2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  A gyermekkorban légúti fertőzés miatt gyakran jelentkező tünet a torokfájás. Gyakran levertség, izom-vagy ízületi fájdalom, általános gyengeség előzi meg. A fájdalom nyeléskor erősödhet, a fülekbe sugározhat, de lehet az étvágy romlása, az étel elutasítása az egyetlen észrevehető tünet kisebb gyermeknél. Hozzá más légúti tünet (például orrfolyás, köhögés), a nyaki nyirokcsomók duzzanata is társulhat. Előfordul, hogy láz is jelentkezik, mely általában pár napon belül megszűnik.

  Gyermek fül-orr-gégészet - Budai Egészségközpont

  Az esetek többségében vírusfertőzés okozza a panaszokat, ilyenkor is előfordulhat láz, de tartósan (3-4 napon túl jelentkező) magas láz nem jellemző. A torok (garat) nyálkahártyája vörös, a torok-mandulák megduzzadnak, felszínükön lepedék is előfordulhat. Társulhatnak a száj nyálkahártyájának elváltozásai is felrakódás, hólyagok formájában. Bakteriális fertőzésre utalhat a 3 nap után is tartó magas láz (39 C felett), fájdalomcsillapítás mellett is 3-4 napon túl visszatérő heves fájdalom, erősen duzzadt, gennycsapokkal vagy összefüggő sárgás lepedékkel fedett mandulák, édeskés lehellet.

  Fontos a fájdalom csillapítása és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének biztosítása. A patikákban recept nélkül kapható, nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó fájdalomcsillapítók alkalmazhatók. Célszerű a gyermeket 20-30 perccel a gyógyszer bevételét követően etetni, hogy a fájdalom ne zavarja az evésben, és gyakran itatni.

  Javasolt az ágynyugalom, a láz csillapítását szükség esetén fizikai lázcsillapítással kiegészíteni (priznic, hűtőfürdő). A kórokozó az esetek többségében vírus, ezért antibiotikum szedése általában nem indokolt. Bakteriális fertőzés gyanúja, nehezen vagy nem csillapítható láz, ivási és nyelési nehezítettség vagy egyéb állapotromlás esetén azonban orvosi vizsgálat szükséges.

  A leírás Dr. Tinku Dóra gyermek fül-orr-gégész szakorvos közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.