2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Alagút-szindróma

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.24., hétfő

  A carpalis alagút-szindróma esetén a csukló (carpus) csontjai közötti, szűk, alagútszerű mélyedésben futó inak túlterhelés vagy más ok miatt megduzzadnak, leszorítják az alattuk lévő középideget, emiatt az ujjakban zsibbadás és fájdalom jelentkezik. Az elváltozás az ortopédia szakterületéhez tartozik.

  alagut-szindroma-budai-egeszsegkozpont

  Az alagút-szindróma tünetei

  Először az ujjak zsibbadása jelentkezik, többnyire nappal, később ez a zsibbadás állandósul, éjszaka lesz kifejezettebb, majd egyre élesebb fájdalom és az ujjak, a tenyér elerőtlenedése kíséri. A betegség előrehaladott állapotában az ideget érő nyomás miatt nemcsak fájdalom és zsibbadás jelentkezik, hanem a tenyér izmaira is hatással van, amelyek sorvadni kezdenek, a tenyérpárna „lötyögőssé” válik.

  Az alagút-szindróma okai

  A kéztőalagútban futó inak megduzzadását okozhatja egy alkalmilag erős vagy tartósan nagy fizikai megterhelés, a hormonháztartás egyensúlyának felborulását okozó betegség, életszakaszhoz köthető hormonális változás (terhesség, klimax) és gyulladásos folyamat (autoimmun betegség, reuma) is.

  Miért nem szabad elhanyagolni?

  Kezeletlenül hagyva az éjszakai fájdalom és zsibbadás rontja az alvás hatékonyságát, a beteg kimerülten ébred, ami a nappali teljesítményére és közérzetére is kihat. Ha az alagút-szindrómát elhanyagolják, a tenyérizmok sorvadása miatt a kéz szorítóereje is csökken, kevésbé tudja teljesíteni funkcióit a napi tevékenységekben is.

  Az alagút-szindróma diagnózisa

  A beteg beszámolója a jellegzetes tünetekről, illetve a csuklótájra gyakorolt nyomás hatására kialakuló zsibbadás és fájdalom utalnak a betegségre, de hasonló tüneteket más elváltozások is kiválthatnak. Ezért a pontos diagnózis felállításához egy speciális vizsgálat, az ENG, azaz electroneurographiás vizsgálat elvégése is szükségessé válhat, amellyel az mérhető, hogy a perifériás idegek milyen sebességgel vezetik az ingerületet. Amelyik ideget az inak elszorítják, annak ingerületvezető képessége csökken. 

  Az alagút-szindróma kezelése

  A kéz kímélésével átmenetileg enyhülhetnek a tünetek, de ez megoldást nem jelent, és nincs megfelelő gyógyszeres, injekciós vagy valóban megnyugtató, tartós hatást eredményező fizikoterápiás kezelési módja sem. A Carpalis alagút-szindróma egyetlen hatékony kezelési módja a sebészi beavatkozás: a kézsebész átvágja a kéztőalagutat fedő hártyát, így a megduzzadt inak helyet kapnak, megszűnik az idegekre ható nyomás. A mintegy negyedórás műtét után a fájdalom azonnal megszűnik, és a zsibbadás is egy-két hét alatt elmúlik, a kezet néhány napig kötéssel védeni kell és kímélni ajánlatos.

  A leírás a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.