2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Rühesség

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.17., hétfő

  A rühesség egy világszerte elterjedt, emberről emberre terjedő bőrbetegség. Az élősködő rühatka testi érintkezés révén kerül a bőrre, ahonnan a bőr alá fúródik és ott akár apró járatokat rág magának, bőrgyulladást, allergiás elváltozást, viszketést okozva. A kórkép kialakulása 3-6 hetet is igénybe vehet, de visszafertőződés esetén már egy nap után jelentkezhet a kínzó viszketés.

  Az ember fertőzését a sarcoptes scabiei nevű faj okozza, de ritka esetekben rühességet utánozhat állatokról átterjedő más faj okozta fertőzés, habár ez igen ritka. Téves hiedelem, hogy a rühességet csak tisztátlan körülmények és elhanyagoltság okozza. A bolhához hasonlóan ott terjed, ahol sok ember összegyűlik, így óvodákban, iskolákban, öregek otthonában, de akár kórházakban is problémát okozva.

  b_ruhesseg

  A rühesség tünetei

  A rühatkák elsősorban a vékony bőrt tudják átfúródnak, így az ujjak között, hajlatok, lágyék, nemi szervek, deréktáj érintettsége a leggyakoribb. Az érintett helyeken bőrelváltozásokat és viszketést okoznak, mely meleg, hatására fokozódik, ezért néha éjszaka a paplan alatt a legkínzóbb a viszketés. A bőrelváltozások változatosak lehetnek, gyakran allergiás jellegűek. Az allergiás tünetek nem csak a fertőzött bőrterületen jelentkezhetnek, így pl. arcon is. Gyakran a viszketés miatt kialakuló sebek másodlagos fertőzéseket okoznak.

  A rühesség diagnózisa és kezelése

  A diagnózist felállítását kikérdezés és a bőr tüzetes vizsgálata teszi lehetővé.

  A rühesség kezelése

  Amennyiben rühesség igazolódik, a bőrgyógyász egy helyileg alkalmazható készítményt rendel el, melynek egyszeri alkalmazása után a rühatkák elpusztulnak. Kiemelt figyelmet kell fordítani a környezet fertőtlenítésére: a ruházatot, ágyneműt legalább 60 fokon mosva lehet fertőtleníteni. Egy másik lehetőség, hogy legalább 3 napon át műanyag zsákba zárjuk a textíliát, így a rühatkák táplálék hiányában elpusztulnak.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.