2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Fejfájás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.24., szerda

  A fejfájás számtalan betegség kísérő tünete lehet, de léteznek önálló fejfájás szindrómák is. Utóbbiak esetén nem egy kísérő jelenség a fejfájás, hanem maga a betegség lényege. Ebben az esetben nem a kiváltó okot, hanem magát a fejfájást kell kezelni. Előtte azonban ki kell zárni, hogy nem valamilyen más betegség okozza –e a fejfájást.

  b_fejfajas

  A fejfájás okai

  • Szembetegségek: pl.: látásromlás (hunyorgás, homályos látás), glaucoma = zöldhályog (szem(ek) vörössége, erős fájdalom a szem(ek)ben)

  • Fej-nyaki régió gyulladásos betegségei: felső légúti fertőzések ( torokgyulladás, arcüreg/homloküreg-gyulladás, fülgyulladás), fogfájás, ínygyulladás

  • Magas vérnyomás: az arc-nyak-mellkas kipirulásával, tompa, nyomó tarkótáji-fejtetői fájdalommal járhat. (De a magasvérnyomás teljesen tünetmentesen is jelentkezhet!)

  • Nyaki gerincbetegség: a fejfájás mellett gyakran kíséri szédülés, nyakizmok, vállak izmainak görcse, kötöttsége

  • Lázas állapot

  • Koponyán belüli nyomás növekedése: okozhatja daganat, vérzés, értágulat, gyulladás a koponyán belül

  • Arcideggyulladások (arcidegzsába)

  • A fejet ért sérülés, ütés (agyrázkódás!)

  • Stressz, fizikai vagy lelki kimerültség, kialvatlanság, kevés folyadék fogyasztása

  • Önálló fejfájásbetegségek: tenziós fejfájás, migrén, cluster fejfájás.

  Kihez forduljunk fejfájással?

  Először fordulhatunk háziorvoshoz/belgyógyászhozneurológushoz, aki vagy megoldja a problémát, vagy segít a megfelelő szakember (neurológus, szemészfül-orr-gégészfogorvosrheumatológus) kiválasztásában.

  A fejfájás kivizsgálása

  Fontos, hogy a vizsgáló orvos a fejfájásról alaposan kikérdezze a beteget (jellege, gyakorisága, időtartama, melyik napszakban jelenik meg, kiváltó tényezők, kísérő tünetek, stb.), megvizsgálja, megmérje a vérnyomását, látásélességét vizsgálja.

  Régóta tartó fejfájás esetén vezessünk fejfájásnaplót: írjuk fel, hogy mikor volt a fejfájás, milyen erős volt, milyen jellegű, milyen időtartamú, mi válthatta ki, mi enyhítette. (Internetről is letölthető fejfájásnapló.)

  A panaszok részletes megbeszélése, és az alapvizsgálatok alapján ki lehet választani azokat a képalkotó és szakorvosi vizsgálatokat, melyek a fejfájás okát feltárhatják. Ilyenek a nyaki gerinc röntgenkoponya CT/MR, szemészeti, fogászati, fül-orr-gégészeti, rheumatológiai, neurológiai vizsgálatok.

  A koponya CT/MR vizsgálatot mindenképpen érdemes elvégeztetni a veszélyes betegségek kizárására (vérzés, daganat, értágulat a koponyán belül). Különösen igaz ez, ha a fejfájás új, vagy gyakorisága/erőssége nő, vagy ha 50 év felett kezdődött, vagy ha az ismert fejfájásos tünetek megváltoznak.

  Azonnali orvosi segítségre/mentő hívására van szükség, ha a fejfájás hirtelen, ütésszerűen kezdődött, vagy ha beszédzavar, tudatzavar, izomgyengeség, bénulás kíséri, vagy ha nagy erőkifejtést követően jelentkezik, vagy ha fejsérülés történt.

  Az önálló fejfájásbetegségekkel (tenziós fejfájás, migrén, cluster fejfájás) a neurológus szakorvos foglalkozik. Ha nem találni a fejfájás hátterében kiváltó betegséget, ezekre az önálló fejfájásokra is gondolni kell, jellegzetes tüneteik általában fel is vetik a gyanút. A tenziós fejfájás típusosan kétoldali, nyomó, szorító, abroncs-szerű. A migrén általában féloldali, lüktető, erőkifejtés súlyosbítja, hányinger, hányás fény- és hangérzékenység kíséri. A migrénes fejfájás előtt bevezető tünetek jelentkeznek, leggyakrabban látótérkiesés és fényjelenségek látása. A cluster fejfájás nagyon erős fájdalommal jár, féloldali, a szemben, a szem körül, halántéktájon jelentkezik 15-180 perces rohamokban. Könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, a homlok vagy arc verejtékezése, szemhéj duzzanata, pupillaszűkület kísérheti. 

  A fejfájás kezelése

  Fejfájás esetén a kiváltó ok kezelése és a fájdalom csillapítása a cél. A fájdalomcsillapítást minél hamarabb, otthon, még a kivizsgálás előtt ajánlatos megkezdeni. Erre alkalmasak a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók (pl.: ibuprofen, paracetamol, Aspirin, stb.), illetve a receptköteles gyógyszerek is (pl.: Algopyrin, Quarelin, stb.).

  A gyógyszereken kívül segít a megfelelő mennyiségű alvás, a friss levegő, a bőséges napi folyadékfogyasztás, csendes, nyugodt környezetben való pihenés, relaxáció.

  A tenziós és enyhébb migrénes fejfájás esetén hathatnak a szokványos fájdalomcsillapítók, azonban súlyosabb esetben és a cluster fejfájás minden esetében hatástalanok, mindenképp neurológust kell felkeresni.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.