2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Csontritkulás (osteoporosis)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.24., péntek

  A csontritkulás hosszú ideig egyáltalán nem ad tünetet (emiatt szokták néma járványnak is hívni), a szakemberek számára a testmagasság csökkenése, a háti görbület fokozódása, a bordák és a csípőlapát közti távolság csökkenése, a vesekövesség jelezheti, de tulajdonképpen az első (csekély behatást követő) csonttörés bekövetkeztéig csak műszeres vizsgálattal, csontsűrűség-méréssel mutatható ki.

  A csontritkulás hazánkban több mint 1 millió -a kezdődő formákkal együtt kb. 3 millió - embert érint. A betegek 20 százaléka - mivel nem fordul orvoshoz - nem kapja meg a szükséges kezelést.

  Vannak olyan panaszok, melyek jelentkezése esetén orvoshoz kell fordulni, mert az idejében felfedezett, kezdődő csontleépülési folyamatok visszafordíthatóak, a törések megelőzhetőek.

  csontritkulas2

  A csontritkulás rizikófaktorai

  Nőknél a változó kor utáni időszak, az 50 kg alatti testsúly, a 20 alatti testtömeg-index (BMI), férfiaknál a 70 év fölötti életkor, a mozgásszegény életmód és a férfi nemi hormonok hiánya sorolható a hajlamosító tényezők közé. A dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel a csontszövet felépülésének csökkenését és a bontási folyamatok túlsúlyba kerülését eredményezi.

  Csontritkuláshoz társuló betegségek

  Vannak betegségek, melyek gyakran társulnak osteoporosissal, vagy idéznek elő csontvesztést. Ide sorolható többek között a pajzsmirigy-túlműködés, a gyomor-bélrendszeri bántalmak, melyek felszívódási zavarral járnak, krónikus veseelégtelenség, alkoholos májbetegség, rheumatoid arthritis, dohányzás okozta COPD, cukorbetegség stb.

  Vannak gyógyszerek, melyek tartós alkalmazása rontja a csontanyagcserét, így pl.: a szteroidok, a reflux betegség kezelésére használt protonpumpa-gátlók, egyes vízhajtók, az epilepsziák és a daganatos betegek kezelésére használt szerek.

  A csontritkulás diagnosztikája

  Vérből és vizeletből kimutatható a szervezet kalcium- és D-vitamin-ellátottsága, a csonttömeget denzitometriás (DEXA) eljárással lehet mérni. Ezzel az eljárással a fiatal felnőttek átlagos csontsűrűségéhez viszonyítják a mérési eredményt. A -1 és -2.5 közötti érték a csonttömeg vesztésének megindulását jelzi, a -2.5 alatti érték kialakult, kezelésre szoruló csontritkulást jelent.

  A csontritkulás megelőzése

  Fogyasszon minél több természetes eredetű kalciumot (tej, tejtermékek, sajt, tojáshéj), fizikai aktivitását fokozatosan növelje (gyaloglás, torna, futás), mérsékelje az alkoholfogyasztást, cigarettázást. Gondoskodjon megfelelő D-vitamin-pótlásról - főleg a téli hónapokban.

  Ha kezelőorvosa gyógyszerszedést rendelt el, szedje előírásának megfelelően, és járjon rendszeresen ellenőrzésre. Kerülje a csonttörés fokozott kockázatával járó élethelyzeteket.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.