2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Borderline

  A borderline egy olyan személyiségzavar, melyben az érintett személy emberi kapcsolatai, hangulata és énképe nagyon impulzív és labilis. Ez a pszichés zavar az érzelmek, a gondolatok és cselekedetek szintjén is jelentkezik, mely a beteg személy negatív, részben ellentmondásos viselkedéséhez vezet önmagával és embertársaival szemben. Maga a borderline név határvonalat, határesetet jelöl, mivel régebben a pszichotikus és neurotikus zavarok közé csoportosították a betegséget. Mára azt lehet mondani, hogy önálló betegséggé vált.

  borderline

  A borderline okai

  Egyes szerzők megállapításai alapján kb. a társadalom 2%-a, főleg nők érintettek, ezáltal az előforduló leggyakoribb személyiségzavart alkotva.

  Hátterében genetikai és környezeti okokat is megfigyeltek. A környezeti okok között a kisgyerekkorban átélt traumák, pl. szexuális abúzus, erőszak, elhanyagoltság szerepelhet.

  A borderline személyiségzavar diagnosztikája

  Még szakavatott pszichiátereknek sem mindig egyszerű a betegséget megállapítani, sok más betegségtől elkülöníteni. A diagnosztikai kritériumok a következő tünetcsoportokra vonatkoznak: identitászavar (önkép, célok, értékrend, barátok megválasztása, szexuális orientáció zavarai), hangulatzavar (depresszív/szorongó zavar, üresség-érzés) viselkedészavar (öngyilkossági fenyegetőzés, dühkitörések).

  A borderline kezelése

  A borderline személyiségzavar súlyosságától függően pszichoterápia és gyógyszeres kezelés is szóba jön. A gyógyszeres kezelés fő célja a tünetek enyhítése, az önkárosító cselekedetek megelőzése. A pszichoterápiás tárházból számos lehetőség kínálkozik a gyógyításhoz vezető úton: egyéni támogató- és pszichoanalitikus terápia, viselkedésterápia, csoportterápia, családterápia, pszichodráma-csoport. Azt, hogy melyik terápiát alkalmazzuk, a pácienstől és pszichiátertől egyaránt függ. A kezelési terv egyénenként a legmegfelelőbb elemeket tartalmazza.

  A leírás a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.