2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Húgycsőszűkület műtét (urethrotomia interna)

  Kezelés nélkül a húgycső szűkülete vizeletpangáshoz és krónikus húgyúti fertőzések kialakulásához vezethet, valamint tartós fájdalmat is okozhat. Ha a panaszok hosszú ideig fennállnak a hólyagizomzat kimerülhet, kedvezőtlen esetben még a vesekárosodás kialakulása sem zárható ki, húgyúti kövesedést is okozhat. A probléma kezelésében a húgycsőszűkület belső, endoszkópos műtéti megoldása megfelelő lehet.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Ha a gyógyszeres kezelés az tartós, kielégítő javulást nem jelent akkor a húgycsőszűkület kezelésében több eljárás alkalmazható (külső vagy belső műtéti megoldás, katéteres tágítás, szájnyálkahártya transzplantáció).

  Hogyan történik a műtét kivitelezése?

  A műtét altatásban (narkózis), vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, periduralanaesthesia) történik.

  A műtét során egy speciális eszközt (urethrotom) vezetnek a húgycsövébe a szűkületig. Az eszközbe épített kis penge segítségével a szűkületet behasítják, hogy a húgycső kellően tág legyen a normális vizeletürítéshez.

  A műtétet általában hólyagkatéter behelyezésével fejezik be. A katéterviselés időtartama egyénenként és műtétenként is változó, erről a műtétet követően a kezelőorvos részletesebb felvilágosítást tud adni.

  Milyen szövődményekkel lehet számolni?

  A legnagyobb óvatosság és körültekintés mellet is előfordulhatnak a műtét alatt, illetve utána szövődmények. Melyek ezek?

  Műtét során:

  Vérzés, ami általában koagulációval a műtőben, vagy katéterrel csillapítható. Nagyobb vérveszteség esetén idegen vér adásával (transzfúzió) kell számolni. Igen ritkán, vérkészítmények adása kapcsán, fertőzések átvitelének lehetősége (pl.: fertőző májgyulladás, HIV) áll fenn.

  Ritkán szív-, vérkeringési zavarok léphetnek fel a mosófolyadék vérkeringésbe jutása miatt.
  Igen ritkán megsérülhet a húgycső záróizomzata, ami a későbbiekben a vizeletvisszatartás akaratlagos szabályozásának zavarát okozhatja. Akaratlan vizeletvesztés (incontinentia) alakulhat ki.

  Nagyon ritkán a hímvessző barlangos teste sérülhet, gyulladása léphet fel, további gyógyszeres, illetve esetleges műtéti beavatkozást téve szükségessé. A barlangos test sérülése a merevedési képesség zavarait okozhatja bizonyos esetekben.

  Húgycső közelében elhelyezkedő szervek (pl. végbél) sérülésének a lehetősége igen csekély, de teljeséggel nem zárható ki.

  Elenyészően kis százalékban, mint minden műtéti beavatkozásnál, úgy a tervezett műtét során, illetve után is, felléphetnek olyan váratlan orvosi események, melyek akár a műtét komolyabb kiterjesztését, ritka esetben a beteg elhalálozását vonhatják maguk után.

  Műtét után:

  Ritkán utóvérzés léphet fel a műtétet követően, amit vagy konzervatív úton (katéter, hólyagmosás, gyógyszerek alkalmazása) vagy esetlegesen ismételt endoszkópos műtéti beavatkozással lehet csillapítani.

  Műtét után vizeletkésztetéses panaszok jelentkezhetnek, melyek akár a műtétet megelőző panaszoknál súlyosabbak. Ezek a panaszok általában átmeneti jellegűek, gyógyszerrel kezelhetőek.

  A húgycső akaratlagos záróizomzatának esetleges sérülése miatt a vizeletvisszatartás zavart szenvedhet (incontinentia). Előfordulhat különböző gyógyászati segédeszközök (betét, péniszcsipesz, kondomurinal) használatának, illetve későbbi ún. antiincontinens műtéteknek a szükségessége.

  Az alsó húgyutak fertőzése előfordulhat. A fertőzés szövődményeként mellékhere, illetve heregyulladás alakulhat ki, ami elhúzódó gyógyszeres, illetve szükség esetén műtéti kezelést (igen ritkán az érintett here eltávolítását) teszi szükségessé.

  Nagyon ritka, de makacs fertőződés esetén a nemiszerv részleges/teljes eltávolítására is sor kerülhet.

  Mi várható a műtéttől?

  A műtét előtti zavart vizeletürítés az esetek többségében jelentősen javul. A vizeletsugár erősebbé válik, csökken a vizelés után a hólyagban maradó vizelet mennyisége. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek. Sajnos betegség természetéből adódóan ismételt szűkületek kialakulásával az esetek jelentős hányadában számolni kell, ami további kezelést tesz szükségessé.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!


  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!