2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Térdízületi debridement

  Amennyiben a térd csontfelszínein (combcsont, sípcsont) található üvegporc károsodása nem kezelhető eredményesen konzervatív módszerekkel, artroszkópos beavatkozásra (térdízületi debridement) lehet szükség.

  Térdízületi debridement - Budai Egészségközpont
  A térdízület anatómiája

  Mi az a térdízületi üvegporcfelszín?

  A térdízület az emberi szervezetben található egyik legkomplexebb felépítésű ízület. A térdízület felépítésének köszönhetően számos alsó végtagi mozgásban részt vesz. A combcsont és a sípcsont felszínén úgynevezett üvegporc (hyalinporc) található, amely egy kifejezetten ellenálló szövet, ezért főként összenyomási terhelésnek kitett területeken fordul elő a szervezetben, azonban túlzott terhelésre az ízületi porcfelszín károsodhat, és ez a térdízületet panaszossá teheti. A megfelelő porcboríték hiányában a csontok felszínei közvetlenül érintkeznek, mely igen erős fájdalommal járhat, illetve ez gyulladást provokálhat az ízületben.

  Általános ismeret a betegségről

  A térdízületben található porcfelszín károsodása elsősorban az idősebb betegeket érinti, azonban igen gyakran előfordul aktívan sportoló fiataloknál is, hiszen a károsodás elsődleges forrása a porcfelszín állandó túlterhelése. Emellett a térd esetleges sérülései is vezethetnek a porcfelszín károsodásához. A porckárosodás következtében gyakran csökken a térdízület terhelhetősége, a fájdalom miatt mozgásterjedelem beszűkülhet. A károsodás kiterjedése igen változó lehet, ennek függvényében döntünk az esetleges beavatkozások szükségességéről. A nem egyenletes terhelésnek köszönhetően számos esetben a porcfelszíni túlterhelés hátterében a térd instabilitása vagy tengelyeltérése (X, O láb) áll. Amennyiben a sérült porcrészek nem kerülnek időben ellátásra, porcborítékból darabok válhatnak le, melyek az ízületi felszíneket koptatják. Ez bizonyos idő elteltével porckopáshoz (artrózis) vezethet. A műtéti beavatkozás célja, hogy a térdízületi porcfelszíneket megvédjük az esetleges további károsodásoktól, illetve a hosszútávon bekövetkező porckopást elkerüljük.

  Melyek a lehetséges tünetek?

  A felszíni porc sérülésekor leggyakrabban a következő tüneteket tapasztalhatja:

  • fájdalom
  • duzzanat
  • elakadás
  • ízületi mozgáskorlátozottság
  • indítási fájdalom (fájdalom a mozgás kezdetekor, főleg az első lépéseknél)
  • jellemző lehet a panaszos-panaszmentes időszakok váltakozása
  A porcfelszín károsodása
  A porcfelszín károsodása (artroszkópos kép és sémás ábrázolás)

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Alapvetően kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A konzervatív (nem műtéti), illetve a műtéti kezelés.

  A konzervatív kezelés célja

  Kezelések alapvető célja a fájdalommentesség és a térd mozgástartományának visszanyerése. Sajnos a konzervatív kezelés során a károsodott porcfelszín nem gyógyul meg ezért igen gyakran a fájdalom, a térdízület mozgástartományának beszűkülése nem szűnik meg. Emellett arra kell számítani, hogy hosszabb idő alatt fokozódik a térdízület kopása, mely évek alatt egy fájdalmas, a köznapi életben is nehezen használható térdízületet eredményezhet.

  A konzervatív kezelés eszközei

  Elakadt térd esetén a sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése indokolt. A sportterhelés folytatása általában nem javasolt. A károsodás következményeként az ízületben folyadék képződhet, a térd megduzzadhat. A gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentők alkalmazása, illetve gyógytorna, valamint a fizioterápia egyéb eszközei szintén a konzervatív kezelés részét képezik.

  Műtéti kezelés

  Az üvegporc sérüléseinek ellátását minimálinvazív, kis behatolásokon keresztüli artroszkópos módszerrel végezzük. Az artroszkópos beavatkozás előnye, hogy a műtéti terhelés kisebb, mint egy nyitott műtét során, így a műtét utáni fájdalom is kisebb, valamint a felépülés időtartama is rövidebb. A sérülés után, amennyiben az elakadásokat, illetve duzzanatokat okoz, ideális az operációt a lehető leggyorsabban elvégezni, hogy a porcfelszíneket megóvjuk a további károsodástól. A műtéteket leggyakrabban altatásban (narkózis) végezzük. Az artroszkópos beavatkozás célja a sérült, levált porcrészletek eltávolítása, lehetőleg minél több ép üvegporc megőrzése mellett. Ezt követően a megmaradt, egyenetlen porcfelszíneket elsimítjuk (shaverezés). A sérült rész eltávolítása után a porcfelszín kisebb lesz, de alapvető funkcióit - amennyiben a sérülés kiterjedtsége nem túl nagy- úgy továbbra is képes lesz ellátni.

  Az artroszkópos műtét után mindössze két-három apró vágás látható a térden. A felépülés nagyban függ az elvégzett műtét típusától és a műtétet követő utókezeléstől, melyben a gyógytornászok nyújtanak segítséget. A műtét során szükség esetén antibiotikus és kóros véralvadás elleni megelőzést alkalmazunk. Otthon a megtanult gyógytorna rendszeres végzése, illetve az operált végtag tehermentesítése szükséges.

  A beavatkozás után három hét tehermentesítés szükséges. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük. A műtét után meghatározott ideig trombózisprofilaxis alkalmazása válhat szükségessé, melyet a beteg saját maga is be tud adni. Előfordulhat, hogy a műtét során túl nagy kiterjedésű, sokszor csontig terjedő porcfelszín sérülés kerül felfedezésre, ezért további műtét válhat indokolttá.

  Ilyen esetben a porcfelszín alatti csont felszínén kis felfúrásokat, felszíni mikro-töréseket (microfractura műtét) okozunk, mely a porchiányos területen kötőszövetes porc képződését indukálhatja. Ez ugyan nem azonos szövettanilag és biomechanikailag sem az eredeti üvegporccal (hyalinporc), amely nagyobb teherbírású. Arra viszont alkalmas, hogy a porchiányos területeket kitöltse és valamennyi teherviselést lehetővé tegyen.

  Mi történik önnel a műtőben?

  A műtét menete

  Az operáció során két-három 1cm méretű heget ejtünk a térd két oldalán, hogy az artroszkópos optikával és eszközökkel behatolhassunk a térdízületbe. A beavatkozás során speciális manuális eszközök, illetve motoros shaver segítségével eltávolítjuk az ízfelszíneken lévő sérült porc területet, illetve a gyulladásos szövetrészeket. Amennyiben a porcfelszíni sérülés jól körülhatárolt, nem nagy kiterjedésű, felfúrásokat készítünk az ízfelszínen, ezzel segítve a környéki porcsejtek regeneráló hatását. Sajnos az ilyenkor kialakuló rostos porc nem teljesen felel meg a korábbi üvegporcos borítéknak, azonban számos alkalommal ez a beavatkozás panaszmentessé teszi a pácienseket. A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le.

  A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel a páciens térdére.

  Térdízületi tisztítás
  Térdízületi tisztítás (debridement), “borotválás” (shaverezés), és felfúrás (microfracture)

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A porcfelszínek károsodása folytatódhat ezzel fokozva a fájdalmat, illetve az elakadás érzését a térdízületben. A mozgó porcdarabok a hatására, a porcfelszín tovább károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához (artrózis) vezethet. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami kizárólag további műtéttel kezelhető.

  Mikor térhet vissza a mindennapi teendőihez?

  A műtét után általában 1-3 héttel ülő munka végezhető, azonban fizikai munkára csak 6 héttel a beavatkozást követően kerülhet sor. Amennyiben a műtét során microfractura is történt, ez néha 2-3 hónap is lehet. Sportok közül a páciens 5-10 nap után elkezdheti a szobakerékpározást, gyógyult seb esetén 2-3 hét után úszhat, 3-4 hét után kocoghat. A tökéletes gyógyulás érdekében további sporttevékenységeket (labdarúgás, kosárlabda, stb.) végezni, illetve síelni 4-6 hét eltelte után lehet. Felfúrás (microfractura műtét) esetén kerékpározás ellenállás nélkül szintén 7-10 nap után kezdhető. Úszás a sebgyógyulást követően, egyéb, az alsó végtagot jobban terhelő sportokat viszont csak 3-4 hónappal a műtétet követően szabad elkezdeni.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!