2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  AIDS

  Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome – szerzett immunhiányos tünetegyüttes) az immunrendszer egy olyan betegsége, amelyet HIV-fertőzés (human immunodeficiency vírus) okoz. A HIV-fertőzéstől az AIDS kialakulásáig az eddigi adatok szerint mintegy 10 év telik el, majd az AIDS diagnosztizálása után átlagosan 5 éven belül várható a megbetegedettek elhalálozása.

  b2_aids2

  Az AIDS 1981 óta sorolható az ismert betegségek közé: az orvosok először az amerikai San Franciscóban figyeltek fel a – főleg homoszexuális férfiak körében terjedő – tünetekre. Az ENSZ Egészségügyi világszervezete, a WHO 2012-es éves jelentése szerint az Európai Unióban közel 30 ezer HIV-fertőzés ismert. A betegek mintegy háromnegyede férfi, s a fertőzések kb. 10 százaléka a 15 és 24 év közötti korosztályt érinti. Magyarországon az uniós átlaghoz képest magasabb a HIV-fertőzöttek száma, ám a statisztikába azon külföldiek is beleszámítanak, akik már fertőzötten érkeznek hazánkba, de a betegséget Magyarországon diagnosztizálták.

  A HIV-vírus nemi úton, vér útján terjedhet, de a terhes anya méhen belül vagy a szülés során is megfertőzheti gyermekét.

  Az AIDS (és HIV-fertőzés) tünetei

  Az AIDS betegség gyakorlatilag a HIV-fertőzés lezajlásának utolsó szakaszát jelöli. Az első tünetek egyben a HIV-fertőzés tünetei: néhány héttel a fertőzést követően bőrkiütések, láz, agyhártyagyulladás jelentkezhet, amely állapot mintegy két hétig tart. A fertőzöttek többsége esetében a betegség e szakaszában fel sem merül a HIV-fertőzés eshetősége, mivel ezután tünetmentes szakasz következik, ekkor csupán vérvizsgálat során derülhet fény a fertőzés tényére. A betegség következő szakaszában a nyirokcsomók megnagyobbodása tapasztalható, általában több hónapos időtartamon keresztül.

  aids

  A tulajdonképpeni AIDS betegség – a HIV-fertőzés nyomán – ezután alakul ki. A szerzett immunhiányos betegség az utolsó szakasznak tekinthető, amely során visszafordíthatatlan károsodások érik az immunrendszert. A betegek nagymértékű fogyást tapasztalnak, visszatérő bőrbetegségek, hasmenés és gyulladások jellemzik az AIDS betegség szakaszát. Emellett az idegrendszert érintő tüneteket is jelentkezhetnek, például értelmi leépülés, valamint fertőzéses megbetegedések is. Gyakorinak számít az üreges gerincvelő betegség és a daganatok kialakulása is. A betegek halálát nem maga a HIV-vírus okozza, hanem az immunrendszer károsodása miatt végzetessé váló fertőzés vagy daganatos betegség.

  Az AIDS diagnosztikája

  A HIV-vírus (HIV-1 vagy HIV-2 családba sorolható vírusfajták) kimutatása vérvizsgálattal történik. A fertőzés megállapításához több alkalommal is vesznek vért, amelyet többfajta módszerrel is megvizsgálnak. Az egyszerűbb AIDS-teszt mintegy 96%-os pontosságú; pozitivitása esetén a költségesebb, ám közel 100%-os pontosságú teszttel ellenőrzik az eredményt, és ezzel már a víruskoncentrációra is következtethetnek.

  A HIV-fertőzés és AIDS kezelése

  A kezelés során a HIV-vírus elpusztítása mellett az immunrendszeri szövődmények megelőzése a fő cél. Minél kisebb a vírus koncentrációja a szervezetben, annál kisebb mennyiségben számítanak fertőzöttnek az immunrendszeri sejtek, s ezzel az immunhiányos tünetek előfordulásának valószínűsége is csökken. Ezt vírusellenes szerek kombinációival próbálják elérni, mivel önmagában is hatékony készítmény – jelenleg – nem létezik. Kezeletlen esetekben a beteg viszonylag gyorsan az AIDS betegség kialakulásának fázisába jut – amely a betegség utolsó szakaszát jelenti.

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.