2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Anorexia

  Az anorexia (anorexia nervosa) jellemzően a torzuló önpercepción keresztül súlyfóbiával, testképzavarral, illetve jelentős súly-, tápanyag és vitaminhiánnyal jár, melynek súlyos hormonális, bőr- és kardiovaszkuláris tünetekben megnyilvánuló következményei lehetnek.

  Felhívjuk látógatóink figyelmét, hogy intézetünkben anorexia-kezelést nem vállalunk. Megértésüket köszönjük!

  Az evészavarok olyan komplex, lélektani és szomatikus elemeket magukban hordozó, gyakran más pszichés, pszichiátriai problémákkal is együtt járó kórképek, melyek gyakran maradnak rejtettek. Ez a betegségcsoport tipikusan civilizációs betegségnek mondható: az evés- és testkép zavarok köre egyre szélesedik és ezek alkalom adtán egy adott személy esetén is átalakulhatnak egymásba, jelentős életminőség romlást okozva az ettől szenvedő személyeknek. Fontos, hogy ezen zavarok kialakulásában bio-pszicho-szociális tényezők játszanak szerepet, így kezelésük során is több irányból kell megközelíteni őket.

  anorexia3

  Mint minden zavar esetében, az anorexia esetében is egy spektrumon érdemes gondolkodni a betegségről: vannak olyan szintek, mikor még jelentős szomatikus problémákat nem okoz a zavar, viszont olyanok is, mikor akár az életet veszélyeztető állapotig is fajulhat. A betegség leggyakrabban serdülő- és fiatal felnőtt korban indul, gyakrabban lányoknál mint fiúknál (ez a tendencia azonban hosszú távon kiegyenlítődhet a társadalmi elvárások alakulása mentén).

  Az anorexia okai

  A betegség kialakulásában számos egyéni, családi és társadalmi tényező és ezek együttjárása játszik szerepet, melyek a lélektani tényezőkön túl a diétázáson, fogyáson keresztül érvényesülnek és a zavarok fennmaradásában a külső és belső megerősítések egyaránt részt vesznek.

  A betegséget az adott személy megváltozott testképe okozza: túl kövérnek tartja magát, a felszínen innen eredeztethetők a fogyást célzó különböző cselekedetek, mint az önéheztetés, indokolatlan és túlzott étvágycsökkentő-, vízhajtó-, hashajtó-használat, hánytatás, túlzott sportolás. A mélyben különféle lélektani nehézségek húzódnak meg, melyekre a páciensek rálátása a legtöbb esetben mérsékelt vagy teljes mértéken hiányzik: ők a problémát túlsúlyosságukban látják.

  Az anorexia tünetei

  A fő tünetek közé tartozik a testsúlycsökkenés (legalább 15%-os) és a fogyást célzó cselekedetek, az elhízástól való félelem, megváltozott testkép (testképzavar), illetve többek között fázékonyság, szédüléses rosszullétek, csökkent libidó, hormonális zavarok, a menstruáció elmaradása, a bőr megváltozása, valamint kardiovaszkuláris tünetek is jelentkezhetnek. Lélektani szinten a személyiségkép megváltozása látható: gyakran az addig csendes gyermek vagy fiatal dacossá válik, egyfajta kontrollharc alakul ki az étkezések körül. Ezen túl frusztráció, szorongás, kényszeresség, az érzelmek és az intimitás kerülése, fokozott kontrolltörekvés jelenik meg.

  Az anorexia diagnosztikája

  A betegség a kezdeti szakaszban leginkább pszichés tünetekben nyilvánul meg. A kórkép előrehaladtával testi tünetek, elsősorban fogyás jelenik meg, mely egy idő után - orvosi kezelés mellett is - csak igen nehezen visszafordítható. Az előrehaladt esetekben az alacsony testsúly okozta szövődmények közel 10-15%-ban halálhoz vezetnek.

  Gyanú esetén a diagnózis felállítása elsősorban pszichiáter részéről történik. Beszélgetés keretében kerül sor a pszichés tünetek felderítése. A fizikális vizsgálat, testsúlymérés, EKG- és laborvizsgálatok elvégzése egészítik ki a diagnózishoz szükséges információkat.

  Miből áll a kezelés?

  A kezelési tervet egyedi módon határozza meg a kezelőorvos. A legfőbb célt, a torzult testkép helyrehozását egyéni szinten pszichoterápia, a családi rendszer helyreállítását és a páciens támogatását célzóan családterápia segítségével igyekszünk elérni. A kezelés velejárója az állandó orvosi kontroll és a gyógyszerelés. Súlyosabb esetekben, igen alacsony testsúly esetén és/vagy kifejezett lélektani tünetek jelentkezése okán osztályos kezelés is szükségessé válhat.

  A leírás a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.