2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Bárányhimlő

  A bárányhimlő (varicella simplex), az egyik leggyakoribb és legfertőzőbb cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amelyen a védőoltással nem rendelkező emberek zöme még gyermekkorában átesik. A betegség kialakulásának fő időszaka 3 és 10 éves kor közötti időre tehető, de általában legkésőbb a 15 éves korig megtörténik.

  baranyhimlo2

  A bárányhimlő okai

  A betegséget a varicella-zoster vírus okozza, mely egyike a 8 ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak. A járványok időszaka főleg télre és tavaszra tehető. Akit egyszer megfertőzött ez a vírus, az általában egy életre védetté válik, de előfordulhat másodlagos fertőzés, ha az első túl enyhe lefolyású volt vagy túl korán történt.

  A vírus a fertőzés lefolyása és a gyógyulás után megmarad a gerincoszlop melletti idegdúcokban, s később, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, kiújulhat felnőtt korban övsömör formájában. A betegség könnyen gyógyul, a szervezet képes magától megbirkózni a betegséggel, de szövődmények minden tizedik esetben előfordulhatnak.

  A bárányhimlő szövődményei 

  • A bőr gennyes felülfertőződése

  • Tüdőgyulladás

  • Idegrendszeri gyulladás

  • Reye-szindróma (18 éves kor alatt, aszpirin tartalmú lázcsillapító adása esetén fordulhat elő)

  A bárányhimlő a terhesség első 3 hónapjában a legveszélyesebb a magzatra, mert ekkor fejlődnek ki a szervei. Ez idő után a magzati károsodás kockázata folyamatosan csökken, de a várandós anya egészségét továbbra is veszélyezteti. A magzati állapotban átvészelt bárányhimlő után a magzat védetté válhat, de a gyermekkorban kialakulhat övsömör, ami csak felnőttkorban szokott előfordulni. A szülés előtti 5 napban szerzett betegség megfelelő kezelést igényel vagy különben a szülés után a babánál ún. progresszív varicella fordulhat elő, ami kezelés nélkül az esetek egy ötödében végzetes kimenetelű. A születés után szerzett betegség már jóval kisebb kockázatú.

  A bárányhimlő tünetei

  Az esetek túlnyomó részében fejen, törzsön és hason viszkető piros „vízcsepp szerű” hólyagok jelennek meg, amelyek később átterjednek az egész testre. A tiszta bennékű hólyagok elgennyesednek. A hólyag közepe megszárad, pörkösödik, majd leválik, és a gyógyulás következik.

  A bőrön többféle fázisban levő hólyag és pörk látható. A pörk már nem fertőz. A bárányhimlő lappangási ideje 14-16. A kiütések megjelenése előtt két nappal már néhány esetben jelentkezhet enyhe láz, enyhe rosszullét, hasi és torok fájdalom. Ebben az akár tünetmentes időszakban már fertőző a beteg, ami a hólyagok pörkösödéséig tart. A hólyagok akár a száj és nyálkahártyán is megjelenhetnek, ami étvágytalansághoz és fájdalomhoz vezet. Általában 1-2 hét a betegség lefolyása.

  A bárányhimlő diagnosztikája

  Gyermekgyógyász diagnosztizálja az elváltozást és a követésen kívül egyéb vizsgálatot nem rendel el, hiszen a leggyakoribb gyermekbetegségről van szó. Felnőtt korban gyakran bőrgyógyásznál jelenik meg a beteg, aki ha a diagnózist felállítja belgyógyászhoz, háziorvoshoz, irányítja a beteget, aki a felnőttkori esetet a legkisebb szövődmény felmerülésénél kórházba utalja. Ha övsömörrel szembesül a bőrgyógyász, vállalja annak a kezelését. Más speciális vizsgálatokra szövődménymentes esetekben nincs szükség.

  A bárányhimlő kezelése

  Kezelése tüneti kezelés, ami az első héten, a hólyagos kiütések szakaszában ágynyugalom, könnyű, pépes koszt, főleg ha láz is fellép - lázcsillapításból áll. A viszketés enyhítésére szódabikarbónás fürdés és hintőporozás javasolt, a régen alkalmazott rázókeveréket nem javasoljuk. A láz kezelésére nem javasolt az aszpirin tartalmú gyógyszer, mert 18 év alatt a bárányhimlő esetén ritkán egy nagyon veszélyes ún. Reye-szindrómát okozhat.

  Maga a bárányhimlő spontán magától gyógyul, külön kezelést nem igényel. A gyermek körmét fertőzés alatt rövidre kell vágni és a hólyagokat kezelni kell a viszketés és a sérülés esetén előforduló felülfertőződés ellen. Viszketést csökkentő gyógyszerek, így például szájon át szedhető antihisztaminok is használhatók. Ha másodlagos bakteriális fertőzés alakul ki, antibiotikum alkalmazása szükséges. A bőrt tisztán kell tartani, szappannal és vízzel. Az ülőfürdő helyett pedig zuhanyzás ajánlott hideg vagy langyos vízzel, akár naponta többször és utána a törölközővel a vizet óvatosan itassuk fel, hogy a hólyagokat meg ne sértsük.

  Mivel a szájban is kialakulhatnak tünetek, kerüljük a nehezen fogyasztható ételeket, valamint a túl sós, savas és lúgos ételeket és italokat, mint például a narancslé. Lehetőleg a bárányhimlős személy maradjon otthon a további felülfertőzések elkerülése végett. Ha legyengült vagy hiányos immunrendszerű a beteg, akkor szükség lehet antivirális gyógyszerekkel segíteni a gyógyulást, amely az első két napon belül hatásos.

  A bárányhimlő megelőzése

  A bárányhimlő ellen létezik védőoltás. A vakcina élő, gyengített vírust tartalmaz. A 12 év alatti gyerekek esetén egy oltás 97%-os védettséget ad, 12 év felett 78%-ban fejlődik ki az immunitás és az ajánlott második dózis beadása után 99%-ban. A maradék esetben az oltott személy megfertőződhet, de ez esetben a fertőzés sokkal enyhébb és gyorsabb lefolyású lesz és ezzel együtt a szövődmények esélye is radikálisan csökken.

  A vakcina 9 hónapos kortól adható, de ajánlott kor inkább 15 hónap. 2 oltás szükséges, legalább 4-6 hét időközzel. Oltással nagyjából 15-20 nap alatt alakul ki a védettség. Mivel az oltás védettsége hamarabb alakulhat ki, mint a fertőzés pillanatából a megbetegedés, így elvileg a megfertőződés után néhány napban van még értelme megpróbálni beadatni az oltást és így akár elkerülhető a megbetegedés.

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.