2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Végbélpolip műtét

  A végbélpolip a végbél jóindulatú daganata, amelynek bizonyos típusaiból évek alatt a végbél rosszindulatú daganata fejlődhet ki. Emiatt rákmegelőző állapotnak tekintjük. A végbélpolipok kezdetben kis méretűek, növekedésük során akár több centiméteres nagyságot is elérhetnek.

  Lehetnek nyélen ülők és sessilisek, azaz széles alapúak. Utóbbiak eltávolítása nehezebb, nagyobb kimetszést igényel.

  Végbélpolip
  1. ábra: Az adenonacarcinoma-átalakulás

  Milyen tüneteket okoz a végbélpolip?

  A polipok, illetve a korai stádiumú daganatok általában nem okoznak panaszt. Emiatt különösen nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A végbelet proktológiai vizsgálat során, a vastagbelet pedig vastagbéltükrözéssel lehet vizsgálni.

  Ritkán előfordulhat elhelyezkedésüktől és méretüktől függően, hogy székeléskor az anusnyíláson keresztül kifordulnak, vagy akár vérezhetnek is. Fájdalom jellemzően nem jelentkezik, mivel a nyálkahártyának nincs érzőbeidegzése. 

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Kezelése kizárólag sebészi. A kisebb méretű végbélpolipokat proktológiai vizsgálat során egy úgynevezett biopsziás fogó segítségével, nagyobb elváltozás esetén altatásban, műtői körülmények között lehet eltávolítani. Az eltávolított minta szövettani vizsgálatra kerül, ez alapján lehet a daganat dignitását (jó vagy rossz indulatú) és pontos szövettani típusát meghatározni.

  Mi történik, ha a kezelés elmarad?

  Ha az elváltozás nem kerül eltávolításra, akkor az esetek egy részében rosszindulatú daganattá alakul, malignizálódik. A rosszindulatú végbél- és vastagbéldaganatok előbb utóbb a bélfal teljes vastagságára ráterjednek, majd elérve a bél hashártyai felszínét a szomszédos szervekre, hashártyára, illetve a vér- és nyirokkeringés útján a nyirokcsomókba és távoli szervekbe (pl.: máj) is áttétet képezhetnek.  Méretüknél fogva bélelzáródást is okozhatnak, ami sürgős sebészeti ellátást igényel.

  Mi történik önnel műtét előtt?

  Befekvés előtti kivizsgálás

  Általános vizsgálatok. A tervezett műtétek esetében is igaz, hogy a beteg biztonsága az első, azaz, hogy a beteg a legoptimálisabb állapotban essen át az operáción. A műtét előtti kivizsgálás célja, hogy paciensünk ismert, esetleg ismeretlen betegségeiről, azok állapotáról képet kapjunk. A vizsgálatok általános része a labor, EKG- és képalkotó vizsgálatokat foglal magába, melyeket kiegészítünk a beteg társbetegségeinek megfelelő további vizsgálatokkal, esetleg szakorvosi véleményeket kérünk a fennálló társbetegségek műtét körüli ellátását illetően, ha szükséges.
  Felmerülő, nem a műtéttel összefüggő gyulladások, pl. gennyes mandula, húgyúti fertőzések, nőgyógyászati jellegű gyulladások, kiemelt jelentőségűek. Műtét előtti (preoperatív) kezelésük fontos, mert fertőzés forrásaként szerepelhetnek, amelyből a kórokozók a véráram útján eljuthatnak a műtét területére, és a műtét utáni napokban sebgennyedést okozhatnak, lerontva ezzel a műtét sikerét.

  Mi történik önnel a műtőben?

  A végbélpolip(oka)t ép nyálkahártya-széllel kivágjuk, szükség esetén a sebfelszínt csomós varrattal zárjuk vérzéscsillapítást követően. Az eltávolított mintát (ha több polip, akkor egyesével a pontos elhelyezkedést jelölve) szövettani vizsgálatra küldjük.

  Mi történik önnel a műtét után?

  A műtét befejeztével még egy bizonyos ideig megfigyelés céljából Ön a műtőben marad.
  Az állapotától függően posztoperatív szobába (őrzőbe) vagy intenzív terápiás részlegre kerül.

  • Az érzéstelenség néhány óra múlva fokozatosan megszűnik, ezt követően a fájdalmat injekciókkal, tablettákkal csökkentjük.
  • A fájdalom ellenére fontos, hogy Ön rövidesen elkezdje a légző - és értornát, mozgásgyakorlatokat!
  • Vérrögösödést (trombózist) gátló injekciók adása rutinszerű.
  • A műtét estéjén el lehet kezdeni vizet fogyasztani, amennyiben nincs hányinger. Fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, gyümölcslevek, levesek, szénsavmentes ásványvíz formájában.
  • Általában a páciens este vagy másnap reggel a gyógytornász segítségével felkelhet.
  • Fontos a gyógytornász tanácsainak betartása!
  • Problémamentes esetben 1-2 nappal a műtét után távozhat intézetünkből.
  • Távozás előtt diétás tanácsokkal látjuk el.

  Távozáskor:

  • 1. Zárójelentést és táppénzes igazolást kap.
  • 2. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, tegye fel kezelőorvosának!

  A műtét után, a tisztálkodás során kérjük, a sebeket 5 napig ne érje víz, kötését minden nap cserélje, és sebeit Betadin folyadékkal tartsa tisztán. Ezt követően zuhanyozhat kötés nélkül, ha kezelőorvosa máshogy nem rendeli!

  Varratszedés és kontroll a műtét után 7-10 nappal esedékes, illetve bármilyen panasz jelentkezése esetén azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál!

  Milyen műtéti szövődmények fordulhatnak elő?

  1. Műtét alatt esetleg bekövetkező, nem várt események

  Bélfal átlyukadása, perforációja, illetve vérzés, feltárásból eredő hám vagy záróizom sérülések fordulhatnak elő, mindegyik ritka szövődmény.

  2. Korai, a műtét után 1-2 nappal bekövetkező, lehetséges szövődmények

  Korai szövődmény lehet vérzés és a seb gyulladása.

  3. Esetleges késői szövődmények. 

  Nincsenek.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!