2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  CPPD (kristálybetegség)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.16., kedd

  A mozaikszó a Calcium-Pirophosphat-Dihidrát-Disease, más néven kristálybetegség rövidítése. A CPPD az úgynevezett kristály-arthropathiák (= kristály okozta ízületi bántalmak) közé sorolható. Az „eredeti” kórképhez hasonlóan, itt is a vérből kiváló, és az ízfelszíneken kicsapódó kristályok okozzák a jellegzetes tüneteket, de jelen esetben nem az urát-, hanem CPP-kristályok felelősek az ízületi panaszokért.

  cppd

  A kristálybetegség, vagy CPPD kialakulásának okai

  A hátterében meghúzódó kórokok alapján két fő csoport különböztethető meg. Az egyik esetben a betegség genetikai eredetű, bizonyos gének meghibásodása okozza a nagyobb mennyiségben termelődő és kicsapódó kristályszinteket. Ezek az esetek – értelemszerűen – családi halmozódást is mutathatnak. A másik csoportba azok az elváltozások tartoznak, amelyek valamilyen egyéb, az ízületet érintő megbetegedéshez (pl. arthrosis- porckopás), a szervezet érintő kórképekhez (mellékpajzsmirigy túlműködése; amiloidózis, haemochromatozis, alacsony szérum magnéziumszint, stb.) kapcsoltan alakul ki.

  A CPPD előfordulása

  Az örökletes formák rendszerint már a 20-as években, míg az úgynevezett másodlagos formák rendszerint idősebb korban (kb. 50-55 évesen) jelentkeznek először.

  A CPPD típusai

  A CPPD-nek, lefolyását tekintve, négy különböző formája ismert: akut fellángolás a kristályok hirtelen történő, nagymértékű kicsapódása révén; krónikus ízületi gyulladás; akut folyamat, mely lecsengést követően nem szűnik, hanem krónikus gyulladásba megy át; illetve a csak radiológiai eltérést okozó variáns.

  A CPPD tünetei

  A beteg akut tüneteit az ízfelszínen történő kristályok hirtelen kicsapódása okozza: ízületi fájdalom, az érintett ízület (leggyakrabban egyoldali térd, váll) duzzanata, de a valódi köszvénytől eltérően, nagyon ritka a lobosság, bőrpír. Akut rohamok esetén nem ritka a hidegrázás, hőemelkedés, sőt: láz is kialakulhat. Ezek a tünetek napokig, néha hetekig is eltarthatnak.

  A krónikus forma esetén a porckopáshoz hasonló ízületi elváltozások jöhetnek létre, a beteg elsősorban reggeli ízületi merevséget, mozgáskorlátozottságot érez. Attól némileg eltérő ugyanakkor a röntgen-felvételeken megfigyelhető elváltozás, mely segíthet a két kór egymástól való eldifferenciálásában.

  A CPPD diagnosztikája

  A kristálybetegség diagnózisának felállítása reumatológusvagy ortopéd szakorvos feladata. A beteg jellegzetes panaszai alapján mindenképpen felmerül az ízületi károsodás gyanúja, emiatt fizikális vizsgálatot követően vér- és vizeletvizsgálat, valamint képalkotó radiológiai vizsgálatok (elsősorban röntgen) történnek. Az érintett ízületből történő mintavétel (ízületi folyadék leszívása által) a CPP kristályok kimutatása révén biztossá teszi a diagnózist.

  A CPPD kezelése

  A kezeléshez választott szerek nagyban függnek a beteg ízületeinek állapotától, a betegség stádiumától. Fájdalomcsillapítóként elsősorban az úgynevezett COX-2 gátlókat (nem-szteroid jellegű fájdalomcsillapítók) alkalmazzák, súlyos panaszok esetén pedig intravénásan bevetésre kerülhet a valódi köszvény terápiájában felhasznált gyógyszer is.

  Az akut fellángolások alkalmával szükség lehet a nagy mennyiségben felgyűlt ízületi folyadék lecsapolására is. Ilyenkor sokszor már a folyadék nyomó-feszítő hatásának megszűnése mérsékli a beteg panaszait, de további kezelésre javasolható az ízületbe fecskendezett szteroid-injekció is, mely a gyulladásos folyamatokat hivatott visszaszorítani.

  Kiegészítésként mindenképpen szükségesek a fizikoterápiás eljárások, melyek során az ízületek-izmok ellazításának, nyújtásának technikáját igen jól be lehet gyakorolni. Az éppen nem heveny fellángolással küzdő betegek részére ebben nagy segítséget jelenthetnek például a víz alatti gyógytornák is.

  A megfelelően alkalmazott kezelés hatékonyan képes a fájdalmat csillapítani, és egy idő után a heveny fellángolásokat visszaszorítani. Ugyanakkor, az ízfelszínek károsodása maradandó, így a betegnek meg kell tanulnia az ebből eredő panaszokkal (porckopás!) együtt élni.

  Kezelés nélkül a kórlefolyás jóval gyorsabb, s viszonylag hamar komoly fájdalmakat okozó, szintén visszafordíthatatlan csont és porckárosodások jöhetnek létre.

  A leírás a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.