2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Gyomorrontás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  A gyomorrontás a gyomornyálkahártya heveny gyulladása. Leggyakrabban a gyomor túlterhelése, romlott étel, bakteriális vagy vírusfertőzés következménye, de – ritkábban - több, a gyomrot érintő betegség kísérő tünete is lehet. Legtöbbször könnyű lefolyású, spontán gyógyuló betegség, legfeljebb diétát igényel.

  b_vastagbelrak

  A gyomorrontás tünetei

  Tünete lehet a hasi diszkomfort érzés, rossz közérzet, teltségérzet, gyomorégés, puffadás, gyomorfájdalom, gyomorgörcs, hányinger, hányás, hasmenés.

  A gyomorrontás okai

  Okozhatja a rendszertelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás – kihagyott étkezések mellett alkalmi túlevések –, a túl sok zsírt, fűszert tartalmazó, a gyomor nyálkahártyáját irritáló ételek, nagy mennyiségű, szintén a gyomorfalat károsító alkohol fogyasztása, romlott, vagyis kórokozókkal, baktériumokkal illetve gombákkal fertőzött étel fogyasztása, vírusos vagy bakteriális fertőzés, ételallergia. Kiválthatja egyes, a nyálkahártyát gyengítő gyógyszerek, például gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, vízhajtók alkalmazása mellékhatásként, és hozzájárulhat a stressz is. Gyomorrontásra jellemző tüneteket okozhatnak az emésztőrendszer szerveit, például a gyomort és a bélrendszert, az epét és a hasnyálmirigyet érintő betegségek is, például a gyomorhurut, gyomorfekély, epebetegség, gyomorrák. 

  A gyomorrontás diagnózisa

  Legtöbb esetben a gyomorrontás olyan rövid idő alatt, spontán meggyógyul, hogy az érintett nem is fordul vele orvoshoz. Ha azonban gyakran, visszatérően jelentkezik, esetleg hosszan elhúzódik, vagy más tünetek (például indokolatlan fogyás, véres széklet, mellkasi fájdalmak, stb.) is kísérik, akkor alapos szakorvosi vizsgálatokra van szükség, hogy az esetleges súlyosabb betegségek lehetőségét kizárhassák.  Belgyógyászati, laboratóriumi vizsgálatok, májfunkció, gyomorröntgen, gyomortükrözés, epevizsgálat elvégzésére lehet szükség.

  A gyomorrontás kezelése

  Az esetek nagy többségében nincs szükség orvosi kezelésre, a probléma legtöbbször spontán, néhány nap alatt meggyógyul. Ismétlődő hányás, hasmenés esetén törekedni kell a folyadékpótlásra, kis adagokban fogyasztott vízzel, langyos teával, amelybe egy csipet sót is lehet tenni az elvesztett sók pótlására, kiszáradás ellen. A gyomrot kímélő diéta sokat segít: kerülni kell a fűszeres, olajos, zsíros, nehezen emészthető ételeket. Gyomorrontás esetén az egyszerű „háztartási” keksz, főtt krumpli, kétszersült, alma, banán, majd rizs, sovány fehér hús lehet a diéta alapja.

  A gyomorrontás megelőzése

  Kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a rendszeres, naponta többszöri, kisebb adagokban történő étkezés, a higiéniai és az élelmiszertárolási szabályok betartása, a dohányzás és az alkohol kerülése kíméli a gyomrot, segít elkerülni a gyomorrontás kellemetlenségeit is. Ajánlatos mindenkinek ismernie saját szervezetét, hogy milyen ételek, gyógyszerek, körülmények váltják ki belőle a gyomorrontás tüneteit, hogy ezeket lehetőség szerint elkerülhesse.

  A leírás a Budai Egészségközpont dietetikusainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.