2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Achilles-ín szakadás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.16., kedd

  Az Achilles-ín a lábszár hátsó részén található, és a sarokcsontot köti össze a vádli izmokkal. Ez az ín felelős az általunk végrehajtott lábmozgások egy részéért, például járás, futás és ugrás esetében is szerepe van. Az Achilles-ín szakadás súlyos, fájdalmas sérülést eredményezhet, ami a mozgástartomány beszűkülését okozza.

  Mi okozhatja az Achilles-ín szakadását?

  Az Achilles-ín szakadása általában akkor következik be, amikor az ín hirtelen túlterhelésnek van kitéve. Ez lehet egy gyors és erőteljes lábmozdulat, például hirtelen ugrás vagy sprintelés, de hosszan tartó megterhelés (pl. futás) is okozhatja. A szakadás leggyakrabban sporttevékenységek, például, focizás, teniszezés közben fordul elő. Akik nem melegítenek be megfelelően, illetve nem erősítik meg megfelelően a vádlijukat, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

  Milyen tünetek jelentkezhetnek Achilles-ín szakadás esetén?

  Az Achilles-ín szakadását általában intenzív fájdalom kíséri a sérült láb hátulsó részén, közvetlenül a sarokcsont felett. Az érintett terület duzzadt és érzékeny lehet. A sérült tapasztalhat nehézségeket a lábmozgásban, például a lábfej lefelé hajlítása vagy felhajtása fájdalmas és nehezített lehet. Sokan úgy írják le a szakadást, mint "lövés" vagy "rúgás" érzését a láb hátulsó részén.

  Hogyan diagnosztizálják az Achilles-ín szakadását?

  Az Achilles-ín szakadás esetén az orvos figyelmesen megvizsgálja az érintett területet, és kikérdezi a sérült személyt a tünetekről és a sérülést megelőző tevékenységekről. Emellett az orvos általában képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet, mint például ultrahang vagy MRI, hogy megerősítse a diagnózist és meghatározza az ín sérülésének mértékét.

  Achilles-ín szakadás kezelési lehetőségei

  Az Achilles-ín szakadásának kezelése több tényezőtől függ, beleértve a sérülés súlyosságát és az érintett személy aktivitási szintjét. Kisebb szakadások esetén konzervatív kezelést alkalmazhatnak, amely magában foglalja a láb megfelelő pihentetését, jegelését, polcolását és fájdalomcsillapítók szedését. Nagyobb, teljes szakadások esetén azonban Achilles-ín műtétre lehet szükség a sérült ín összevarrásához.

  Megelőzési lehetőségek

  A sérülések megelőzése érdekében ajánlott odafigyelni a megfelelő bemelegítésre és nyújtásra, mielőtt sporttevékenységet kezdünk. Fontos, hogy fokozatosan növeljük az aktivitási szintünket, különösen akkor, ha nem sportolunk rendszeresen. A lábizom erősítése és a vádli rugalmasságának fenntartása is segíthet csökkenteni a szakadás kockázatát.

  A leírás a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.