2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Hörghurut (bronchitis)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.23., csütörtök

  A hörghurut a légcső és az ennek folytatását képező hörgők gyakran váladékképződéssel kísért gyulladása.

  A krónikus hörghurut legsúlyosabb formájának, a COPD-nek a fellángolásai és az akut hörghurut két alapvetően eltérő betegség. Az egyik potenciálisan súlyos alapbetegség hirtelen rosszabbodása, a másik egészséges személy banális náthánál nem súlyosabb, többnyire magától meggyógyuló vírusfertőzése.

  cough

  A krónikus hörghurut okai

  A krónikus hörghurut tartós környezeti ártalom, főleg dohányzás miatt kialakult állapot, amelyet definíció szerint legalább két éven át, évi 3 hónapnál hosszabb ideig fennálló, köhögés és köpetürítés jellemez.

  A krónikus hörghurut tünetei

  A krónikus hörghurut legsúlyosabb formája a krónikus obstructív bronchitis (COPD), amely főleg dohányosoknál fordul elő. A betegség lényege a kishörgők tartós gyulladás miatti beszűkülése, a tüdő szivacsos állományának pusztulása.

  Kezdetben fizikai terhelésre, később nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, visszatérő, fulladással kísért hörghurutos epizódok, romló légzés és oxigén hiány jellemzi, emellett pedig következményes szívelégtelenség alakulhat ki. Végstádiumban a fulladás miatti mozgáskorlátozottság, tartós gyógyszer és oxigénfüggőség jellemző.

  A COPD az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos betegség. A dohányzás elhagyás megállítja vagy jelentősen csökkenti a betegség egyébként szükségszerű romlását. COPD-ben az akut bronchitis tüneteivel járó kiújulásokat nehézlégzés, légzési elégtelenség (oxigén hiány), mellkasi sípolás, gyakran gennyes köpetürítés kíséri. A légzésfunkciós értékek hirtelen romlanak és csak lassan térnek vissza a megelőző állapot közelébe.

  A kezelés a súlyosságtól függően kórházi, olykor intenzív osztályos elhelyezést igényel. Az antibiotikumon kívül számos injekciós gyógyszer, inhalációs szerek, oxigén, fizioterápia, esetleg gépi légzéstámogatás, illetve lélegeztetés is szükséges lehet.

  A heveny hörghurut okai

  A heveny (akut) hörghurut néhány nap, esetleg hét alatt lezajló betegség.

  A téli időszak egyik igen gyakori betegsége a heveny hörghurut (bronchitis), ami a légcsövet és az annak folytatását képező hörgőket belülről borító nyálkahártya gyulladása. A heveny hörghurut az esetek többségében különösebb kezelés nélkül elmúlik 1-2 hét alatt. Az akut hörghurut okozója szinte mindig valamilyen vírus. A vírusfertőzés utáni másodlagos bakteriális fertőződés is előfordulhat.

  A hörghurut tünetei

  A heveny hörghurut kezdetekor a megfázáshoz hasonló tünetek jellemzőek: nátha, torokfájás, száraz, később hurutos köhögéshőemelkedés, rossz közérzet. A szegycsont alatt a köhögéssel erősödő fájdalom is jelentkezhet. A köpet mennyisége nőhet, a kezdeti fehér színűről gyakran sárgává, zöldessé, vagy barnássá válik, ami a bakteriális felülfertőzés jele. A vírus eredetű bronchitis egy héten belül lezajlik, a felülfertőződött esetek 2-3 hétig is elhúzódhatnak. A hörghurut szövődménye lehet tüdőgyulladás, ami gyakran hőemelkedéssel, lázzal, köhögéssel és köpetürítéssel jár. Több napos láz és hörghurutos tünetek esetén a tüdőgyulladást ki kell zárni, mivel az antibiotikum kezelést igényel.

  A hörghurut diagnózisa

  A diagnózis a beteg panaszai és a tünetek alapján állítható fel. Felnőttek esetében a láz nem gyakori tünete a betegségnek. Ha nem merül fel szövődmény, vagy más betegség gyanúja, nincs szükség mellkas röntgenre, az akut hörghurut röntgenfelvételen nem látható.

  A hörghurut kezelése

  Heveny hörghurut esetében fontos a bőséges folyadékbevitel, felnőtteknél napi 2-4 liter tea, ásványvíz, vagy gyümölcslé. Ez a folyadék csökkenti a váladék besűrűsödését és segíti annak kiürülését. Hurutos köhögésnél meg lehet próbálni ún. köptetők szedését, amelyek hatása egyénenként változó, ha a páciens jónak érzi, nyugodtan szedhető. Ha a beteg nem érzi pozitív hatásukat, további szedésük felesleges.

  A száraz, illetve a kínzó, fájdalmas, alvást zavaró köhögésnél köhögéscsillapító szedése indokolt. Vannak recept nélkül is kapható köhögéscsillapítók, az erősebb szerek vénykötelesek. A fizikai terhelés melletti fokozott légzés provokálja a köhögést, így célszerű a pihenés, és mások megfertőzésének kerülése. Antibiotikumra általában nincs szükség, csak szövődmények, felülfertőződés esetén. Az akut bronchitis lezajlása után olykor akár 6 hétig tartó köhögés is előfordul.

  Az egyszerű (vagyis légzésfunkciós eltéréssel nem járó), többnyire dohányos, idült hörghurutban az akut bronchitis elhúzódóbb köhögéses és egyéb tünetekkel járhat, intenzívebb kezelést és a dohányzás elhagyását igényli.

  A leírás a Budai Egészségközpont pulmonológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.