2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Radiológiai osztály

  Csecsemőultrahang

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  A gyermekek ultrahang-vizsgálata különleges radiológiai szaktudást igényel, hiszen életkoronként változik az ember anatómiai adottsága, mások lehetnek a jellemző egészségi problémák, betegségek, illetve ezek tünetei. Mindemellett más hangulatot kell teremteni, máshogy kell kapcsolódni a gyermekekhez.

  A kivizsgálás szinte minden esetben ultrahanggal kezdődik a gyermekeknél, mivel ez nem okoz semmilyen kellemetlenséget, fájdalmat, ezen felül káros hatások sem ismertek, és nem igényel altatást.

  A 8 hetes korig végezhető, komplex, 3 régiós csecsemőultrahangnak része a csípő, a has és a koponya vizsgálata.

  Újszülött kékszemű csecsemő

  Csípőszűrés csecsemőkorban

  Ideális esetben a baba 6-8 hetes korában történik a nem kötelező (de szakemberek szerint ajánlott) ultrahangos csípőszűrés, amelynek elsődleges célja a csípőt érintő rendellenességek (például a csípőficam) korai felismerése. Azért fontos, hogy minél hamarabb sor kerüljön a szűrésre, mert a csípődeformitások gyógyíthatóságát, a szükséges kezelés időtartamát jelentősen befolyásolja, mikor kezdődik el a kezelés.

  A vizsgálat minden babánál javasolt, különösképpen akkor, ha volt már csípőprobléma vagy veserendellenesség a családban.

  Az ultrahang során a szakorvos megvizsgálja a csontok, porcok fejlettségét, illetve ellenőrzi, van-e ficam.

  A csípőszűrés elvégzése 5-6 hónapos korig lehetséges. (Ezen időpontig porcos a combcsont feje).

  Koponyaultrahang csecsemőnél

  A baba 6 hónapos koráig, azaz a koponya csontosodásáig van lehetőség ultrahangvizsgálatra. A kutacson keresztül ultrahang révén láthatóvá és vizsgálhatóvá válik a baba agyállománya. (Többek között diagnosztizálható az agykamrai tágulat, a fejlődési rendellenességek.)

  Hasi ultrahang a babánál

  A hasi ultrahang vizsgálat bármilyen életkorban elvégezhető, teljes mértékben fájdalmatlan, a baba számára nem kellemetlen. Hányásról akkor van szó, ha a gyomortartalom sugárban, nagy erővel ürül. Ha ez többször is előfordul, illetve kísérő tünetei is vannak, például láz, levertség, aluszékonyság, forduljunk a babával orvoshoz!

  Ha a baba 4-6 hetes korában jelentkezik rendszeres sugárhányás, a kicsi nehezen etethető, súlyfejlődése megáll, az arca gondterhelt és sokat sír, nyűglődik, akkor gondolni kell a gyomorkimenet szűkületre (pilorus stenosis). Ez fiú csecsemőknél gyakoribb.

  A has vizsgálata során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk. Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek. Ilyen például a vesék üregrendszerének és a húgyvezetéknek a tágulata, vagy a vesék cisztás megbetegedése. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének fali megvastagodása, szűkülete.

  A reflux vizsgálata ultrahang által már nem tekinthető korszerűnek, így központunkban ilyen céllal nem történik csecsemőultrahang-vizsgálat.

  Csecsemőkorban a hasi ultrahang nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott.

  A szűrési célon túl duzzanatok, hasi panaszok, ízületi gondok jelentkezése esetén, fejlődési lemaradásnál is gyermekradiológiai vizsgálatra van szükség, ekkor is először ultrahangot használunk.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.