2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Korpásodás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  A fejbőr igen gyakori problémája a korpásodás, vagyis a fejbőr fokozott hámlása: a felnőtt lakosság mintegy kétharmada találkozik vele. Bár sokan természetes dolognak tekintik, a korpásodás minden esetben betegséggel kapcsolható össze, annak a tünete. Mivel más testtájakhoz képest a fejbőrön sokkal több mirigy és szőrtüsző található, a bőrt érintő betegségek kifejezettebb tünetekkel jelentkeznek testünk ezen pontján. A hajzat miatt a fejbőr nehezebben vizsgálható, a haj nehezíti a kezelést az egyéb területek bőrproblémáihoz képest. A korpásodás kezelése a bőrgyógyászra tartozik.

  korpásodás

  A korpásodás okai

  A korpa apró, leváló bőrdarabkákból áll. Az észrevehetetlen, kismértékű hámlás a bőr állandó megújulási folyamatának természetes része: az elszarusodott, elhalt hámsejtek leválnak a bőrfelszínről és helyüket új hámsejtek veszik át. A teljes hámcsere egy hónap alatt megtörténik, ezt a folyamatot normális esetben észre sem vesszük. A korpásodással akkor szembesülünk, amikor a fejbőr hámcseréje valamely okból felgyorsul. A normálisnál gyorsabb ütemű, nagyobb mértékű, és nagyobb, egybefüggő bőrlemezkéket tartalmazó hámlásnak számos oka lehet, így például a bőr gyulladása, irritációja.

  A faggyúmirigyek túlműködése (seborrhoea) a leggyakoribb kiváltója a korpásodásnak. Ilyenkor a bőr fokozottan hajlamos a gyulladásra és ideális feltételeket nyújt bizonyos mikroorganizmusok, például a sarjadzó gomba számára. A sarjadzó gomba természetes körülmények között, kis számban megtalálható a fejbőrön, ami akkor okoz problémát, ha túlságosan elszaporodik. Ez a gomba a korpásodás mellett más bőrproblémáért is felelős.

  A kamaszkori korpásodást a faggyúmirigyek túlműködése okozza, amit az ilyenkor folyó hormonális változások serkentenek. A kamaszkori korpásodás elsősorban a fiúkat érinti, a férfi nemi hormon (androgén) megnövekedett szintje miatt.

  A túl gyakori hajmosás, egyes samponok, hajfestékek is kiválthatják a korpásodást. Az egyes szerekkel kapcsolatos túlérzékenység, allergia esetén a használatot követően szinte azonnal jelentkeznek a tünetek. Rosszabb esetben visszatérő ekcéma is kialakulhat.

  Pikkelysömör esetén előfordulhat, hogy a fejbőrön jelentkeznek az első tünetek. A pikkelysömörre utal, ha nagyobb darabokból áll a hámladék és mindig fehér, a bőrön pedig vastag felrakódások képződnek. A korpásodást kiválthatja, illetve fokozhatja a stressz is.

  A korpásodás tünetei

  A korpásodás alapvető tünete maga a fehér, hulló, kisebb-nagyobb bőrdarabkákból álló korpa. Megkülönböztetünk zsíros és száraz korpát. A korpásodás elleni samponok többsége zsíros korpára hat, melyek a száraz korpa tüneteit akár rosszabbíthatják is. Emiatt fontos a szakorvosi vizsgálat, amely még a kezelés előtt elkülöníteni a két típust. Emellett jelentkezhet még a fejbőrön kellemetlen, égő, viszkető érzés, bőrfelrakódás is.

  A korpásodás diagnózisa

  Egyértelmű, feltűnő jele a fejbőrön, a haj választékában és a ruha vállán, hátán megjelenő apró, fehér bőrdarabkákból álló korpa. A diagnózis felállításakor az orvos a korpásodás okát vizsgálja, hogy azt kezelve megszüntethető, vagy legalábbis csökkenthető legyen a probléma.

  Ha allergiás reakció valószínűsíthető, az orvos először allergiatesztet végez. Az allergiateszt során a háton, a bőrre kis mennyiségben egymás után, jelölt sorban juttatják azokat az anyagokat, melyek kiválthatták az adott esetben az allergiát. Ha valamelyik anyagra reakció jelentkezik a bőrön, megvan a problémáért felelős allergén anyag. Ennek a használatát a jövőben kerülni kell.

  A Pityrosporum ovale nevű gomba szűrését egy ragasztószalag csíkkal a bőrről vett minta segítségével végzik. A szalagra ragadnak a leválásban lévő hámsejtek, amelyeket megfestve mikrószkóppal láthatóvá válnak a gombás sejtek.

  Pikkelysömör esetén ennek egyéb jellemző tünetei, a könyök, térd, keresztcsont feletti területen megvastagodott hámló bőrterületek és a körmök elváltozásai nyújtanak támpontot.

  A korpásodás kezelése

  Sokféle vény nélkül kapható korpaellenes szer közül válogathatunk drogériákban és patikákban. Mégis, az egészen enyhe eseteket kivéve mindig tanácsos bőrgyógyászhoz fordulni vele, mert számos kiváltó oka lehet. A korpásodástól teljesen megszabadulni nagyon nehéz, és számítani lehet a visszatérésére. Aki hajlamos rá, az jó, ha a jövőben minden irritáló hatást igyekszik kerülni, kímélő sampont használ, és a szélsőséges hatásoktól (nagy hidegtől vagy épp túl melegtől, műszálas fejfedőtől, befülledéstől stb.) is óvja a fejbőrt.

  A korpa kezelése többnyire helyi, külsődlegesen alkalmazott szerekkel történik. Amikor a korpa vastag felrakódásokat képez a fejen, a helyi kezelés megkezdése előtt ezeket a rétegeket el kell távolítani, hogy a felhasznált hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe hatolhassanak. Erre a célra – többnyire pakolásként – hámlasztó és szaruoldó kenőcsöket szoktak alkalmazni.

  A hámsejtek működésére ható kén-, szelén diszulfid-, cinkpirition és a ketokonazol tartalmú szerek, samponok, öblítők is segíthetnek, melyeknek fertőtlenítő és gombaölő hatásuk van. A kezelés módját, az ajánlott szereket a kiváltó ok ismeretében a bőrgyógyász határozza meg. Általában a kezelés kezdetén 2-3 naponta, majd később hetente egyszer kell alkalmazni ezeket.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.