2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Ajakherpesz

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.25., csütörtök

  Az ajakherpesz (herpes labialis) a Herpes simplex 1 vírus (HSV-1) fertőzése következtében kialakuló hólyagos bőrgyulladás az ajkakon. Kezelése a bőrgyászati ambulanciák feladata.

  ajakherpesz bőrgyulladás

  Az herpesz oka

  Az első fertőződés a vírussal többnyire már gyermekkorban lezajlik, közvetlenül bőrrel vagy nyállal való érintkezéssel, esetleg pohár, evőeszköz, törölköző stb. közvetítésével. A primér fertőzés után a vírus az V. agyideg mentén az idegdúcba húzódva hosszabb ideig, sokszor évekig inaktív marad. Ha azonban az immunrendszer által termelt ellenanyag szintje már lecsökken, a vírus újra aktívvá válik, az érzőidegek mentén a bőrfelszínre jut, ahol ismét kiváltja a herpeszes bőrgyulladást. A provokáló tényező lehet napozás, láz, emésztési probléma, hasmenés, stressz, pszichés problémák, vagy más betegségek, menstruáció és gyógyszerszedés is.

  Az ajakherpesz tünetei

  A primer (első) fertőződés után 7-14 nappal jelentkeznek a tipikus ajakherpeszes gyulladás tünetei. Az ideggyulladás megelőzi a bőrgyulladás kialakulását, ezért a herpesz bevezető, ún. "prodromális" tünetei, a bőrirritáció, égő érzés, viszketés, fájdalom egy-két nappal előbb jelezhet a herpeszes bőrgyulladás megjelenésénél az ajak érintett részén. Ilyenkor a szájzugban, az ajkon fájdalmas bőrpír és duzzanat, áttetsző folyadékkal telt kis hólyagocskák jelennek meg.

  Néhány nap alatt a hólyagok tartalma zavarossá, gennyessé válik, majd a hólyagok felszakadása után fájdalmas, gennyes lepedékkel fedett kis, fekélyszerű sebek maradnak vissza. A bőrtünetek mellett hőemelkedés, láz, rossz közérzet, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is előfordulhat. A látható tünetek 7-10 nap alatt szűnnek meg.

  A látás elvesztését is eredményezheti, ha a herpesz a szemen és annak a környékén is gyulladást okoz.

  Az ajakherpesz vírusa a nemi szerveken is okozhat fertőzést (bár itt gyakoribb a Herpes simplex 2 vírus - HSV-2 fertőzés), ezért a betegség időtartama alatt az orális szex kerülése javasolt.

  A gyengült immunrendszerrel rendelkező fertőzötteknél gyakoribbak és makacsabbak a tünetek.

  Az ajakherpesz kezelése

  Magát a vírusfertőzést meggyógyítani nem lehet, de a bőrgyulladás kezelhető. A bőrtünetek megjelenése előtt, az ún. prodromális szakaszban az időben alkalmazott aciklovír és famciklovír tartalmú gyógyszerrel megakadályozható a heves herpeszes bőrgyulladás kialakulása, illetve a korai szakaszban (a bőrpír, duzzanat megjelenésekor) használt aciklovír, famciklovír hatóanyagú krémmel csillapíthatóak a tünetek. Nem lehetséges a fájdalomcsillapítás abban az esetben, amikor a herpeszhólyagok felszakadtak, sebek alakultak ki, a pörkösödés folyamata már elkezdődött – ilyenkor bőrregeneráló kenőcsökre van szükség. Szteroidos szerek, gyulladásgátlók és házi praktikák herpesz esetében nem alkalmazhatók, mert ellenkező hatást váltanak ki, vagyis elősegítik a gyulladást, lassítják a gyógyulást.

  Az ajakherpesz megelőzése

  Az aktív herpesz erősen fertőző, ezért ilyenkor óvakodjanak a másokkal való érintkezéstől, kisgyermekek vagy idősek, legyengült immunrendszerű betegek látogatásától, az ajakherpesszel esetleg érintkező használati eszközök (borotva, törölköző, evőeszközök, stb.) közös használatától.

  Akinek egyszer volt már ajakherpesze, az élete végéig vírushordozó marad, gondosan kell ügyelnie a napfény elleni védelemre, és javasoljuk, hogy kerülje azokat a tényezőket melyek megfigyelése szerint elősegítheti a herpesz kiújulását.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.