2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Tetanusz

  A tetanuszt (régi magyar nevén merevgörcsöt) a Clostridium tetani baktérium által termelt toxin okozza. A baktérium spórái leggyakrabban földdel vagy trágyával szennyeződött sebzés útján kerülnek be az emberi szervezetbe, ott oxigéntől elzárva szaporodnak, mérget (toxint) termelve. A fagyás és az égési sérülés is fertőzési kapu. A súlyos következményekkel járó, korábban nagy arányban halálos fertőzés ma az ellene alkalmazott védőoltásnak köszönhetően ritka, Magyarországon évente csak néhány eset fordul elő.

  oltas

  A tetanusz okai

  A tetanusz kórokozója a Clostridium tetani baktérium, amely idegmérget, a tetanospazmin nevű toxint termel. A spórák igen szívósak, sokáig életképesek maradnak. Ha oxigéntől elzárt helyre kerülnek, baktériummá fejlődnek, szaporodnak, és toxint termelnek. Ezért tetanuszfertőzés veszélyével járhatnak a földdel szennyezett, szűk sebnyílású, mély, szúrt sérülések, még az egészen apró szálka, tövis, szög által okozott sebek is. Emberről emberre a tetanusz baktérium nem terjed. Az újszülöttek a köldökzsinór-csonkjukon keresztül is fertőződhetnek, ha nem steril eszközzel történik a köldökzsinór átvágása. Az újszülöttkori tetanusz (tetanus neonatorum) a harmadik világ országaiban nem ritka.

  A tetanusz tünetei

  A tetanusz fertőzés lappangási ideje néhány nap, illetve több hét is lehet, attól függően, hogy a sérülés milyen messze van a központi idegrendszertől. A rövidebb lappangási idő, a közelebbi sérülés esete súlyosabb kimenetelű. A tetanospazmin toxin gátolja a gerincvelőben a mozgató ideg működéséhez szükséges ingerületátvivő anyag, az acetilkolin lebomlását. A fertőzés első tünetei általánosak: levertség, fáradtság, izzadás, amelyet izomfájdalmak, rángások kísérnek. A rágóizmok görcse miatti szájzár (trizmus), kettőslátás, a nyakizmok merevsége alakul ki, amit magas láz, emelkedett vérnyomás és pulzusszám kísér. Az izomgörcsök fentről lefelé terjednek a hát-, a hasizmokra és a végtagok izmaira, majd a mellkas- és bordaközi izmokra, a gégefő izmaira és a rekeszizomra. A halált a légzőizmok merevgörcse, a keringési rendszer összeomlása okozza. Az erős izom-összehúzódások a test ívszerű homorulatát (opisztotónus) eredményezik, a görcsrohamok során csonttörések és izomszakadások is kialakulhatnak.

  A tetanusz kezelése

  A tetanusz kezelése intenzív kórházi ellátást igényel. A kialakult tüneteket a tetanusz baktérium elleni antibiotikum terápia és a tetanusz hyperimmun gammaglobulin (tetanusz immunglobulin) már kevéssé befolyásolja. A kezelés az izmok görcsének enyhítésére, és – szükség esetén gépi lélegeztetéssel - az alapvető életfunkciók fenntartására korlátozódik.

  A tetanusz megelőzése

  Fontos a megelőzésben a seb megfelelő kitisztítása és az elhalt szövetek eltávolítása. 

  A piszkos vagy mély sebek ellátását lehetőleg szakemberre kell bízni. Elsősegélynyújtáskor a sebet a sérülést követően tiszta vízzel és szappannal vagy fertőtlenítőszerrel kell kimosni.

  A tetanuszfertőzés ellen a védőoltás jelenti a legbiztosabb megelőzés. Magyarországon 1941 óta kötelezően oltják a gyermeket. Jelenleg a Di-Per-Te (+Hib +IPV) elleni kombinált védőoltás részeként kapják a gyerekek (Di: diftéria/torokgyík, Per: pertusszisz/szamárköhögés, Te: tetanusz, Hib: H. influenzae b okozta agyhártyagyulladás, IPV/ gyermekbénulás). Oltási sorozat szükséges a védelem kialakulásához, amit fiatal csecsemők korban kezdenek. A 2., 3., és 4. hónapban adott alapoltási sort a 18 hónapos, 6 és 11 éves korban adott újraoltás (emlékeztető oltás) követ. Felnőtt korban 10 évente emlékeztető oltás javasolt. 

  Ha a sérült korábban nem részesült tetanusz elleni védőoltásban, az aktív védőoltás (toxoid) mellett passzív védelemre (kész tetanuszantitest/tetanusz immunglobulin) alkalmazására is szükség van. A tetanuszból felgyógyult beteg nem szerez védettséget, ezért neki is védőoltást kell kapnia. Az 1941 előtt születettek tetanusz védelme bizonytalan. Ha legalább három alapoltásban nem részesültek, akkor a baleset kapcsán kell az oltási sorozatot megkapniuk.


  A leírás dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.