2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Hasfájás, hasi fájdalom

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  Hasi fájdalmak diagnosztizálásakor meg kell különböztetnünk akut és krónikus hasfájást. Akut hasfájásról akkor beszélhetünk, ha keletkezésének ideje 1 hétnél korábbi.

  Akut hasi fájdalmat okozhat hasat ért trauma, valamint epehólyag, hasnyálmirigy, féregnyúlvány (tévesen, de közismert néven vakbél) gyulladása, vérellátási zavar, vesekő, gyomor- bél-hurut, diverticulitis (vastagbél kiboltusolások gyulladása), sérv kizáródása, vizeletürítési képtelenség, valamint krónikus emésztőrendszeri betegségek akut fellángolása.

  Az érintett szerv meghatározásában a fájdalom helye döntő jelentőségű. Epeúti elváltozások a jobb bordaív alatt, hasnyálmirigy gyulladás a bal bordaív alatt, gyomor problémák a két bordaív között, húgyutak a has oldalán okoznak panaszokat. Nők esetében a petevezeték gyulladás és méhen kívüli terhesség okozhat alhasi fájdalmat. Erőteljes hasi fájdalom esetén mihamarabb célszerű orvoshoz fordulni. Fontos, hogy a vizsgálat előtt ne együnk, mivel mind a diagnosztikai, mind a terápiás lépéseket hátráltathatja.

  b_hasfajas

  Kihez forduljunk hasfájással?

  • Amennyiben alhasi panaszhoz vaginális folyás vagy menstruációs zavar társul úgy nőgyógyászhoz érdemes fordulni.

  • Vérhányás, deszka kemény tapintatú has, hasat ért trauma, sápadtsággal ájulásérzettel társuló panaszok esetén sürgősségi betegellátó mihamarabbi felkeresése a célszerű. 

  • A vizelet elakadása, vérvizelés esetén, gyakori égő csípő vizelet esetén urológus felkeresése javasolt.

  Egyéb esetekben háziorvos, belgyógyász vagy sebész szakorvosunk tud segítséget nyújtani a kórok tisztázásához.

  Hasban jelentkező tüneteket okozhatnak nem gyomor-bél rendszeri betegséges is. Gerincvelőből, nemi szervekből, húgyutakból, mellkasból mind sugározhat fájdalom a has felé. A kivizsgálást ez esetben is kezdheti belgyógyász vagy háziorvos. Amennyiben tükrözéses vizsgálatra van szükség, gasztroenterológus szakorvos kihagyhatatlan a diagnózis felállításához.

  Riasztó tünetek esetén (akaratlan fogyás, véres széklet) gasztroenterológus mihamarabbi bevonása célszerű.

  A hasfájás kezelése

  A kiváltó októl függően sebészeti (akut féregnyúlvány gyulladás, epehólyag gyulladás, méhen kívüli terhesség) vagy konzervatív (nem műtéti) lehet. (antibiotikum, görcsoldó, gyomorsavcsökkentő, stb.)

  Krónikus hasfájásról akkor beszélhetünk, ha a panaszok huzamosabb ideje állnak fenn. A kivizsgálás menetét a fájdalom helye, minősége és a kísérő tünetek jelenléte (puffadás, hasmenés, székrekedés, ezek váltakozása, fogyás, vérszegénység, véres széklet) határozza meg.

  Laktóz, glutén érzékenység, SIBO (vékonybélben baktériumok felszaporodása) a leggyakoribb gasztrointesztinális okok.

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) civilizációs betegség. Akkor beszélünk róla, mikor kivizsgálás után sem találtunk szervi okot a hasi panasz hátterében. Tünetként hasi fájdalom mellett puffadás, székrekedés és hasmenés is jelentkezhet.

  Gyulladásos bélbetegségek és daganatok (colitis ulcerosa és Chron-betegség) is szerepelhetnek kórokként.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.