2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Láz, hőemelkedés

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A testünk hőmérséklete normálisan 36-37 °C között van, a 37-38 °C közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38 °C felettit pedig láznak nevezzük. Ez a tünet a szervezet egyik védekező reakciója, amivel az őt támadó kórokozókat igyekszik elpusztítani, ezért csak 38 °C felett kell csillapítani. A láz járhat hidegrázással és főként kisgyermekeknél lázgörcs is kialakulhat.

  láz4

  A láz okai

  Leggyakrabban fertőző betegségek okozzák, vírusos vagy bakteriális fertőzések. A vírusfertőzésekközül leggyakoribb a légúti megbetegedés, nátha, torokgyulladás, influenza, súlyosabb esetben tüdőgyulladás. Gyakori a fertőző hasmenés, gyomor-bélhurut is. Láz kíséri a gyerekkori fertőző betegségeket, pl. bárányhimlőt, kanyarót, de ezeket ma már védőoltásokkal megelőzhetjük.

  Fejfájással, hányingerrel, nyaki merevséggel társuló láz esetén mindig gondolni kell agyhártya- vagy agyvelőgyulladásra. Ha sárgasággal társul, akkor májgyulladásra vagy epeúti gyulladásra gondolunk. Magas lázat és ijesztő laborleleteket okozhat a fertőző mononukleózis, ami igen rossz közérzettel, májgyulladással is járhat, és bár általában magától gyógyuló, jóindulatú vírusfertőzés, néha a szövődményei súlyosak lehetnek, ezért szoros követéssel kell a beteget megfigyelni.

  Helyileg, vagy egy-egy szervben kialakult bakteriális gyulladások is okoznak lázat, mint pl.bőrtályog, epehólyag gyulladás, húgyúti gyulladás, középfül vagy arcüreggyulladás, ezeknek általában más súlyos tünete is van a láz mellett, görcsös hasi vagy deréktáji fájdalom, gyakorivizelet, stb. Súlyos bakteriális gyulladások esetén a kórokozók betörhetnek vérkeringésbe,véráram fertőzéshez, szepszishez vezethet, ami életveszélyes állapot, szívbelhártya gyulladással is járhat, amit elhúzódó láz esetén ki kell zárni szívultrahang vizsgálattal.

  Trópusi utazások után is jelentkezhetnek fertőző betegségek, pl. másod-, harmadnaponta visszatérő lázat okoz a malária. Okozhatnak lázat az autoimmun betegségek (amikor az immunrendszeres kóros működéskövetkeztében a saját szervezetünk ellen termel ellenanyagokat és így gyulladást hoz létre bizonyos szervekben).

  Ritkán a rosszindulatú daganatok is lázzal jelentkeznek. Fizikai behatások közül leginkább a napszúrást kell említeni. Agyi károsodás és igen ritkán pszichés ok is állhat a háttérben.

  A láz diagnosztikája

  Egy év alatti lázas kisgyermeket mindenképpen orvoshoz kell vinni, de nagyobb gyereket is, hamagas a láz (39 C), vagy nem szűnik az alkalmazott lázcsillapítóra. Ha lázgörcs alakulna ki, sürgős segítséget kell kérni, mentőt hívni.

  Orvosi vizsgálat szükséges felnőtteknek is tartós (2-5 nap) vagy magas láz (39 C), kiütés, sárgaság,tartós fejfájás, köhögés, nyaki merevség, mellkasi panasz, más súlyos kísérő tünetek esetén.

  A kivizsgálás során a beteg alapos kikérdezése és fizikális vizsgálata után laborvizsgálatot végzünk, melyben igen fontos a vérkép és a gyulladásos értékek (CRP, súlyos estben PCT -pokalcitonin). Vírusfertőzés esetén a vérből speciális, vírusszerológiai vizsgálatot végezhetünk.

  Bakteriális gyulladásoknál különböző helyekről, váladékokból mintát veszünk tenyésztésre, pl.vizeletből, székletből, vérből, köpetből vagy torokváladékból.

  Az autoimmun betegségeknél vannakspeciálisan végezhető laborvizsgálatok az autoimmun ellenanyagokra.

  Segítenek a képalkotóvizsgálatok, pl. mellkasi vagy orr-melléküreg röntgen, hasi UH, szívultrahang, de szükség lehet endoscopos (tükrözéses) vizsgálatokra, biopsziás mintavételekre is.

  Ha az alapvizsgálatok elvégzése után tartós láz, hőemelkedés esetén nem derül ki, hogy mi okozza, akkor ismeretlen eredetű lázról (FUO) beszélünk és speciális vizsgálatokra, góckutatásra (többféle szakorvosi vizsgálat), szükség esetén kórházi kivizsgálásra kerül sor.

  A láz kezelése

  A lázas betegnek pihennie, feküdnie kell, és a kiszáradás ellen sok folyadékot, vizet, gyümölcslét,teát, emellett könnyű ételeket, pl. húslevest, kompótot fogyasztani.

  A hőmérsékletet csak láz esetén, tehát 38 C felett kell csökkenteni. Ez történhet hideg vizesborogatással, amikor a homlokra, csuklókra, bokákra raknak vizes törölközőt, vagy priznicformájában, az egész testet vizes lepedőbe tekerve. A hűtő fürdő esetén a vizet fokozatosan hűtsük,ne legyen azonnal túl hideg a víz. Megfelelő adagolásban lázcsillapító tablettákat vagy kúpokat alkalmazhatunk. Vény nélkül is elérhetők a paracetamol hatóanyag tartalmú szerek, melyek különböző gyógyszertári készítményekben fordulnak elő (pl. Rubophen, NeoCitran), ezért nem szabad többféle szert egymás után beszedni, mert nagy a dózistévesztés veszélye.

  A paracetamol származékok túladagolása súlyos következményekkel, akár végzetes kimenetelű májkárosodással is járhat. A vényköteles gyógyszerek közül az Algopyrin leginkább vérképeltéréseket, különösen a fehérvérsejt szám jelentős csökkenését okozhatja mellékhatásként, míg az úgy nevezett nem szteroid gyulladás gátlók, mint pl. a Cataflam vagy Ibuprofen szedésekor a májkárosító hatás mellett gyomorbántalmak, akár gyomorvérzés is kialakulhat.

  Hasonlóan bánthatják a gyomrot a szalicilát származékok, pl. az Aspirin. Minden lázcsillapító okozhat allergiás tüneteket.

  Láz esetén kihez fordulhat?

  A fentebb említett esetekben (1 év alatti csecsemő, tartós, vagy nqgyon magas láz, súlyos kísérőtünetek) háziorvoshoz, gyerekgyógyászhoz illetve belgyógyászhoz, esetleg infektológushoz kell fordulni, aki segít a lázcsillapítók adagolásában, bakteriális gyulladás esetén antibiotikumot ad és ha kell, megfelelő szakvizsgálatra irányít tovább. Súlyos, sürgős, életet veszélyeztető esetben (lázgörcs, fulladás, stb.) ügyeleti vagy mentőellátást kell igénybe venni.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.