2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Gyermek nőgyógyászat

  A 18 évesnél fiatalabb lányoknak is lehetnek nőgyógyászati jellegű problémái: ezekkel, a speciális gyermeknőgyógyász szakvizsgával is rendelkező szakorvosokhoz fordulhatnak, illetve felkereshetik a csak ezzel a korosztállyal foglalkozó gyermek nőgyógyászati rendelést.

  Milyen vizsgálatokat végzünk a gyermek nőgyógyászati szakrendelésen?

  Legelőször is egy beszélgetésre ülünk le a pácienssel és kísérőjével. Ez egyrészt oldja a kislány feszültségét – ha első ízben van nőgyógyásznál – másrészt anamnézis felvételére is szolgál, amikor is megbeszélhetjük a panaszokat, az előzményeket, korábbi betegségeket stb. Ha a kamaszlány már menstruál, akkor kikérdezzük a vérzés jelentkezésének idejéről, a ciklus, a vérzés jellemzőiről is. Ha esetleg szexuális kapcsolata is volt, vagy erre készül, akkor ez a találkozó lehetőséget ad arra, hogy a szakorvos tájékoztassa a védekezés személyre szabottan, számára legmegfelelőbb módjáról is. A vizsgálat része a nemi szervek vizsgálata, gyulladásra utaló panaszok, folyás esetén a hüvelyváladékminta vétele, esetleg ultrahangvizsgálat. A nőgyógyászati vizsgálatot laboratóriumi vér-és vizeletvizsgálat egészítheti ki.

  Speciális gyermeknőgyógyász szakvizsgával is rendelkező szakorvosokhoz fordulhatnak fiatalkorúak nőgyógyászati jellegű problémák esetén.

  Milyen tünetekkel érdemes felkeresni a gyermek nőgyógyászati szakrendelésünket?

  Forduljanak szakorvoshoz, ha a kislány nemi érése szokatlanul korán vagy éppen túl későn következik be. Problémásnak a 10 éves kor alatt, vagy a 15 éves kornál később megjelenő első menzeszt tekintjük. Szükségessé teheti a kivizsgálást, ha a vérzés nagy fájdalmakkal, rosszulléttel, túl nagy vérvesztéssel jár. Gyereklányoknál is előfordulhat fokozott hüvelyváladékkal járó fertőzés, hüvelygyulladás is. A nemi szervek, emlők bármilyen rendellenessége, irritációja, elváltozása esetén érdemes felkeresni a gyermek nőgyógyászati szakrendelést. Tünetmentesen, teljesen egészségesen is okos döntés gyermeknőgyógyászhoz fordulni, mielőtt a fiatal lány szexuális kapcsolatot létesít, hogy empatikus, tapintatos beszélgetés keretében szakemberrel beszélhesse meg, milyen módon tud a legjobban vigyázni magára.

  Melyek a leggyakoribb gyermek nőgyógyászati betegségek?

  Leggyakrabban a nemi szervek gyulladásos megbetegedései fordulnak elő, már kislánykorban is. Az eltérő hüvelyi miliő miatt gyakoriak a fertőzések (például minél előbb meg kell tanítani a kislányt arra, hogy mindig elölről hátrafelé törölje meg popsiját a vécézés után).
  Sokan fordulnak gyermeknőgyógyászhoz azzal, hogy idő előtt tapasztalják a kislányon a nemi érés jeleit. Nem kóros, ha már a 7-9 éves korú kislány mellei növekedésnek indulnak, érzékenységet mutatnak, ez a serdülőkori hormonális változások kezdetét jelzi. Az első menzesz jelentkezése 12-14 éves korban a leggyakoribb, de nem ritka az ettől való eltérés is.

  Igen sokan fordulnak orvoshoz a tinédzser lány rendellenes vérzései miatt is. Legtöbbször az elhúzódó vérzés fordul elő, amikor a menzesz nem marad abba a szokott 5-6 nap után, ami a nagy vérveszteség miatt veszélyes. Hasonlóan gyakori a rendszertelenül jelentkező menstruáció, amikor az egyik hónapban 20, a következőben pedig csak 40-50 nap után kezdődik a menzesz. Fel kell figyelni a túlságosan bő vérzésre is, mert hosszabb távon az is vérszegénységhez vezethet. A kamaszlányok mintegy ötödénél jelentkeznek havonta erős menstruációs görcsök, hasi fájdalmak, hányással, fejfájással járó rosszullétek, amelyek olyan intenzívek is lehetnek, hogy iskolai hiányzások gyakori okai is.

  Minél előbb fordulnak orvoshoz, annál hamarabb lehet rendezni ezeket a vérzési rendellenességeket. Nagy segítség a problémák feltárásához a kezdetektől, rendszeresen vezetett menzesznaptár!

  Miben más a gyermek nőgyógyászat, mint a felnőtt?

  A gyermek nőgyógyászati szakrendelésen speciális, gyermeknőgyógyász szakvizsgát is tett szakorvosok dolgoznak. Ennek oka, hogy sem a nőgyógyász, sem a gyermekorvos nem ismerheti a gyermek nőgyógyászati megbetegedéseket. A pácienseket – legyen az édesanyjával érkező gyermek vagy önállóan orvoshoz forduló fiatal lány – fokozott tapintattal, empatikusan fogadják, nyugodt légkörben, körültekintéssel vizsgálják. Itt van idő és mód szorongásoldó, barátságos beszélgetésre is a panaszaikról, és az életkoruknak is megfelelő választ kaphatnak a hozzánk forduló fiatalok minden felmerülő, intim higiéniával, fogamzásgátlással vagy nemi működéssel kapcsolatos kérdésükre is.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább