2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Ájulás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.24., péntek

  Az ájulás akkor következik be, amikor az agy vérellátása valamilyen oknál fogva átmenetileg (!) zavart szenved. Ha ez csak 1-2 másodpercig tart, akkor szédelgés, hirtelen ólmos fáradtság, ásítozás jelentkezik. Ám, ha ezt az időtartamot meghaladja, az illető előtt elsötétül a világ, a hangokat egyre távolabb hallja, elsápad, majd ernyedten összecsuklik.

  Ijesztő látvány lehet egy kívülálló számára, amikor egy ájulós egyén éppen előtte lesz rosszul. Csak annyit látni, hogy az illető elsápad, majd eszméletlenül terül el a földön.

  ajulas

  Az ájulás okai

  Az ájulásos rosszullétet viszonylag sok dolog okozhatja, van köztük banálisabb, de igen komoly, életveszélyes állapotot jelentő is. Viszonylag gyakran fordul elő alacsony vérnyomású embereknél, hiszen ilyenkor a központi idegrendszer vérellátása is könnyebben szenved zavart. Tipikus jelenség továbbá az úgynevezett paraszimpatikus túlsúly okozta ájulás: fekvő, vagy ülő helyzetből hirtelen felpattanva egyesek akár az ájulás állapotába kerülhetnek. Ez gyakorlatilag nem más, mint a stresszre adott paradox reakció: a testhelyzetváltozást normálisan követő vérnyomás- és pulzusszám-emelkedés elmarad, sőt, sok esetben még tovább is csökkenhet.

  Vérszegénységben szenvedők is az átlagosnál többször ájulhatnak el, továbbá ilyen rosszullét következhet be tartós, meleg helyen való tartózkodás közben. A meleg hatására ugyanis kitágulnak ereink, azaz, megnő az érpálya befogadó-kapacitása, és ezzel együtt a vérnyomás csökken, különösen akkor, ha mindezt tartós ácsorgás kíséri. Emiatt esnek össze gyakran egy-egy forró nyári napon az ünneplőben feszítő, bizonyítványosztásra váró tanulók.

  Hajlamos az ájulásra a koplaló, éhező szervezet is, ezen túlmenően, bizonyos gyógyszerek (és alkohol) fogyasztása is növeli ennek a kockázatát, de ájulást okozhat a túl szoros ruházat is, amely alatt a hő-leadás zavara miatt túlmelegszik az illető.

  Súlyos kórképek is állhatnak az ájulás hátterében

  Igaz, a fentebb felsoroltaktól jóval ritkábban, de előfordulhatnak igen komoly kórképek is egy-egy rövidebb ideig tartó eszméletvesztés hátterében. Ezek közül veszélyes lehet a különböző szívritmuszavarokból fakadó ájulás. Felismerésüket nehezíti, hogy maga a ritmuszavar sok esetben csak az ájulást közvetlenül megelőző néhány másodpercben áll fenn, majd – jó esetben – önmagától rendeződik. Éppen emiatt ajánlatos ismétlődő ájulásos rosszullétek esetén alapos kivizsgálásokat kezdeni.

  Viszonylag ritkábban anyagcserezavarok, vagy éppen a nyaki ütőér szűkülete a ludas, esetleg egy nyaki borda. Utóbbi esetében jellegzetes tünet lehet a nyújtózás közben jelentkező, rövid ideig tartó ájulás – a mozdulat során ugyanis a nyaki borda átmenetileg elszoríthatja a verőeret, ami agyi vérellátási zavart okoz.

  Az ájulás kezelése

  Jó, ha az ájulás közeledtét érző ember leguggol, egyrészt, hogy minimalizálja az esésből eredő sérülések kockázatát, másrészt, ezzel talán sikerülhet vérnyomását feltornázni. Szerencsés esetben van mellette valaki, aki elkapja – fontos szabály azonban, hogy az ájuló embert nem szabad megtartani, épp ellenkezőleg, óvatosan le kell fektetni, esetleg lábait megemelni. Ennek oka, hogy az ájulás elvileg egy önmagát rendező folyamat. Azzal, hogy az illető vízszintes helyzetbe kerül, vérellátása könnyebben rendeződik; a lábak emelésével pedig segíthetjük, hogy a végtagok vére is az agy felé továbbítódjon. Az ájult ember ruházatát meg kell lazítani, esetleg arcát hideg vizes kendővel legyezzük. Elhúzódó eszméletvesztés esetén mentőt kell hívni. Ájulás esetén, amennyiben nem teljesen egyértelmű a kiváltó ok, minden esetben célszerű orvosi segítséget kérni.

  A leírás a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.