A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Agyrázkódás

Az agyrázkódás okai

Akkor következik be, ha az agy - a fejet ért ütés következtében - elmozdul a koponyán belül, de az ütés nem közvetlenül körülírt helyen éri.

Az agyat az azt körülvevő agyi-gerincvelői folyadék megvédi a kisebb fejsérülésektől, de súlyos behatás következtében az agy nekiütődik a koponyacsontnak, ami az agy horzsolásos sérülését, a vérerek sérülését és idegkárosodást okoz.

Az agyrázkódás tünetei

Az agyrázkódás felismerése nem könnyű: külső jelei nincsenek, tünetei néha azonnal jelentkeznek, ám sokszor a sérülés után napokig késhetnek.

agyrázkódás

Milyen tünetek esetén szükséges azonnali neurológiai vizsgálat?

  • Ha a koponyasérülés után a beteg néhány óráig/napig panaszmentes, majd bágyadttá, aluszékonnyá, étvágytalanná válik.
  • Ha fejfájás, hányás jelentkezik, a beteg egész nap csak fekszik, illetve ha az egyik pupillája tágabbá válik, mint a másik!

A fenti tünetek azért tesznek szükségessé azonnali neurológiai vizsgálatot, mert ezek az agynyomás-fokozódás szimptómái!

Mikor szükséges neurológiai vizsgálat?

  • Ha a sérült - akár csak egy pillanatra is - elveszíti az eszméletét,
  • ha nem tudja pontosan, hol van, vagy mit csinál,
  • ha nehezen emlékszik vissza az ütést megelőző vagy az azt követő eseményekre,
  • ha furcsán, tőle szokatlan módon viselkedik,
  • ha érzékeny a hangokra vagy a fényre,
  • ha esetlenül mozog, és rossz az egyensúlyérzéke,
  • ha lassan válaszol a kérdésekre,
  • ha homályos vagy kettős látást tapasztal.

Ezen tünetek bármelyike aggodalomra ad okot, ezért ilyen esetben kérjen azonnali orvosi segítséget!

Az agyrázkódás diagnosztikája

A klinikai vizsgálat alapja a sérülés körülményeire vonatkozó részletes kikérdezés, ezért fontos a szemtanúk kikérdezésének biztosítása. Fontos a sérülés óta eltelt időszakban végbement állapotváltozás tisztázása, ezért a sérültet megfigyelő személy törekedjen a feltett kérdésekre minél pontosabban válaszolni.

Az agyrázkódás kezelése

Az agyrázkódás kezelésének célja az agykárosodás ellátása és a másodlagos sérülések megelőzése. A kezelés általában kórházban történik, de a szoros neurológiai kontroll és hozzátartozói felügyelet biztosított, akkor a sérült otthonában is megoldható. Az agykárosodás ellátása, az agy keringésének és oxigén ellátásának biztosítása, a sejtek anyagcseréjének lassítása révén valósul meg. A másodlagos sérülések megelőzőse céljából agynyomás-csökkentő kezelés, valamint esetleges vérzés esetén mielőbbi műtéti ellátás szükséges, ezen múlhat a beteg élete.

Otthoni megfigyelés

Minden egyes koponyasérülés esetén a beteg szoros megfigyelése javasolt, lehetőleg neurológiai ügyeletet biztosító kórházban. Fontos, ha a sérülés nem tűnik súlyosnak, és a sérültet nem viszik orvoshoz, akkor se hagyják magára; mindig tartózkodjon vele valaki, aki figyeli az állapotváltozást. Célszerű éjszaka is a sérültet 2-3 óránként felébreszteni.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kihez fordulhat?