2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Árpa

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A Hordeolum, köznapi nyelven az árpa, a szemhéjszél mirigyeinek akut gyulladása. A szemhéjszéli mirigyek kivezető csöveinek elzáródása, a pangó váladék befertőződése hozza létre. A Zeiss mirigyek elzáródása külső árpát, a Meibom mirigyek elzáródása a belső árpát okozza.

  arpa4

  Az árpa tünetei

  Szubjektív panaszok: a folyamat hirtelen kezdődik, az érintett területen duzzanat, nyomásérzékenység, bőrpír és fájdalom jelentkezik. Néha az egész szemhéj diffúz duzzanata látható. Ha a szemhéj duzzanata fokozott, látászavart is okozhat.

  Legjellemzőbb tünet: Akneszerű elváltozás a szemhéj bőrén.

  Egyéb tünetek: Tapintásra a beteg terület keményebb, és érzékenyebb a környező szövetekhez képest, és a gyulladt mirigy felett bőrpír jelentkezik.

  Az árpa diagnosztikája

  Fenti tünetek alapján, réslámpával történő vizsgálattal, relatíve könnyű elkülöníteni más betegségektől. Tisztázni kell, milyen gyakori a betegség előfordulása. Gyakori előfordulás esetén általános kivizsgálás javasolt (cukorbetegség, vérképzőszervi betegségek irányában).

  Az árpa kezelése

  Párakötéssel, illetve meleg borogatással gyorsítható a beolvadás, a váladék kiürülése és ezáltal a folyamat gyógyulása. Makacs esetekben lokális antibiotikus kezelés (cseppben) alkalmazható. Amennyiben a folyamat spontán nem javul, a beszűrt terület gennyes csúcsa felett érdemes 2-3 mm-es kis metszést ejteni. Hetente ellenőrzés javasolt a teljes gyógyulásig.

  Milyen betegség a jégárpa (Chalaseon)?

  A Chalaseon - jégárpa - a Meibom-mirigyek krónikus gyulladásának következménye. Kialakulása a hordeolum kialakulásával megegyező, tehát általában a besűrűsödött váladék zárja el a mirigy kivezető csövét, majd felülfertőződés hozza létre a gennyes gyulladást, melynek környezetében granulomatózus gyulladásos szövetszaporulat alakul ki.

  A jégárpa tünetei

  Szubjektív panaszok: különösebb panaszt nem okoz, fájdalomérzéssel nem jár, csak a duzzanat okoz kozmetikai jellegű panaszokat, illetve, ha a felső szemhéj középső harmadában jelentkezik, a kifejezett duzzanat a szemhéj csüngése révén látási panaszokat okozhat.

  Legjellemzőbb tünet: A szemhéjszélhez közeli területen éles határú duzzanat jelentkezik.
  Egyéb tünetek: Duzzanat, fájdalom nem váltható ki, az elváltozás fölött a bőr mozgatható.

  A jégárpa diagnosztikája

  Tisztázni kell az elváltozás fennállásának időtartamát, és hogy hány esetben fordult már elő ugyanezen a területen, illetve a szemhéj más részén. Ha az elváltozás több alkalommal recidivált ugyanazon a területen, szövettani vizsgálat szükséges a rosszindulatú folyamat kizárása céljából. Ha többször jelentkezik, de mindig más helyen, akkor általános kivizsgálás javasolt.

  A jégárpa kezelése

  Ritkán, hetek alatt besűrűsödött váladék magától kiürülhet, ezért érdemes az elváltozás kialakulása után négy- hat hetet várni a műtéti beavatkozással. Ebben az időszakban helyileg antibiotikus terápia alkalmazása javasolt. Ha a folyamat spontán nem gyógyult, műtéttel kell a jégárpát megnyitni. A műtét után helyi antibiotikus terápia szükséges, egy hét múlva szemészeti kontroll szükséges.

  A leírás a Budai Egészségközpont szemész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.