2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Orbánc

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  Az orbánc (erysipelas) élénk bőrpírral, duzzanattal, hidegrázással, lázzal és fájdalommal járó, fertőző bőrgyulladás, amely többnyire az arcon, végtagokon, főleg lábon és sebek közelében alakul ki és onnan terjed tovább a nyirokereken keresztül a bőr felső rétegeiben. Gyakori betegség, különösen idősebb korban.

  b_orbanc

  Az orbánc okai

  Leggyakrabban a Streptococcus beta-haemolyticus A csoportjába tartozó baktérium okozza, de a Staphylococcus baktériumok is kiválthatják. A gennykeltő kórokozók hámsérüléseken keresztül jutnak be a szervezetbe, amihez a kiszáradt bőr berepedése, az orrnyílás körüli, a náthától megviselt bőr hámlása vagy a lábujjak közötti gombás fertőzés okozta kis hámsérülés is elegendő. Leggyakoribb az arcon, a fülön, a végtagokon. A fertőzés folyamata a felső légutak vagy a fül gyulladásos folyamataiból, például a  mandulák és a garat területén lévő Streptococcus baktériumtelepekből is elindulhat, de a hámsérülés külső kórokozók által is fertőződhet, és műtéti sebek felülfertőződése is előfordul.

  Az orbánc tünetei 

  A bőrtünetek megjelenése előtt, a lappangás időszakában erős fejfájás, rossz közérzet, bágyadtság, étvágytalanság jelentkezik, majd hidegrázás és magas láz alakul ki, ami esténként a 39-40 fokot is meghaladhatja. A fertőzés helyén (általában valamilyen hámsérülés, seb körül) bőrpír, fénylő, vörös folt, ödémás duzzanat alakul ki és gyorsan növekszik, bőrfeszülés, heves bőrfájdalom mellett. A heves bőrgyulladás több napig, súlyos esetben akár két hétig is eltart, majd az élénk bőrpír helyén barnás elszíneződés alakul, ezután hámlás kezdődik a bőr teljes gyógyulásáig. A tünetek intenzitása eltérő, az enyhe bőrpírtól egészen a hólyagos, sőt fekélyes, tályogos, a bőr mélyebb szöveteit is érintő bőrgyulladásig. Ritkán belső szervek hártyáira (mellhártya, agyburok, szívburok) is átterjedhet.

  Az orbánc különösen súlyos tünetekkel és következményekkel járhat azoknál, akiknek az immunvédelme valamilyen okból gyenge: így a csecsemőket, az időseket, a krónikus betegeket, a HIV-fertőzötteket, a tébécéseket, a rossz higiéniás viszonyok közt élőket, alkoholistákat kiemelten veszélyezteti. Az esetek mintegy egy százaléka halálos kimenetelű.

  Az orbánc kezelése

  Kezelése ágynyugalomban, antibiotikumokkal, láz és fájdalomcsillapítással történik. A bőrtünetek langyos vagy hideg vizes borogatással enyhíthetők. Fontos megakadályozni a fertőzés esetleges visszatérését, ezért gondoskodni kell a lehetséges behatolási kapuk megszüntetéséről, így például, ha a fertőzés a lábujjak közötti, bőrgomba miatti hámsérülésből indult, mielőbbi gombaellenes kezelésre van szükség.


  A leírás dr. Tihanyi Lilla közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.