2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Teniszkönyök műtét

  Teniszkönyök esetén bizonyos izomcsoportok fokozott igénybevétele és az ismétlődő traumák hatására először mikroszkopikus beszakadások, majd az esetek egy részében makroszkóposan is látható szakadások keletkeznek az izomban. Teniszkönyök esetén kiemelt jelentőségű a konzervatív (nem műtéti) kezelés, azonban, ha ez nem vezet eredményre, műtéti beavatkozást végzünk.

  A teniszkönyök a könyökízület külső oldalán az alkari feszítő izmok tapadási zónájában létrejövő túlterheléses ártalom. Leggyakrabban sorozatos mikrotraumák következtében alakul ki. Nemcsak teniszezőknél, hanem más sportot űzőknél, fizikai munkát végzőknél is kialakulhat. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kialakulását, valamint a terhelés következtében már megjelent, de hosszabb kezelésre nem javuló panaszok elhúzódását is okozhatja a szervezetünkben jelenlévő góc (egyéb helyen lévő gyulladás). Ezek leggyakrabban fogászati, gégészeti, férfiaknál urológiai, nők esetében nőgyógyászati gócok lehetnek. Néha a kezelésre nem javuló fájdalmak okaként előfordul kisebb csontkinövés a könyök külső oldalán.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Nem műtéti kezelés

  A kezelést minden esetben kivizsgálással kell kezdeni! Szükséges készíteni egy röntgenfelvételt, egyéb, hasonló tüneteket okozó kórképek kizárására. Ezt követően nem szteroid gyulladáscsökkentőket szedése mellett alkari stretching gyakorlatok, gyógytorna javasolt, melyek kiegészíthetők esetleg különböző fizikoterápiás kezelésekkel. Amennyiben a kezelés hatására nem változnak a panaszok, komplexebb kivizsgálás javasolt, góckutatással, laboratóriumi vizsgálatokkal. Amennyiben ezen vizsgálatok során kiderül a kiváltó ok, akkor természetesen az adott területen –fogászat, urológia, nőgyógyászat, gégészet, reumatológia- kell folytatni a kezelést. Ha a kiváltó okot megszűntetik, általában néhány hét, hónap alatt a panaszok is megszűnnek. Néhány esetben maradhatnak a tünetek és a fájdalom. Ezt ismételt gyulladáscsökkentők szedésével, fizikoterápiás kezelésekkel lehet megszűntetni. Ha mindezen kezelések ellenére továbbra is fennállnak az ízületi fájdalmak, duzzanatok, akkor műtéti kezelés mellett döntünk.

  Műtéti kezelés

  A műtét során az alkari feszítő inak feszülését csökkentjük. Ezt úgy érjük el, hogy az ínak tapadási zónáját kissé lejjebb toljuk. Amennyiben a röntgenfelvételek kis csontkinövést igazoltak, azt eltávolítjuk. A torna általában másnap elkezdhető a kezelőorvos és a gyógytornász utasításától függően. Otthon ajánlott rendszeresen végezni a megtanult gyógytornát, illetve az operált végtagot szükség szerinti tehermentesíteni.
  A beavatkozás után általában 4-6 hetes kíméletet, gyógytornát javaslunk. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük.

  Hogyan történik a műtét kivitelezése?

  A műtét során a könyök külső oldalán egy 2-3 cm-s metszést ejtünk. Ezt követően felkeressük az alkari feszítő inak tapadási zónáját, majd azt bemetszve megszűntetjük a feszülését, a tapadási zónát kissé lejjebb toljuk. Amennyiben a röntgenfelvételek kis csontkinövést igazoltak, azt eltávolítjuk. A műtét után vérzést csillapítunk, szükség esetén egy kis draint (csövet) helyezünk be, mely a műtét után képződött váladékot, vérömlenyt távolítja el. A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel az Ön alkarjára és könyökére.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A fájdalom továbbra is fennáll, ezzel további szubjektív kellemetlensége, esetleg mozgási nehézséget okozva. A krónikusan, hosszú ideig fennálló gyulladás után a műtéti kezelés is kevesebb sikerrel kecsegtet.

  Miért fontos a rendszeres gyógytorna?

  A műtétet követően a teljes ízületi funkció visszanyeréséhez elengedhetetlen a gyógytornászok által előírt gyakorlatokat otthon is végezni, ezzel segítve az ízületi funkciók regenerálódását.

  Mikor térhet vissza a mindennapi teendőihez?

  A műtét után általában néhány ülő munka végezhető, azonban fizikai munkára, edzésterhelésre csak mintegy 6 héttel a beavatkozást követően kerülhet sor. Az alsó végtagot terhelő sportokat, pl. a futást már néhány héttel a műtétet követően elkezdheti.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!