2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Egészségtréning

  A tréning tudományos alapokra épül, ötvözi a belgyógyászat és a korszerű pszichoterápiák gyakorlati ismérveit, könnyen elsajátítható módon segíti a testi és mentális funkciók megismerését, az egészséges működést. A regeneráló relaxáción, az ellazuláson keresztül segít megismerni és megérteni a testünkben zajló élettani folyamatokat, azok összefüggéseit a mentális működésünkkel, hozzájárul a vegetatív idegrendszer stabilizálásához, elősegítve a gyógyulást és egészségmegőrzést.

  A pandémiás évek tapasztalatai is alátámasztják, hogy mennyire fontos tisztában lennünk az egészségünket, testi-lelki és környezeti épségünket védő lehetőségeinkkel, felelősségünkkel, képességeinkkel. A betegségek okai multifaktoriálisak, az Oncologist 2010 kutatása szerint ezen tényezők legalább felére a páciens hatást tud gyakorolni: megfelelő életmód, étrend, rendszeres mozgás, hatékony stresszkezelés, jó kommunikáció, szociális kapcsolatok megtartása, környezettudatosság révén (1. ábra).

  Kördiagram - egészségtréning

  A pszichoszomatikus megközelítés a testi és mentális funkciók összhangjának megismerésére és kezelésére törekszik. Ennek hatékony módszere az autogén tréning, mely tudományosan alátámasztott pszichoterápiás relaxációs módszer, ezt egészítjük ki az orvosi élettan és a belgyógyászat ismérveivel. A betegség arra tanít, hogy elszenvedőjének min kellene változtatnia a jövőben.

  A tréning elején és végén bio-metrikus és kérdőíves állapotfelmérést végzünk, a kóros mutatók 25-35%-os javulása is elérhető a kurzus végére.

  A tréning előnye:

  • segíti az egészségmegőrzést, stresszkezelést
  • betegség vonatkozásában enyhébb lefolyás, kisebb gyógyszerigény, kevesebb szövődmény várható
  • támogatja a szervezet, elsősorban az idegrendszer és az immunrendszer optimális élettani működését és annak helyreállítását
  • pihentető ellazulást eredményez
  • javítja a toleranciát, a teherbírást
  • fejleszti az összpontosítást, az empátiát, a kommunikációt

  Alap egészségtréning kurzus (5 x 1 óra) – az első két alapgyakorlat elsajátítása

  A két alapgyakorlat hatékony a betegségek többségének „karbantartásában”, mint például:

  Dr. Herczeg Zsuzsanna a Budai Egészségközpontban

  Teljes egészségtréning kurzus (10 x 1 óra) - két alap és a további négy gyakorlat elsajátítása

  A 3.-6. gyakorlatok elsajátítása mélyebb önismeretet és ellazulást tesz lehetővé, különös tekintettel az alábbi kórképekre:

  • légzőszervi (asztma, idült gyulladás) és szív bántalmak (mellkasi diszkomfort, szívritmuszavar, infarktus utáni rehabilitáció),
  • hasi panaszok, pl. gyomorfekély és reflux, vastagbélgyulladás, emésztési zavarok, inkontinencia, menstruációs problémák, a termékenység zavarai
  • daganatos betegek adjuváns (kiegészítő) kezelésében.

  Autogén tréning (AT)

  Az autogén tréning a gyógyításban célzottan használatos, tudományosan alátámasztott relaxációs módszer, melyet az 1920-as években Prof. Dr. Johannes Heinrich Schultz a jógára alapozva fejlesztett ki, a pszichoszomatikus betegségek gyógyítására. Ellazulást és feltöltődést biztosít, segít felismerni és helyreállítani testi és lelki működésünk problémás területeit.

  Az AT 6 gyakorlatból áll, melyek elsajátításához 8-10 héten át napi rendszerességgel folytatott gyakorlás szükséges. Az AT során a pihentető ellazulás mellett a belső szerveinket szabályozó vegetatív idegrendszer öngyógyító mechanizmusai is érvényesülnek, fejlődik az önkontroll és a fókusz. A tréning által fokozódik a fizikai és lelki tűrőképesség. 2 perc relaxáció 2-3 óra alvásnak megfelelő pihenést biztosít.

  Mi történik velünk az autogén tréning során, hogyan hat?

  Testünk, gondolataink, érzéseink, az agy, a vegetatív idegrendszer és a reflexek összhangban működnek. Az agyban elhelyezkedő neurovegetatív és pszichomotoros központokat (ezek a hypothalamus, formatio reticularis és a nyúltvelő) két irányból tudjuk befolyásolni: a periféria felől az izomfeszülés (tónus) szabályozásával-ellazításával, és az agykéreg felől szavakkal (verbális és emocionális ingerekkel). Az autogén tréning során mindkettő érvényesül. A feltárt testi és lelki problémákat az élettan és a lélektan ismérvein keresztül elemezzük, megkönnyítve ezáltal a folyamatok megértését és kezelését. Keressük a választ olyan kérdésekre, mint például: mitől fáj a fejünk, mit nem emészt a gyomrunk, miért szakad meg a szívünk, hogyan fogy el a levegőnk, mit nem bír a vállunk, mit tartsunk meg és miben engedjünk, hol a határ, hogyan járjunk két lábbal a földön?...

  A tréning során törekszünk a testi és mentális funkciók összhangjának megismerésére, megértésére, az élettani folyamatok tágabb értelmezésére. Ezáltal mélyül az önismeretünk, bővül az egészségünk megőrzésére és gyógyulásunkra irányuló eszköztárunk.

  A leírás Dr. Herczeg Zsuzsanna közreműködésével készült el.


  Kapcsolódó cikkek:


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Indítsa egészségesen a nyarat, éljen júniusi kedvezményeinkkel!

  Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai konzultáció 20% kedvezménnyel!