minden esetben a hazai és nemzetközi szakmai irányelveket.

  Sérv rekonstrukció, szövetbarát műanyag háló segítségével.

  Milyen megoldások lehetségesek?

  Hasfali sérv, nyitott technika:

  • Spitzy műtét köldöksérv esetén: ívelt köldök körüli metszésből a hasfal zárása és szövetbarát műanyag háló segítségével megerősítése történik.
  • Egyéb hasfali sérvek: a hasfal zárása, szövetbarát műanyag háló segítségével megerősítése történik.
  • Rectus diastasis műtétje során az egyenes hasizmok varratsorral történő összehúzása történik, szükség esetén ezt követően háló implantációra kerül sor.

  Hasfali sérv, laparoscopos technika:

  • IPOM: a hasüreg felől a sérvtömlő visszahúzása, szükség esetén a sérvkapu zárása és szövetbarát műanyag háló rögzítése történik. 

  Lágyék sérv, nyitott technika:

  • Lichtenstein műtét: hagyományos nyitott technika. 5-10 cm-es lágyéki ferde lefutási metszést követően a sérvtömlő kipreparálásra, majd zárásra kerül. Minden esetben ellenőrzésre kerül a sérvtömlő tartalma. A sérvkapu beszűkítése és a hasfal megerősítése után műanyag háló beültetése szükséges, amelyet varratok rögzítenek. Néhány kivételes esetben el lehet tekinteni a háló behelyezésétől (például fiatal hölgyek esetében), ez a Shouldice műtét. Ha szükséges, szívódrain visszahagyása mellett, a bőr alatti réteg felszívódó, a bőr nem felszívódó varratsorral kerül zárásra.

  Lágyék sérv, laparoscopos technika:

  • TEP (total extraperitoneal repair): a köldökben 10 mm-es, a középvonalban a szeméremcsont felett és pár centiméterrel magasabban 5-5 mm-es trokárok (fém vagy műanyag cső, amin keresztül kamera és eszközök vezethetők be) kerülnek behelyezésre az egyenes hasizom ínas rekeszébe, és a hasfal rétegei között (Retzius tér) széndioxiddal kialakított térben történik a sérvtömlő visszahúzása, és a háló behelyezése. Hasüregi behatolás nincs ennél a technikánál. A hálót ebben az esetben nem szükséges rögzíteni, mivel a hasfal összefekvő rétegei helyben tartják. 
  • TAPP (transabdominal preperitoneal repair): a köldökben és a hasfalon 10 mm-es,  illetve egy 5 mm-es trokár (fém vagy műanyag cső, amin keresztül kamera és eszközök vezethetők be) kerül behelyezésre. A hasüreg széndioxiddal való feltöltése után a hashártyagyulladás megnyitása, a sérvtömlő visszahúzása, majd háló felhelyezése történik, ami kapcsokkal kerül rögzítésre.

  Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

  A tervezett műtétek esetében is igaz, hogy a beteg biztonsága az első, ennek érdekében a betegnek a legoptimálisabb állapotban kell átesnie az operáción. A műtét előtti kivizsgálás célja, hogy paciensünk ismert, esetleg ismeretlen betegségeiről, azok állapotáról képet kapjunk. A vizsgálatok általános része a labor, az EKG és a képalkotó vizsgálatok, melyeket kiegészítünk a beteg társbetegségeinek további vizsgálataival, esetleg szakorvosi véleményeket kérünk a fennálló társbetegségek műtét körüli ellátását illetően, ha szükséges.

  Felmerülő, nem a műtéttel összefüggő gyulladások, pl. gennyes mandula, húgyúti fertőzések, nőgyógyászati jellegű gyulladások kiemelt jelentőségűek. Műtét előtti (preoperatív) kezelésük fontos, mert fertőzés forrásaként szerepelhetnek, amelyből a kórokozók a véráram útján eljuthatnak a műtét területére, és a műtét utáni napokban sebgennyedést okozhatnak, lerontva ezzel a műtét sikerét.

  A beavatkozás előtti vizsgálatokat a Királyhágó utcai egészségközpontunkban előzetes időpontfoglalás alapján biztosítjuk:

  Tekintse meg videónkat melyben a lágyéksérv műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Tekintse meg videónkat melyben a köldöksérv műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Tekintse meg videónkat melyben a hasfali sérv műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  November a férfi egészség hónapja

  Urológiai, belgyógyászati, érsebészeti, labordiagnosztikai vizsgálatok 20% kedvezménnyel