2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Agytörzsi akusztikus kiváltott válasz (BAEP)

  Az agytörzsi akusztikus kiváltott válasz (BAEP) egy olyan neurofiziológiai vizsgálati módszer, amely segítségével a hallásban résztvevő idegpályák épségét vizsgáljuk.

  Agytörzsi akusztikus kiváltott válasz

  Mit vizsgálunk az adott módszerrel?

  A hangrezgéseket a középfül továbbítja, majd a belső fülben található hallóideg végződései regisztrálják az információt, ami az agytörzsön keresztül a talamusz és a hallókéreg felé a halántéklebeny irányába terjed. Az esetek többségében a hallóideget érintő kórfolyamatokat vizsgáljuk a módszerrel, például az agytörzs daganatai által okozott halláskárosodást, de alkalmazzuk például az agytörzs funkcionális épségének elemzésére is, többek közt demielinizációs betegségekben.

  Hogyan végezzük a vizsgálatot? Mennyi ideig tart?

  A vizsgálathoz egy kalibrált, standard vizsgáló-fülhallgatót alkalmazunk. A vizsgálat nem igényli a beteg közreműködését, így például kómában is kivitelezhető, az agytörzs épségét vizsgáljuk ilyen esetben. A koponyán, a fejtetőn, illetve a halántékcsont egyes régióiban, vagy a fülcimpákon regisztrálunk felületi elektródokkal, amelyeket kontaktkrémmel ragasztunk a bőr felületére. Általában 30-40 percet vesz igénybe a vizsgálat.

  Jár-e fájdalommal a vizsgálat?

  Mivel semmilyen fájdalmat okozó ingert nem alkalmazunk, a vizsgálat nem okoz kellemetlenséget.

  Agytörzsi akusztikus kiváltott válasz

  Kíván-e speciális felkészülést a pácienstől a vizsgálat?

  Lényeges, hogy minél tisztább legyen a bőr felszíne, frissen mosott hajjal szükséges végezni a vizsgálatot. Arcot is érintő mozgásbetegségek esetén nem megbízhatóan regisztrálható a válasz.

  Mit mutat meg a vizsgálat eredménye?

  A hallási információkat továbbító idegpályák épségét vizsgáljuk a módszerrel, a vezetés nehezítettségéről kaphatunk adatokat, illetve a pályákat befolyásoló kórfolyamatok súlyosságáról.

  Milyen orvosi területek számára hasznos a vizsgálat eredménye?

  Neurológián, fül-orr-gégészeten, de intenzív betegellátásban is értékes információkat szolgáltathat a módszer.

  A leírás Dr. Major Zoltán Zsigmond neurofiziológus főorvos közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Várja a tavaszt egészségesen!

  Fül-orr-gégészeti, sebészeti és neurológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel