2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Húgycső kontrasztanyagos festése (retrográd urethrographia)

  A retrográd urethrographia vagy húgycsőfestés során az alsó húgyutak kóros anatómiai elváltozásai, mozgásbeli eltérései, működésbeli zavarai igazolhatók. A vizsgálat abban az esetben indokolt, ha egyéb eszközös vagy képalkotó eljárásokkal nem lehet a diagnózist felállítani.

  Mi a teendő a vizsgálat előtt?

  Szükséges egy negatív vizelettenyésztés-eredmény, amely igazolja, hogy nincs kitenyészthető baktérium a vizeletben. Érdemes közvetlen a vizsgálat előtt üríteni a hólyagot.

  Hogyan történik a vizsgálat?

  Megfelelő fertőtlenítést követően helyi érzéstelenítő és csúsztató gél alkalmazása mellett egy adapter/katéter segítségével a húgycsőbe a húgyhólyag irányába speciális ún. kontrasztanyagot fecskendez a vizsgáló orvos. A húgycsőanatómia helyzete miatt a katéter bevezetése nőknél némileg egyszerűbb, férfiaknál bonyolultabb. 

  Mi a teendő a vizsgálat után?

  A vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható. Javasolt azonban a bőséges folyadékbevitel, ami segíti a húgyutak tisztulását.
  Amennyiben a húgycsőfestést járóbeteg-szakrendelésen, de altatásban végzik, javasolt kísérő személyzet jelenléte. Ébredést követően a páciens reakcióképessége pár óráig még erősen korlátozott marad, és ez önálló módon történő otthonába jutást veszélyessé teheti. 

  Milyen veszélyei vannak a vizsgálatnak?

  A vizsgálat kapcsán elenyésző a szövődmények valószínűsége. A modern röntgenkészülékek mellett a szervezetet minimális röntgensugár éri. Megemlíthetők az igen ritkán előforduló komplikációk, mint például a vizelet, egyéb területek fertőzése, az érzéstelenítőszer iránti túlérzékenység, adapter/katéter okozta húgycső-, hólyagsérülés.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!