2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Heresérv

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.17., szerda

  A heresérv, hernia scrotalis a lágyéksérvek (hernia inguinalis) közé tartozik. Akkor beszélünk heresérvről, amikor a lágyéksérv kiterjed: a hasi szervek egy része a lágyékcsatornán keresztül átcsúszik a herezacskóba is. Gyerekeknél ritkábban alakul ki heresérv a lágyéksérvből, felnőtteknél viszont a lágyéksérv-esetek mintegy tizede heresérv.

  b_hereserv

  A heresérv okai

  A heresérv akkor jön létre, ha nem záródott tökéletesen az ún. lágyékcsatorna, amelyen keresztül a fejlődés során a hasüregből a herezacskóba leszállt a here. Ez általában a magzati fejlődés során, a terhesség harmadik trimeszterében, legkésőbb a csecsemőkorban szokott megtörténni. Normális fejlődés esetén a herékkel együtt leszálló hashártyából kialakul a hereburok, majd mögötte bezáródik az a csatorna, amelyen keresztül a here leszállt. Ha azonban ez a záródás nem tökéletes, akkor ez a járat valamilyen külső hatás, például a hasűri nyomás megemelkedése, hirtelen fizikai megterhelés (emelés, köhögés, tüsszentés, tartós székrekedés stb.) következtében megnyílhat, kitágulhat, annyira, hogy a hasüregből különböző szervek, például bélkacsok kerülhetnek bele és csúszhatnak le egészen a herezacskóig.

  A heresérv tünetei

  A heresérv lágyéksérvből alakul ki. Ennek jellegzetes tünete a lágyékhajlatban megjelenő csomó, duzzanat, ami eleinte fizikai megterhelés esetén látható inkább, de pihenéskor, fekvő testhelyzetben többnyire visszahúzódik. Később azonban a csomó állandósul, már pihenéskor sem tűnik el. A hasfalon kívülre, heresérv esetén a herébe csúszó hasi szervek kezdetben még visszahelyezhetők az ún. sérvtömlővel a sérvkapun át a hasüregbe, később azonban gyakori a bélfal kitapadása a sérvtömlő falához, ami megakadályozza a hasi szervek visszacsúszását.  Hosszabb ideje meglévő sérv esetén a tünetekhez tompa, húzó fájdalom is társulhat. Szűk sérvkapu, nagy sérvtömlő esetén fennáll a bélkizáródás veszélye. A herezacskóba csúszó bélszakasz beszorul a sérvkapuba, nem csúszik vissza a hasüregbe, sőt, ha a bélgázoktól megnő az érintett bélkacs térfogata, akkor a sérvtömlőbe került rész vérellátása romolhat. Kezeletlenül súlyos következményekkel járhat, kizáródott sérv esetén bélelzáródás, bélelhalás is kialakulhat, ennek megelőzéséhez sérv műtétre van szükség.

  A heresérv diagnózisa

  A heresérv diagnózisa általában fizikai vizsgálat, tapintás alapján is felállítható, ultrahangos képalkotó vizsgálattal pedig pontosítható a sérvtömlő elhelyezkedése, mérete, illetve egyértelműen elkülöníthető a lágyék- és heresérv az esetleges herevíz-sérvtől.

  A heresérv kezelése

  A heresérv kezelése sebészi megoldást igényel, a leggyakrabban alkalmazott eljárás a hálóbeültetéssel történő sérvkapuzárás. A sérvtömlőben lévő hasi szerveket visszahelyezik a hasüregbe, és a sérvkaput, valamint a hasfal meggyengült részét egy szövetbarát hálóval erősítik meg és zárják le. Ezzel a megoldással csökkenthető a műtét utáni fájdalom, elkerülhető a hasfal feszülése, a sérv kiújulása, ami a korábbi eljárás, a varrással zárt sérvkapu esetében gyakori volt. A modern sebészeti eljárásnak köszönhetően a ki nem záródott, nem szövődményes sérv műtéte egynapos sebészeti eljárással is elvégezhető. Műtét után a beteg kíméletre szorul, a hasizmot megterhelő fizikai aktivitást néhány hétig kerülni kell.


  A leírás dr. Póth Sándor közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.