2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Arcüreggyulladás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.30., csütörtök

  Az arcüreggyulladás az arckoponya üregeiben (homlok-, orrmellék-üreg) lévő nyálkahártya gyulladásos megbetegedése, amely során az arcüreg nyálkahártyájának duzzanata ellehetetleníti az arcüregekben lévő folyadék távozását.

  Az arcüreggyulladás gyakori megbetegedésnek számít: szinte minden ember életében jelentkezik legalább egyszer.

  arcuregggyulladas5

  Az arcüreggyulladás okai

  Az arcüreggyulladást a legtöbb esetben nátha vírus okozhatja, ám allergia vagy baktériumfertőzés is állhat a háttérben, de az sem számít ritka jelenségnek, ha orrsövényferdülés vagy orrpolipok váltják ki a nyálkahártya duzzanatát.

  Az arcüreggyulladás tünetei

  Az arcüreggyulladás jellemzője tehát a megelőző egyéb légúti tünetek, mint pl. a torokkaparás, torokfájás mellé társuló nyomásérzékenység az arc, az orr vagy a szem környékén. A betegek emellett gyakori orrdugulásra, folyamatos légzési nehezítettségre panaszkodnak, amely mellett a szagló- és ízérzékelő-képesség korlátozottsága is jelentkezik.

  Az arcüreggyulladásban szenvedők szinte mindegyikét köhögés kínozza, leheletük kellemetlen; sok esetben a testhőmérséklet is megemelkedik: láz jelentkezhet.

  Az arcüreggyulladás diagnosztikája

  A kezelőorvos először fizikai vizsgálattal térképezi fel az arcüreg állapotát. Amennyiben a beteg fájdalmat érez az arcüregek nyomására, megkopogtatására, valamint az orrüreg nyálkahártyájának színe gyulladásra utal és/vagy genny is megfigyelhető, nagy valószínűséggel arcüreggyulladása van a páciensnek.

  A kezelőorvos emellett röntgenvizsgálatot kérhet: a felvételeken ilyen esetekben jól megfigyelhető a nyálkahártya duzzanata és az arcüregben felgyűlt folyadék mennyisége is. Bakteriológiai tenyésztés nem szükséges minden esetben, ám hosszan elhúzódó betegség esetén hasznos lehet, ha a beteg nem reagál a gyógyszeres kezelésre.

  Az arcüreggyulladás szövődményei

  Az arcüreggyulladás a legtöbb esetben gyorsan – akár spontán is – gyógyul, ám megfelelő kezelés nélkül akár hetekig is elhúzódhat. A gyulladás az agy irányába történő továbbterjedése is megfigyelhető, amely következtében agyhártyagyulladás, agytályog vagy agyi érelzáródás is előfordulhat.

  Az arcüreggyulladás kezelése

  A kezelés legfontosabb célja az arcüregben felgyűlt folyadék eltávozásának biztosítása. Használjon naponta több alkalommal orrcseppeket, orrspray-t, amelyekkel nem csak a légzés átjárhatósága biztosítható, hanem a nyálkahártya duzzanata is csökkenthető. A kezelőorvos bizonyos esetekben antibiotikumos kezelést is javasolhat (leginkább kombinált penicillinekkel, kefalosporinokkal).

  Amennyiben láz és/vagy fájdalom is jelentkezik a betegség lefolyása során, annak csillapítása is szükséges lehet. Műtéti úton leginkább a kiújulás kockázatának csökkenését kívánják elérni (a termelődő váladék távozásának útjának biztosításával), de a legtöbb esetben az arcüreg antibiotikumos oldattal történő átmosása is elegendő a gyógyuláshoz.
   

  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.