2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Radiológiai osztály

  Csecsemő ultrahang

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  A bukás az újszülött és a csecsemőkorban gyakori jelenség. Ilyenkor a kisbaba a szopások után némi tejet visszabukik. Ez vagy közvetlenül evés után, vagy kicsivel később jelentkezik. Előfordul, hogy a baba túl sokat szopik, ezért a feleslegtől egy kiadósabb bukással szabadul meg. Ha mohón eszik a baba, sok levegőt nyel, a levegő távozáskor maga előtt tolja a táplálékot is.

  Ebben a korban a gyomorszáj és a nyelőcső találkozásánál lévő záróizom éretlensége, nem megfelelő működése is okozhat bukást. Az egészséges babák a sok bukás ellenére is remekül gyarapodnak, alapvetően kiegyensúlyozottak és vidámak. Ilyen esetekben radiológiai vizsgálat nem indokolt, az édesanya felvilágosítása, megnyugtatása fontos.

  Újszülött kékszemű csecsemő

  A reflux (GOR) esetén is a gyomortartalom passzív visszaürüléséről van szó, ez azonban már súlyosabb formája a bukásnak. A refluxos babák súlya általában nem gyarapszik megfelelőképpen, vagy akár fogyhat is a baba. A savas gyomortartalom felmarhatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Figyelmeztető jel lehet az is, ha etetés közben a csecsemő feltűnően sokat köhög. Gyakori középfülgyulladás hátterében is állhat reflux. Amint hasonló tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, aki gasztroenterológiai szakrendelésre fogja küldeni a kicsit, ha a gyanút megalapozottnak találja. A kivizsgálás azért is nagyon fontos, mert a hirtelen csecsemőhalál hátterében is állhat GOR.

  Hasi ultrahang vizsgálattal a gyomorszáj jól vizsgálható és a reflux mértéke megítélhető. A vizsgálat fájdalmatlan, a baba számára nem kellemetlen.

  Hányásról akkor van szó, ha a gyomortartalom sugárban, nagy erővel ürül. Ha ez többször is előfordul, illetve kísérő tünetei is vannak, például láz, levertség, aluszékonyság, forduljunk a babával orvoshoz! Ha a baba 4-6 hetes korában jelentkezik rendszeres sugárhányás, a kicsi nehezen etethető, súlyfejlődése megáll, az arca gondterhelt és sokat sír, nyűglődik, akkor gondolni kell a gyomorkimenet szűkületre (pilorus stenosis). Ez fiú csecsemőknél gyakoribb.

  A has vizsgálata során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk. Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést, vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek. Ilyen például a vesék üregrendszerének és a húgyvezetéknek a tágulata, vagy a vesék cisztás megbetegedése. Bukós csecsemőknél a reflux jól vizsgálható. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének fali megvastagodása, szűkülete.

  Csecsemőkorban a hasi ultrahangvizsgálat nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott. Bizonyos betegségek, mint például a reflux telt gyomorral vizsgálható.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.