2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Laporoszkópos vesedaganat eltávolítás (tumor enukleáció)

  Felnőtteknél a vese leggyakoribb rosszindulatú daganata a vesesejtes rák. A vesemedence, vesekehely vagy vesevezeték tumora ritkábban fordul elő. A vese területén előfordulhat jóindulatú elváltozás is de mindez csak szövettani feldolgozás után igazolható biztosan. Ha a vesedaganat eltávolítható úgy, hogy a vese megtartható, akkor azt tumor enukleációnak vagy részleges veseeltávolításnak nevezzük. Ha az érintett vese megtartása nem lehetséges, akkor veseeltávolításra, vagyis nephrectomiára van szükség.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Milyen veszélyekkel kell számolni kezelés nélkül?

  A jóindulatú (ez csak szövettan alapján jelenthető ki biztonsággal) elváltozások gyakran elhelyezkedésüknél fogva, méretükből adódóan okoznak panaszt, ronthatják az egészséges szervezet működését.

  Malignus (rosszindulatú) daganat esetén, amennyiben nem kezelik, az tovább nő és a környező szövetekbe (pl. vesevénák, máj, hasnyálmirigy, bél) is beterjedhet. A daganatról tumorsejtek válhatnak le és a vérkeringéssel, vagy a nyirokutakon keresztül a testben szétszóródnak és távolabbi szervekben (pl. tüdő, máj, csont, agy) daganat áttétel (metasztázis) kialakulásához vezethetnek.  A tumor bármikor életveszélyes vérzést is okozhat. Amennyiben a vérzés következtében keletkezett véralvadék akadályozza a veséből a hólyagba történő szabad vizeletáramlást, nagyon fájdalmas, görcsökkel járó vizeletpangás jöhet létre. Fentiek következtében vesekárosodás is keletkezhet, ami egészen a vese elvesztéséhez is vezethet.

  A legeredményesebb gyógyítás a daganatos folyamat lehető legkorábbi sebészi eltávolításával valósítható meg.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Lehetőség van a daganatból történő mintavételre (finomtű biopszia, FNAB), amennyiben a korábbi képalkotó vizsgálatok alapján az megfontolandó, illetve az elváltozás elhelyezkedése alapján kivitelezhető. Ilyen esetben a mintavételt általában a tervezett műtét előtt elvégzik. Egyes jóindulatú elváltozások a méretüknél és elhelyezkedésüknél fogva veszélyesek, a rosszindulatú tumorok agresszív viselkedésük miatt sebészileg kezelendők.

  Bizonyos esetekben lehetőség van a nagyon kis daganatok területének fagyasztásos vagy rádiófrekvenciás műtéti kezelésére (ablatio).

  A vese daganat sebészeti kezelését ez idáig egyéb eljárással helyettesíteni nem sikerült. Kizárólagos gyógyszeres vagy sugárterápiás kezelés az ön esetében tartós, kielégítő javulást, gyógyulást nem eredményezhet. Vesedaganata miatt a továbbiakban részletesen ismertetésre kerülő műtéti beavatkozás elvégzését javasoljuk. Ez az eljárás az esetek többségében évtizedek óta bizonyított módon a legjobb gyógyulási eredményt biztosító módszer.

  A végleges szövettan alapján további gyógyszeres, vagy sugárterápiás kezelés is szóba jöhet, de ezek egy sikeres sebészi eltávolítást követően eredményesek igazán.

  A tervezett műtéti beavatkozás tényleges formájáról a beteg klinikai állapotának pontos felmérését követően tudunk dönteni.

  Hogy történik a műtét kivitelezése?

  A kisebb, jól elkülönülő daganat esetén törekedünk az érintett vese megtartására. Ezt nevezzük tumor enukleációnak vagy részleges veseeltávolításnak. Gyakran a műtét során derül ki, hogy a tiszta tumormentesség elérése érdekében, vagy egyéb anatómiai okok kapcsán a veseállomány megtartása nem lehetséges. Ilyenkor az érintett vese eltávolítása jöhet csak szóba, ezt nevezzük nephrectomiának.

  Mindkét fenti esetben altalános érzéstelenítésben (narcosisban), három-négy, egyenként fél-egy centiméteres nyíláson bevezetett munkacsatornácskán át (trokár, portok), kamera segítségével látva ún. laporoszkópos technikával választjuk el környezetétől a tumort, vagy a tumoros vesét. Néha kézzel asszisztált laporoszkópos technika segítségét alkalmazzuk, melynek lényege, hogy egy úgynevezett handport-on, azaz a kéz bevezetésére alkalmas, 5-6 cm-es nyíláson át is dolgozunk.

  A kimetszett szöveteket, veseeltávolítás esetén az egész vesét, esetleg a további szerveket ún. szervzsákba csomagoljuk, majd egy kisebb metszés, vagy a handport-on át távolítunk el a műtét végén.

  A sebváladék elvezetésére a sebüregből kivezetett sebűri draint (műanyag csövet) hagyunk vissza, melyet néhány nap múlva eltávolítunk.

  Egyéb lehetséges műtét, annak előnyei és hátrányai:

  Hagyományos, nyílt műtéti feltárás, amely várhatóan legalább 25-30 cm-es metszést, de általában rövidebb műtéti időt igényel. Azonban a kiterjedt metszésből adódóan a felépülés elhúzódóbb, a műtét megterhelőbb a páciensre nézve.

  Lehetőség van nagyon kis daganatoknak, speciális esetekben a terület fagyasztásos, vagy rádiófrekvenciás műtéti kezelésére (ablatio) is. Itt azonban pl. a nyirokcsomók eltávolítása, illetve végső, az egész elváltozást elemző szövettani feldolgozás nem történik meg.

  Mi várható a műtéttől?

  A kezelés sikeressége és a hosszú távú gyógyulás kilátásai eltérőek lehetnek, és nagymértékben függenek a tumor felismerésekor fennálló klinikai állapottól. Az időben elvégzett, a körülményekhez képest legradikálisabb műtét esetén nagyon kedvezőek a gyógyulási kilátások. Néhány esetben, amennyiben a folyamat kiterjedése szükségessé teszi, kiegészítő gyógyszeres vagy sugárterápia válhat szükségessé az operáció után.

  A leírás Dr. Póth Sándor közreműködésével készült el.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!