2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Skarlát

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A skarlát (régi nevén vörheny) baktériumok, leggyakrabban a Streptococcus pyogenes által okozott fertőző betegség, többnyire kisgyermekeket érint. Az antibiotikumok alkalmazása előtt a veszélyes gyermekbetegségek között tartották számon, de ma is komolyan kell venni, mert súlyos szövődményei is kialakulhatnak. A skarlát megbetegedést a közegészségügyi-járványügyi szolgálatnak be kell jelenteni. A lezajlott betegség nem feltétlenül alakít ki védettséget, az élet során többször is előfordulhat.

  b_skarlat

  A skarlát okai

  A skarlát kórokozói a Lancefield-csoport A-hoz tartozó streptococcus baktériumok, az esetek többségében a Streptococcus pyogenes, amely erythrogen toxint, azaz bőrirritációt, kiütést okozó anyagot termel. Erősen fertőzőképes, nem ritkán olyanok is továbbadják a fertőzést, akik maguk nem betegszenek meg, csak hordozói a kórokozóknak. A fertőzés a légutak váladékával, cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, szájon át, de a kórokozók a bőr sérülésein keresztül is behatolhatnak a szervezetbe. Óvodás- és kisiskolás gyermekek betegszenek meg leggyakrabban skarlátban, de felnőttkorban is előfordul. Csecsemőkorban az anyai eredetű ellenanyagok miatt ritka.

  A skarlát tünetei

  Néhány napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: fejfájás, hidegrázás, émelygés, hasi fájdalom, hányás, magas láz, fájdalmas nyelés, torokfájdalom. A gyulladt, vörös, duzzadt, majd fehér lepedékes mandulákon gennyes tüszők is megjelenhetnek. A nyelven is fehér lepedék jelenik meg, később az ízlelőbimbók vörösen kiemelkednek, ez az ún. „málnanyelv”. A nyaki nyirokcsomók is duzzadtak, fájdalmasak. A skarlát bőrtüneteket, apró, sűrű élénkvörös pontokból álló kiütéseket is okoz, elsősorban a hajlatokban, de az egész testre kiterjedhetnek, többnyire az arc kivételével. A bőr érdes tapintású lesz, a kiütések helyén néhány nap múlva hámlás kezdődik.

  A skarlát szövődménye gennyes középfülgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi megbetegedés, szívizomgyulladás illetve szepszis is lehet, de az antibiotikumos kezelés mellett ezek egyre ritkábban fordulnak elő.

  A skarlát kezelése

  A skarlát antibakteriális szerekkel, penicillinnel, antibiotikumokkal kezelik. Ez egy-két nap alatt hatásosan enyhíti a betegséget, de a szövődmények elkerülése érdekében tíz napig folytatni kell az antibiotikus kezelést. Tüneti kezelésként láz- és fájdalomcsillapításra, a mandulák és a garat gyulladásos tüneteinek helyi kezelésére, például a duzzanatot csökkentő, a nyelést megkönnyítő gargarizálásra lehet szükség. Ajánlatos sok folyadékot fogyasztani. A skarlát ellen védőoltás nincs, többször el lehet kapni, bár a korábbi streptococcusos fertőzések biztosíthatnak bizonyos fokú védettséget. A beteget a kezelés során legalább öt napig elkülönítik.


  A leírás dr. Szabó Olga közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.