2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Migrén

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.20., csütörtök

  A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás, melyhez további tünetek, így hányinger, hányás, fényérzékenység, hangérzékenység társulnak. Egyes esetekben a migrénes rohamot egy ún. aura előzi meg. Az aura érzékcsalódással, leggyakrabban optikai csalódással járó előérzés. Migrénes fejfájása a lakosság közel 10%-nak van, főleg 25-45 éveseknél fordul elő, nőknél háromszor gyakrabban, mint férfiaknál.

  b_migren

  A migrén

  Az esetek nagyjából harmadában órákkal, napokkal a migrénes roham előtt előjelek jelentkeznek, melyek egy-két órán át tartanak. Hangulatváltozás, fáradtság, ásítási kényszer, hangérzékenység, fokozott étvágy, vagy akár székrekedés is lehet egy migrénes roham előjele. Az esetek közel egyötödében a rohamot közvetlenül migrénes aura is megelőzi. A migrénaura alatt érzéki csalódásokat értünk, melyek általában vizuálisak: elfolyt kép, látótérkiesés, fényjelenségek, csőlátás. Ritkán testtájékok zsibbadása, szédülés is lehet aura-jelenség.

  Ezt követően jelentkezik a fejfájás, mely az esetek túlnyomó többségében lüktető-jellegű, féloldali és a halántéktájra, homloktájra, vagy a szem környékére korlátozódik. Jellegzetes, hogy a fejfájás pihenéskor, sötét környezetben csökken. Gyakoriak a társuló tünetek: émelygés, hányás, fény- és hangérzékenység. A migrénes fejfájás hossza óráktól napokig tarthat, ezt követően fokozatosan visszaalakul.

  A migrén okai

  A migrénes betegek megfigyelései szerint hormonális változások (pl. menstruáció), stressz, fáradtság, bizonyos élelmiszerek fogyasztása (pl. alkohol, csokoládé, kávé, sajtok) és környezeti hatások (pl. frontok) is kiválthatják a rohamot.

  A migrén diagnosztikája

  A migrén diagnózist a betegség jellegzetességei és a páciens beszámolója alapján fel lehet állítani. Segítségül szolgálhat egy fejfájás naptár, a tünetek korábbi pontos megfigyelése. Első migrénes roham, szokatlan fejfájásformák során más okokat is ki kell zárni. Ehhez a neurológus fizikális vizsgálatot végez, bizonyos esetekben további laborvizsgálatot, képalkotó vizsgálatot rendel el. A migrénnek különböző szövődményes formái is lehetnek, melyek ugyancsak szoros neurológiai követést, kezelést tesznek szükségessé.

  A migrén kezelése

  Sajnos a tudomány mai állása szerint a migrént teljesen meggyógyítani nem lehet. Számos gyógyszer létezik azonban a migrén kezelésére. A megfelelő gyógyszerek kiválasztása az egyénenként változó lefolyású és típusú migrén alapján a neurológus feladata. A kezelések célja a migrénes rohamok gyakoriságának és súlyosságának a csökkentése, lehetőség szerinti megelőzése. A migrénes páciensek gyakran vész esetére rendelkeznek gyógyszerkészlettel is. Kutatások szerint a migrén megelőzésében az akupunktúra is hasznos, ezért kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.