2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Maszkhasználat

  Bár jelenleg nincs érvényben járványügyi készültség, intézetünkben most is kötelező a maszkviselés. Cikkünkben összegyűjtöttük a helyes és biztonságos maszkhasználatra vonatkozó szempontokat, és egyéb tudnivalókat.

  Helyes maszkhasználat:

   1. Mielőtt megfogná a maszkot mossa meg alaposan szappannal / fertőtlenítse kezét.
   2. Amennyiben sebészi maszkot visel, győzödjön meg arról, hogy melyik a felső része – a sebészi maszkok felső részében általában egy vékony fémszál található.
   3. Helyezze fel a maszkot úgy, hogy az az orrát, száját és állát is eltakarja. Győződjön meg arról, hogy a maszk megfelelően az arcához simul-e. Amennyiben az orrát nem takarja el, az olyan mintha egyáltalán nem is viselne maszkot.
   4. Amennyiben sebészi maszkot visel, szorítsa össze az orrán a maszk felső részét, ezáltal a fémszál felveszi orra görbületét és jobban arcához simul.
   5. Kerülje az arcával és a maszkkal történő bármilyen érintkezést.
   6. A maszkot pántjainál fogva távolítsa el, mely után ismét javallott a kézmosás/ fertőtlenítés.
   7. Az egyszerhasználatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.

  Egyes egészségügyi/ sebészeti szájmaszkok anyaga baktériumszűrővel rendelkezik, amely akár 98%-os védelmet biztosíthat, azonban ez nem érvényes minden maszkra, továbbá az ilyen mértékű ellenállás sem jelent teljes körű védelmi képességet. A maszk ugyanis nem illeszkedik tökéletesen az arcra, emiatt nem zárja a légutakat, nem gátolja meg az alászívást.

  MOK ajánlása szerint a sajátkészítésű vagy más szövetmaszkok fertőtlenítő tisztítása különösen fontos többszöri használat esetén. A fertőtlenítő tisztítás menete:

   1. Helyezze a maszkot enyhén klóros vagy más fertőtlenítőszert tartalmazó vízbe. Ebben áztassa 10 percig.  
   2. Mossa ki magas hőfokon (60-90 fok).
   3. Szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt.

  A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében (mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök) a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. Azonban az alászívás veszélye itt is fennáll: belégzéskor az arc és a védőeszköz zárókerete mentén, valamint a szelepeknél és egyéb szerkezeti elemek mellett a környezeti levegőből a légzésvédő belső terébe bejuthat a környezeti levegő.

  A helyes maszkhasználat: 1. Mielőtt megfogná a maszkot, alaposan mossa meg szappannal vagy fertőtlenítse a kezét! 2. Amennyiben sebészi maszkot visel, győződjön meg arról, hogy melyik a felső része - a sebészi maszkok felső részében általában egy vékony fémszál található! 3. Helyezze fel a maszkot úgy, hogy az orrát, száját és állát is eltakarja! Győződjön meg arról, hogy a maszk megfelelően az arcához simul-e! Amennyiben az orrát nem takarja el, az olyan, mintha egyáltalán nem is viselne maszkot. 4. Amennyiben sebészi maszkot visel, szorítsa össze az orrán a maszk felső részét, ezáltal a fémszál felveszi orra görbületét és jobban az arcához simul! 5. Kerülje az arcával és a maszkkal történő bármilyen értintkezást! 6. A maszkot pántjainál fogva távolítsa el, ezt övetően ismét javasolt a kézmosás vagy fetőtlenítés. A fertőtlenítő tisztítás menete: 1. Helyezze a maszkot enyhén klóros vagy más fertőtlenítőszert tartalmazó vízbe! Ebben áztassa 10 percig! 2. Mossa ki magas hőfokon (60-90 celsius)! 3. Szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt!
  A fertőzési kockázat alakulása a maszkviselés és a távolság függvényében: Ha senkin nincs maszk 90% Ha a nem fertőző emberen van maszk 30% Ha a ferőző emberen van maszk 5% Ha mindkét emberen van maszk 1,5% Ha mindkét emberen van maszk, és legalább 1,5 méter távolság van köztük 0% a fertőzés kockázata.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.