2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Végbélpolip műtét

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  A végbélpolip a végbél jóindulatú daganata, amelynek bizonyos típusaiból évek alatt a végbél rosszindulatú daganata fejlődhet ki. Emiatt rákmegelőző állapotnak tekintjük. A végbélpolipok kezdetben kis méretűek, növekedésük során akár több centiméteres nagyságot is elérhetnek.

  Lehetnek nyélen ülők és sessilisek, azaz széles alapúak. Utóbbiak eltávolítása nehezebb, nagyobb kimetszést igényel.

  Végbélpolip
  1. ábra: Az adenonacarcinoma-átalakulás

  Milyen tüneteket okoz a végbélpolip?

  A polipok, illetve a korai stádiumú daganatok általában nem okoznak panaszt. Emiatt különösen nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A végbelet proktológiai vizsgálat során, a vastagbelet pedig vastagbéltükrözéssel lehet vizsgálni.

  Ritkán előfordulhat elhelyezkedésüktől és méretüktől függően, hogy székeléskor az anusnyíláson keresztül kifordulnak, vagy akár vérezhetnek is. Fájdalom jellemzően nem jelentkezik, mivel a nyálkahártyának nincs érzőbeidegzése. 

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Kezelése kizárólag sebészi. A kisebb méretű végbélpolipokat proktológiai vizsgálat során egy úgynevezett biopsziás fogó segítségével, nagyobb elváltozás esetén altatásban, műtői körülmények között lehet eltávolítani. Az eltávolított minta szövettani vizsgálatra kerül, ez alapján lehet a daganat dignitását (jó vagy rossz indulatú) és pontos szövettani típusát meghatározni.

  Mi történik, ha a kezelés elmarad?

  Ha az elváltozás nem kerül eltávolításra, akkor az esetek egy részében rosszindulatú daganattá alakul, malignizálódik. A rosszindulatú végbél- és vastagbéldaganatok előbb utóbb a bélfal teljes vastagságára ráterjednek, majd elérve a bél hashártyai felszínét a szomszédos szervekre, hashártyára, illetve a vér- és nyirokkeringés útján a nyirokcsomókba és távoli szervekbe (pl.: máj) is áttétet képezhetnek.  Méretüknél fogva bélelzáródást is okozhatnak, ami sürgős sebészeti ellátást igényel.

  Mi történik önnel műtét előtt?

  Befekvés előtti kivizsgálás

  Általános vizsgálatok. A tervezett műtétek esetében is igaz, hogy a beteg biztonsága az első, azaz, hogy a beteg a legoptimálisabb állapotban essen át az operáción. A műtét előtti kivizsgálás célja, hogy paciensünk ismert, esetleg ismeretlen betegségeiről, azok állapotáról képet kapjunk. A vizsgálatok általános része a labor, EKG- és képalkotó vizsgálatokat foglal magába, melyeket kiegészítünk a beteg társbetegségeinek megfelelő további vizsgálatokkal, esetleg szakorvosi véleményeket kérünk a fennálló társbetegségek műtét körüli ellátását illetően, ha szükséges.
  Felmerülő, nem a műtéttel összefüggő gyulladások, pl. gennyes mandula, húgyúti fertőzések, nőgyógyászati jellegű gyulladások, kiemelt jelentőségűek. Műtét előtti (preoperatív) kezelésük fontos, mert fertőzés forrásaként szerepelhetnek, amelyből a kórokozók a véráram útján eljuthatnak a műtét területére, és a műtét utáni napokban sebgennyedést okozhatnak, lerontva ezzel a műtét sikerét.

  Mi történik önnel a műtőben?

  A végbélpolip(oka)t ép nyálkahártya-széllel kivágjuk, szükség esetén a sebfelszínt csomós varrattal zárjuk vérzéscsillapítást követően. Az eltávolított mintát (ha több polip, akkor egyesével a pontos elhelyezkedést jelölve) szövettani vizsgálatra küldjük.

  Mi történik önnel a műtét után?

  A műtét befejeztével még egy bizonyos ideig megfigyelés céljából Ön a műtőben marad.
  Az állapotától függően posztoperatív szobába (őrzőbe) vagy intenzív terápiás részlegre kerül.

  • Az érzéstelenség néhány óra múlva fokozatosan megszűnik, ezt követően a fájdalmat injekciókkal, tablettákkal csökkentjük.
  • A fájdalom ellenére fontos, hogy Ön rövidesen elkezdje a légző - és értornát, mozgásgyakorlatokat!
  • Vérrögösödést (trombózist) gátló injekciók adása rutinszerű.
  • A műtét estéjén el lehet kezdeni vizet fogyasztani, amennyiben nincs hányinger. Fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, gyümölcslevek, levesek, szénsavmentes ásványvíz formájában.
  • Általában a páciens este vagy másnap reggel a gyógytornász segítségével felkelhet.
  • Fontos a gyógytornász tanácsainak betartása!
  • Problémamentes esetben 1-2 nappal a műtét után távozhat intézetünkből.
  • Távozás előtt diétás tanácsokkal látjuk el.

  Távozáskor:

  • 1. Zárójelentést és táppénzes igazolást kap.
  • 2. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, tegye fel kezelőorvosának!

  A műtét után, a tisztálkodás során kérjük, a sebeket 5 napig ne érje víz, kötését minden nap cserélje, és sebeit Betadin folyadékkal tartsa tisztán. Ezt követően zuhanyozhat kötés nélkül, ha kezelőorvosa máshogy nem rendeli!

  Varratszedés és kontroll a műtét után 7-10 nappal esedékes, illetve bármilyen panasz jelentkezése esetén azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!