2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Mellkasi fájdalom

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.17., szerda

  A mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, mert hátterében életet fenyegető betegség is állhat. A mellkasban számos okból érezhetünk fájdalmat. A fájdalom jellege és a kísérő jelenségek jellegzetesek lehetnek egy-egy konkrét betegségére, néha azonban a tünetek semmitmondóak. Ezért 20 percnél tovább tartó, folyamatos mellkasi fájdalom esetén mindenképpen sürgős orvosi segítségre, kivizsgálásra, kezelésre van szükség.

  b_mellkasifajdalom

  A mellkasi fájdalom okai

  Szív-eredetű mellkasi fájdalom

  Ilyenkor a szív koszorúereink szűkülete, elzáródása miatt a szívizom kevesebb vért kap és ez a szívizom elhalásához is vezethet (szívinfarktus.) Jellegzetesen a szegycsont mögött érezhető, gyakran a bal kar, váll, az áll esetleg a hát, gyomorszáj irányába sugárzik. Folyamatos, nyomó, szorító jellegű, és általában terhelésre jelentkezik.

  Az ugyanabban a napszakban fellépő, ugyanarra terhelésre rendszeresen jelentkező , 20 percnél rövidebb mellkasi fájdalmat anginának nevezzük, melyet figyelmeztető jelnek kell tekinteni és mihamarabb a háziorvoshoz fordulni, aki kardiológiai kivizsgálásra (terheléses EKG, szívultrahang) irányítja a beteget.

  A 20 percnél tovább tartó folyamatos mellkasi fájdalom azonnali kivizsgálást igényel. Ilyen esetben mentőt kell hívni. A vizsgálat során EKG-t fognak készíteni, és ha azon szívinfarktus látható, valószínűleg azonnal a legközelebbi PCI központba szállítják. Ott elvégeznek egy kb. 30 perces beavatkozást, melynek célja az elzárt koszorúsér megnyitása. Amennyiben nem igazolódik az EKG-n infarktus, és egy más kórok sem a mellkasi fájdalom hátterében, kardiológiai osztályon tartják megfigyelés alatt legalább 12 órán keresztül és többszöri vérvételekkel és EKG-kal monitorozzák szívműködését. Ha ezalatt sem igazolódik a szív betegsége, egyéb nem szíveredetű kórokot kell keresni.

  Szív-eredetű mellkasi fájdalmat okozhat még a nagyon szapora nyugalmi pulzus (120/min felett). Ebben az esetben szintén azonnal mentőt/ügyeletes orvost kell hívni, mert a veszélyes ritmuszavarok kizárására minél hamarabb EKG-t kell készíteni. ( Intenzív fizikai munka, sport kapcsán természetesen lehet ilyen magas a pulzus, ha fájdalmat nem okoz és ha nyugalomban lecsökken 100/min alá, akkor ez természetesen nem jelent betegséget.)

  Nem szív-eredetű mellkasi fájdalom

  Mellkasi fájdalmat okozhat még a vérnyomáskiugrás is. 180 Hgmm feletti vérnyomásérték esetén a háziorvost illetve a központi ügyeltet kell értesíteni, és ha van a betegnek vérnyomáscsökkentője, 1 tablettát ajánlott bevenni az orvos érkezéséig, majd fél óra múlva a vérnyomást visszamérni.

  A tüdőembólia a szívinfarktushoz hasonlóan életet fenyegető betegség, mely azonnali beavatkozást igényel. Általában szúró, légvételre jelentkező mellkasi fájdalommal, fulladással, az ajkak elkékülésével, néha sorozatos eszméletvesztéssel, szapora szívveréssel jár. Ha a gyanúja felmerül mentőt kell hívni. A sürgősségi vagy belgyógyászati osztályon EKG, laborvizsgálat és mellkas CT vizsgálat, esetleg szívultrahang fog készülni a tüdőembólia kizárására. Ha igazolódik, a kórházban kell maradni, szigorú ágynyugalomban a kivizsgálás és a véralvadásgátló kezelés beállításáig.

  A főverőér repedése (aorta ruptura) szintén életveszélyes betegség. Hirtelen, késszúrásszerű, megsemmisítő fájdalommal, vérnyomáseséssel, gyakran két kar közötti jelentős vérnyomáskülönbséggel jár. A beteg állapota gyorsan romlik, hamar sokkos állapotba kerülhet, eszméletlenné válhat. Gyanú esetén azonnal mentőt kell hívni. A kórházban CT vizsgálat készül és a nagyér repedés igazolódása esetén szív és érsebészeti központba szállítják sürgősséggel.

  A tüdőgyulladás általában egyoldali, hátban, oldalban érezhető fájdalommal jár, köhögéskor, légvételkor rosszabbodhat. De jellegzetes kísérő tünetei (magas láz, hurutos köhögés, megfázásos tünetek, elesettség) miatt általában nem nehéz felismerni. Ilyenkor háziorvoshoz kell fordulni, aki a tünetek megbeszélése, a tüdők feletti hallgatózás után diagnózishoz jut és antibiotikumot, probiotikumot, köptetőt, lázcsillapítót javasol. Tekintve, hogy fertőző betegségről van szó, közösségbe, munkába ilyen állapotban a beteg nem mehet.

  Légúti betegségek esetén az elhúzódó köhögés a rekeszizom és a bordaközti izmok, izomlázát, kifáradását, köhögésre jelentkező fájdalmát okozza.

  Mellkasi fájdalmat okozhat a légmell (pneumothorax, ptx), ami a tüdő falának „átlyukadása”, a tüdő összeesése. Okozhatja a mellkas sérülése, tüdő túlerőltetése (fúvós hangszer), tüdőtágulattal járó betegség, de magas, vékony embereknél spontán is bekövetkezhet. Erős légszomj, fulladás kíséri. Sürgős orvosi ellátás szükséges.

  A reflux betegség a gyomorszájnál és a nyelőcső vonalában, a szegycsont mögött tud égő, maró fájdalmat okozni. A fájdalom jelentkezési helye miatt szívinfarktus tüneteivel összetéveszthető. Gyakori, hogy ősszel és tavasszal jelentkezik, egyes ételek és a stressz provokálják, savcsökkentő gyógyszerek enyhítik. Gastroenterológus szakorvoshoz érdemes fordulni, aki gyomortükrözést végez, hogy kizárja a gyomorfekélyt és a gyomorsav sav maró hatása miatt a nyelőcső rákos elfajulását.

  A nyelőcső sérülése (maró folyadék lenyelése, éles tárgy, durva felszínű, nagyobb falat étel lenyelése) is erős fájdalmat tud okozni. Gastroenterológiai vizsgálat szükséges.

  Gerincbetegség (nagyobb fizikai megterhelés, rossz tartás, gerincferdülés, csontritkulás, porckorongsérv) miatt is jelentkezhet a fájdalom, mely jellegzetesen egy bizonyos testtartásban, vagy egy bizonyos mozdulatra jelentkezik, a gerincvelői ideg mentén kisugározhat. A beteget szabad mozgásában korlátozhatja. Gyanúja esetén ortopéd szakorvost kell felkeresni, aki képalkotó vizsgálatot: gerinc röntgen vizsgálatot, szükség esetén gerinc MR/CT vizsgálatot és fizikális vizsgálatot fog végezni. Szükség szerint ellátja fájdalomcsillapítóval, izomlazítóval, gyógytornára, fizioterápiára, reumatológiai, illetve csontsűrűség vizsgálatra irányítja.

  Tietze-szindróma esetén a bordák porcos és csontos részének határa fájdalmas, nyomás érzékeny. A mellkas felszínén a szegycsont két oldalán a bordaporcokat megnyomva a fájdalom kiváltható. Fájdalomcsillapítás szükséges.

  Az övsömör (Herpes zoster fertőzés) megjelenhet a mellkason is, és bevezető tünete lehet az egyoldali, a gerincvelői ideg lefutása mentén jelentkező fájdalom. Néhány napon belül az apró, hólyagos kiütések, melyek a törzs egyik oldalán egy sávban jelentkeznek a diagnózist egyértelművé teszik. Háziorvoshoz érdemes fordulni, mivel az időben megkezdett vírusellenes kezeléssel megelőzhető, hogy a kiütések gyógyulása után a fájdalom megmaradjon.
  Emellett mellkas felé sugárzó fájdalmat okozhatnak még hasi betegségek (pl.: epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomornyálkahártya-gyulladás.)

  Mellkasi fájdalmat okoz természetesen a mellkas sérülése közlekedési baleset, magasból esés, csigolyasérülés esetén, ilyenkor baleseti sebészeti osztályon való ellátás szükséges.

  Mellkasi fájdalmat okozhat a mellkasban előforduló bármely daganatos betegség. (Pl.:tüdőrák, nyelőcsőrák, mellhártyára, csigolyákra, bordákra terjedő daganatos betegség, stb.). ezért a mellkas röntgen vizsgálat alapvető fontosságú.

  Mellkasi fájdalmat érezhetünk erős stressz, pánik szindróma esetén is. Ez gyakran heves tünetekkel, torokban gombócérzéssel, szájnyálkahártya kiszáradásával, verejtékezéssel járhat, akár a szívinfarktust is utánozhatja.

  Kihez forduljunk?

  Ha életet veszélyeztető betegség gyanúja merül fel bennünk (lásd fent), mentőt kell hívni. Ha szíveredetű betegségre gyanakszunk, kardiológushoz kell fordulni. Ha nincs gyanúnk, hogy mi állhat a mellkasi fájdalom hátterében érdemes háziorvoshoz/belgyógyászhoz fordulni tanácsért, aki irányítja a további kivizsgálást (kardiológia, ortopédia/rheumatológia, gastroenterológia, tüdőgyógyászat, pszichiátria, stb.).

  A mellkasi fájdalom diagnosztikája

  A kivizsgálás során alapvető a panaszok megbeszélése, a test fizikális vizsgálata, a vérnyomásmérés, az EKG, a mellkas röntgen vizsgálat. Ezek mellett a felmerülő diagnózistól függően további vizsgálatokra (laborvizsgálat, oxigénszaturáció, mellkas CT, gerinc röntgen, gerinc CT/MR, szakorvosi vizsgálatok: kardiológia (terheléses EKG, szívultrahang vizsgálat,), ortopédia/rheumatológia, gastroenterológia (gyomortükrözés), tüdőgyógyászat, pszichiátria, stb. ) lehet szükség. Hasznos, ha egy orvos (háziorvos/belgyógyász/kardiológus) irányítja a kivizsgálást, hogy felesleges vizsgálatok, vagy többször ugyanaz a vizsgálat ne történjen.

  A mellkasi fájdalom kezelése

  Mellkasi fájdalom esetén is a kiváltó októl függ a kezelés. A fájdalomcsillapítást megkezdhetjük az orvosi vizsgálat előtt is, de orvosi vizsgálaton akkor is javasolt részt venni, ha a fájdalomcsillapító a panaszt enyhíti/szünteti.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont kardiológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.